Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

25. marts 2014

Jagten på nye arter

Hvis man jævnligt tilbringer sin tid med at fare rundt i grønne pletter med kikkert, kamera, lup, ketsjer, bankeskærm og alle de andre redskaber der er obligatoriske for folk, som gerne vil vide hvad der rører sig i byparken, lever i baghaven eller flyver forbi stranden, befinder man sig også tit i modtagerenden af en hel del skæve blikke. Mange mennesker har svært ved at se hvorfor det er sjovt, når ens artsliste på Fugle og Natur runder 500 arter, 1000 arter eller endnu flere.

Men frygt ikke! Thi vores hobby har en lang og glorværdig historie bag sig. Nogle af verdens største naturforskere startede på den måde - Charles Darwin var for eksempel en ivrig billesamler i sin ungdom - og nogle af dem blev så besat af det i zoologiens guldalder i 17- og 1800-tallet, at de var villige til at sætte livet til - og i mange tilfælde også gjorde det - i jagten på nye arter.

Tag nu for eksempel den franske greve Pierre Dejean, der var oberst i Napoleons hær. Han var en hærdet veteran, men også en ivrig billesamler - selv midt i kampens hede. Under slaget ved Alcañiz den 23. maj 1809 fik han øje på en bille af en art han ikke kendte. Selvom luften var tyk af krudtrøg steg han af hesten, fik fat i billen, og nåede den fast til en korkplade han havde klistret fast på indersiden af sin hjelm.

Dejeans interesser var velkendte, og hans mænd var altid forsynet med små glaskrukker, og havde stående ordrer til at indsamle alle smådyr, som de måtte støde på. Selv hans fjender vidste det, og både af høflighed og respekt for videnskaben, sendte de eventuelle glaskrukker tilbage til ham, som de fandt på faldne soldater efter et slag.

Dejean overlevede forresten slaget - og det samme gjorde hans bille. Den kom forresten til at hedde Cebrio ustulatus.

The Species Seekers er en fremragende og velskrevet bog, der kan anbefales til enhver, der er interesseret i zoologiens og botanikkens historie - og som gerne vil have et par gode argumenter på hånden, næste gang en undrende forbipassererende spørger "Hvad f..... er det du laver?"


Foto: Lars Thomas

De senest indberettede arter i Naturbasen: