Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

1. juli 2015

Kvaksalver-ærenpris?

Den krybende, blegblå læge-ærenpris (Veronica officinalis) er meget almindelig og kendt af alle botanikinteresserede, så der er måske ikke så mange, der har prøvet at nøgle den. Bladene beskrives i alle floraer som ægformede (længde 1½-2 bredden, bredest for neden) eller endog omvendt ægformede, dvs. bredest foroven. Illustrationerne i fx Den store/Nye Nordisk flora, Lid’s Norsk-Svensk flora eller silhuetten i Rostrup/Jørgensens flora viser også tydeligt dette, så der er virkelig konsensus. I fx Dansk feltflora og Dansk flora og ”Den vrtuella floran” er bladets længde/bredde forhold afgørende for, at man kan nå frem til læge-ærenpris i nøglen!

Men, men … i weekenden samlede jeg læge-ærenpris på fire lokaliteter med ca. 10 km mellem hver i det østlige Blekinge. INGEN af de hundredvis af planter jeg så havde æg-, endsige omvendt ægformede blade! Det var smalbladede kvaksalvere alle sammen som billedet herover! Typisk var stængel- og blomsterstands-støttebladene 3-4 gange så lange som brede, aflange eller lancetformede. Vel, lancet- smager jo lidt af læge, men alligevel!

Kan F&N’s læsere hjælpe med at opklare, hvordan det forholder sig i (det nuværende) Danmark? Hvis kvaksalverne er en varietet, der kun findes øst for Øresund, behøver vi jo ikke rette i de danske floraer. Men der er i det mindste nogle nordiske forfattere (inkl. go''e gamle Weimarck), der burde få røde ører :-)

FinnR



Foto: Kvaksalver-ærenpris? FinnR

De senest indberettede arter i Naturbasen: