Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

1. oktober 2005

Spredning af fisk til (nye) søer

Hvordan spredes fisk til nye og andre søer?

En ganske interessant diskussion. Man kan finde fisketomme vandhuller og områder med koncentrationer af fisketomme vandhuller. Men lige så ofte er selv ret nyetablerede vandhuller befolket med Nipigget Hundestejle, Skalle, Rud-Skalle, Aborre, Regnløje m.v.

Jeg har talt med fiskebiologer, som mener at mange fiskeæg er klæbrige og kan hænge ved svanefødder, andefødder o.s.v. - og spredes på den måde. Eller evt. ved at sidde i vandplanter, som hænger ved vandfuglefødderne.

Jeg har talt med paddespecialister, der mener, at spredning af fisk til nye vådområder i praksis altid er "drengespredning", altså bevidst udsætning. Og at fiskene hovedsagelig spreder sig via grøfter, oversvømmelser, drænrør etc.

Diskussionen er bl.a. vigtig fordi salamanderlarver og mange frøers haletudser sameksisterer meget dårligt med fiskene, der simpelthen æder dem.. Løgfrøens haletudser og Stor Vandsalamanders larver findes så at sige aldrig i vandhuller, hvor der er fisk. Lille Vandsalmanders larver, der er mere bundlevende, klarer det lidt bedre, men dog ikke godt.

Skrubtudsens haletudser klarer sig, fordi de dels er ildesmagende eller giftige for fiskene, dels ofte optræder i store stimer, hvilket ofte er en ret god beskyttelse mod prædatorer modsat, hvad man umiddelbart skulle tro.

Hvad mener I andre`- og hvad er jeres erfaringer?

M.v.h.

Poul Evald

De senest indberettede arter i Naturbasen: