Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

20. juli 2016

En lille historie ...

Primo maj i år var jeg og Erik Steen Larsen igen på Læsø for at finde cinctaria, hirtaria og ilicifolia ...

En af aftnerne kom også flere "E.abbreviata" hunner til lyset. Mange vil vide at det kan være svært at få flotte og friske Eupithecier, og derfor tog vi et par af hunnerne i det håb at vi kunne få æg fra dem.

Det lykkedes fint og snart havde vi en del larver som vi fodrede med friske egeblade. Vi delte dem i to portioner for at øge sandsynligheden for at få dem igennem til imago.

Snart havde vi pupper som vi gjorde klar til overvintring. Inden de blev sat til side, checkede jeg min portion og fandt til min store overraskelse en nyklækket Eupithecia flyve rundt i boxen med pupper. Kort efter får jeg en mail fra Erik med et foto af en Eupithecia der svarede til min og som han heller ikke kunne give en ID.

Det kunne jo ikke være abbreviata ! og et nærmere eftersyn og en del læsning i bøger og på net gjorde mig ikke klogere på hvad det så var.

Jeg kontaktede derfor Peder skou (specialist i europæiske målere) for at få hans vurdering. Jeg hørte igen fra Peder dagen efter, han havde haft fat i en kollega i Rusland (Mironov) og de var enige om at det var E.virgaureata det drejede sig om.

Det viser sig at larver af 1.gen (den senere imago 2.gen) bruger såvel flere buske som træer som værtsplanter. 2.gen lægger så æg på gyldenris.

Det interessante var at vi havde fodret dem med eg og at de 1. Må være kommet ind med foderet eller 2. At vi tog fejl af abbreviata og virgaureata på lyset og derfor fik æg af en virgaureata-hun som så HELDIGVIS tog til takke med eg som foder ...

Så er det man fryder sig over at få lov at beskæftige sig med disse vidunderlige små bevingede skabninger, færdig med at lære bliver man aldrig :-)

/Paul


Foto: Erik Steen Larsen

De senest indberettede arter i Naturbasen: