Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

17. juni 2017

Skyggebillen Uloma rufa (Piller & Mitterpacher, 1783) ny for Danmark!

Søndag den 4. juni rendte Morten Kofoed-Hansen og jeg rundt på Raghammer Odde i silende regn og forsøgte ihærdigt, at finde nogle interessante insekter. Silende regn er bare ikke optimale forhold til varmekrævende insekter, så da vi kom forbi en håndfuld gamle fyrrestammer livede vi straks op. De skulle naturligvis undersøges og regn betyder ikke så meget når man leder efter trælevende biller.

Med det samme fandt vi en lille fin rødbrun skyggebille og lidt efter yderligere en håndfuld. Vores umiddelbare gæt var, at det måtte være Uloma culinaris, som vi er godt bekendt med fra løvskovene nord for København. Vi undrede os dog over, at vi fandt denne art i fyr, hvilket vi ikke havde set før (det kan den nu godt). Vi mente at huske et eller andet om, at der var en anden meget lignende forventelig ny art. Så for en sikkerheds skyld tog vi tre eksemplarer med os.

De fik lov at ligge næsten to uger før jeg fik tid til at kigge nærmere på dem. De to kunne med det samme bestemmes til Uloma culinaris med den tydelig rand på bagkanten af pronotum. Den tredje skilte sig dog ud ved, at være tydeligt mindre og umiddelbart mangle en tydelig rand på bagkanten af pronotum - to gode kendetegn på Uloma rufa! Den måtte en tur forbi Jan Pedersen, som hurtigt kunne ønske tillykke med den nye art for Danmark.

Uloma rufa var forventelig herhjemme og træffes i alle lande omkring os. Den har dog en udpræget østlig udbredelse og findes således ikke i det nordlige Tyskland eller det nordvestlige Polen. I modsætning til dens nære slægtning Uloma culinaris træffes den stort set udelukkende i fyr og gran, hvor den lever under barken eller i dødt ved. Begge arter findes også til tider i flisbunker.

U. rufa ligner U. culinaris meget, men har stort set fuldstændigt urandet bagkant af pronotum i modsætning til U. culinaris, der har en tydelig randet bagkant. Den er også generelt mindre med 8-9 mm i modsætning til 10-11,5 mm for U. culinaris. Stribemellemrummene på dækvingerne er endvidere mindre hvælvede og stribepunkterne er svagere og færre.

Et foto med de to arter side om side ses her: www.fugleognatur.dk/gallery...

En bestemmelsesnøgle til de to arter findes på coleo-net.de her: www.coleo-net.de...uloma

Mvh. Jens og Morten


Foto: Jens Søgaard Hansen

De senest indberettede arter i Naturbasen: