Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

21. maj 2019

Invasion af tidselsommerfugl

Vi har haft mistanken i månedsvis: En vinter med regn i Arabien har fået ørkenen til at blomstre og tidselsommerfuglene til at titusinddobles i antal. For et par måneder siden var det Israel og Cypern, der meldte tidselsommerfugle, og for få dage siden væltede en ny generation (generationstiden er blot 5-6 uger, når vejret er varmt) mod nordvest i det sydøstlige Europa, bl.a. i Rumænien.

Det var kun et spørgsmål om tid, før de nåede Nordeuropa, og i weekenden meldte bl.a. Øland og Gotland om massive mængder af tidselsommerfugle på træk. Alt foregik med vinden mod uret rundt om lavtrykkene i det centrale Europa.

Mandag nåede de Bornholm og Østsjælland, og ved middagstid tirsdag væltede de ind over Anholt, inden trækket for alvor nåede Djursland først på eftermiddagen. Sommerfugl efter sommerfugle oksede i desperat flugt vestover uden ophold - med en fart på over 30 km/t.

Mon ikke hele landet i de kommende dage kommer til at opleve mængder af sommerfuglenes ægte kosmopolit? Den findes overalt i Eurasien, Afrika og Nordamerika


Foto: Tidselsommerfugl på tjærenellike

De senest indberettede arter i Naturbasen: