Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

2. juli 2008

Svalernes overlevelsesevne



I heftet “Svalerne” fra Natur & Museum, 1992 nr. 1, af Anders Pape Møller, står der bl.a. en del om genernes videreførsel. Langhalede hanner er bedre avlsdyr end de mere korthalede, og der er også forskel på hunnernes avlsstyrke, og “de bedst egnede” finder hinanden og får flere unger og flere kuld. På side 14 i heftet står der:

“…….Det er ikke omkostningsfrit at få mange unger. For eksempel koster det energi at producere mange æg, og fodring af mange unger kræver megen tid og energi. Man kunne derfor forvente, at langhalede landsvalehanners mager før eller siden ville blive mærket af det store arbejde med de mange unger. Men det var ikke tilfældet. Hunner, der havde parret sig med langhalede hanner, overlevede langt bedre end andre hunner, og det skete på trods af deres store ungeproduktion. Hunner i god kondition er altså stand til at få mange unger og samtidig have en stor sandsynlighed for at overleve til næste sæson.”

- Det er til at forstå; men længere henne i teksten ( side 21)står der så: “……Det er ikke gratis at opfostre børn……Det har vist sig, at hunner af bysvale og landsvale, der lægger to kuld æg på en sommer, har ringere chancer for at overleve til næste ynglesæson end de hunner, som kun har lagt et enkelt kuld………..”

Er der mon nogen, der kan forklare de to tilsyneladende modstridende udsagn?

Johnny H.


De senest indberettede arter i Naturbasen: