Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

28. maj 2004

Venstre erklærer skarven krig

Venstre vil reducere den danske bestand af skarver, fordi fuglene æder løs af truede laksefisk og af snæblen, som er truet af udryddelse.

Antallet af skarver skal begrænses væsentligt, mener Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, som også er formand for Folketingets miljøudvalg.

Danmarks Sportsfiskerforbund (DSF) har netop haft foretræde for udvalget med et ønske om at få reduceret bestanden med helt op til 75%, fordi fuglene spiser store mængder fisk. Og lystfiskernes argumenter har tilsyneladende overbevist Vesselbo.

DSF har gjort politikerne opmærksom på, at skarvens hærgen blandt ungfisk hos de stærkt truede oprindelige laksestammer i Skjern Å, Varde Å og Ribe Å samt den rødlistede laksefisk snæbel i de to sidstnævnte åer, vil gøre det endog meget vanskeligt for Danmark at leve op til EUs krav om at sikre de to arters overlevelse. Undersøgelser fra Skjern Å systemet dokumenterer ifølge DSF, at helt op til 80 % af lakseungfisk fra Skjern Å ender deres dage i skarvernes maver.

Der findes i dag i Danmark omkring 40.000 ynglende skarvpar og i perioder af året befinder der sig omkring 300.000 skarver i Danmark. Hver skarv spiser dagligt 0,5 kg fisk. Det vil sige, at skarven dagligt fjerner omkring 5 mio. stk. fisk fra de danske farvande, primært kystnære områder og i åerne.

Skarven udgør derfor ifølge DSF ikke kun en trussel mod de beskyttede laks og snæbel, men i høj grad også mod de øvrige betydende fiskearter som torsk, skrubber og ål.

Fiskeriorganisationernes mål er, at skarvbestanden reduceres fra de nuværende 40.000 ynglende par til 10.000 ynglende par, hvilket svarer nogenlunde til bestanden i landet i begyndelsen af 80erne.

Kilder: TV2 Tekst-TV, Danmarks Sportsfiskerforbund

De senest indberettede arter i Naturbasen: