Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

1. august 2004

Gigantisk svirreflue-træk

Oven på en våd sommer med masser af grønne planter og bladlus har de seneste dages varme forårsaget en massiv klækning af svirrefluer, hvis larver jo (for nogle arters vedkommende) er bladluse-ædere om en hals.

1/8 observeredes i Feldballe langt over 10.000 dobbeltbåndet svirreflue (Episyrphus balteatus), som fouragerede på de mange blomster, men det er intet i forhold til Hyllekrog, hvor Fugleværnsfondens naturvejleder, Allan Gudio Nielsen, samme dag så mange millioner trækkende svirrefluer. Specielt var balteatus almindelig, men også Eupeodes (corrolae?), Eristalis (tenax?) samt Sphaerophoria (scripta?) var tæskealmindelige. Luften bevægede sig, og han havde konstant 50 fluer siddende på sig, og al vegetation var dækket til med svirrefluer.

E. balteatus og de andre arter er velbeskrevne migranter, som kommer hertil om foråret, opformeres voldsomt, og derefter trækker afkommene måske sydpå igen. I Alpe-passene er enorme sydgående trækbevægelser registreret om efteråret, hvorimod trækket i Danmark altid har været svært at blive klog på - men mon ikke det også går sydover? Forekomsten ved Hyllekrog tyder da på det!

I 1996 talte jeg ved Vejle Fjord hele 5000 trækkende pr. sekund over en 100 meter front, men trækket i år kan blive endnu større. Observationer af disse og andre trækkende insekter vil derfor være meget velkomne her på fugleognatur!

mange hilsner

Morten DD



Foto: Morten DD Hansen

De senest indberettede arter i Naturbasen: