Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

4. november 2009

Miljørigtig mad i børnehøjde

Man kan godt tænke miljøet og energiforbruget ind i hverdagen ved køkkenbordet.

Kød er det mest energikrævende at producere, så lad os starte med at blive skabsvegetarer, d.v.s. undgå kødet 2-3 dage om ugen. Det dør man ikke af, og så har man allerede taget det første store skridt i den rigtige retning.

Det næste skridt, er at begrænse brugen af kogeplader og ovn. Det er bedre for både elregningen, miljøet og mængden af opvask bagefter, hvis man kan nøjes med at have gang i en eller to kogeplader pr. måltid.

Her i huset skal der tages hensyn til tre børn, så maden må gerne tage sig lidt lækker og spændende ud, især hvis det overvejende er grøntsager.

Lad os tage et par opskrifter, der forhåbentlig kan tjene til inspiration. Opskrifterne er helt bevidst ikke særligt detaljerede. Brug jeres fantasi og gode friske råvarer, når I laver den version, der passer jer bedst.

Fælles for retterne er, at de kan klaskes sammen på en halv times tid. Den ene laver maden, den anden smører madpakker og ungerne er pacificeret med børnetimen, mens I er i køkkenet!

Fransk løgsuppe:

Lad os få noget suppe på bordet, nu hvor den kolde tid er på vej. Den klassiske franske løgsuppe er utroligt velsmagende, men tager lang tid at baske sammen. I hverdagen hopper jeg over hvor gærdet er lavest og laver den sådan her:

Pil 4-6 mellemstore løg og skær dem fint. Steg dem i en gryde til de begynder at tage en lille smule farve. Tilsæt 1,5 – 2 ltr. vand og lad det koge i minimum 20 min, så løgene får en blød og cremet konsistens. Koger man det ikke i tilstrækkelig lang tid, har løgene stadig en lidt skarp smag, og ungerne nægter at spise det.

Tilsæt en bouillon terning, f.eks. klar bouillon, og leg lidt med jeres foretrukne krydderier. Timian, rosmarin og estragon (sidstnævnte i beherskede mængder) passer fint her. Suppen legeres med en lille spiseskefuld smøreost, gerne pikantost, og afstemmes til sidst med salt og peber.

Serveres med flütes, og jo, man må gerne dyppe brødet i suppen.

Blendersuppe

En af klassikerne. Det er hurtigt, nemt og sundt:

Man koger et udvalg af nedenstående, så der bliver en passende portion:

Kartofler, løg, selleri, gulerødder, jordskokker, porrer osv.

Skær det i mindre stykker og lad det koge i en halv times tid. Blend derefter det hele og smag det til med salt, peber og hvad man ellers synes, der passer ind. Afhænger af hvilke grøntsager, man har brugt.

Server det med croutoner og evt. en klat fromage frais. Det er altid spændende for ungerne, hvis der skal noget i eller ovenpå.



Japansk Misosuppe, miso shiru

Japanerne skyller tonsvis af denne suppe ned hvert år, primært til frokost, men den kan sagtens gøre det ud for et godt aftensmåltid også.

Suppen har mange regionale og årstidsbestemte varianter, så det er næsten kun fantasien, der sætter grænsen.

Vigtigste ingredienser er miso-pasta og en god (fiske)fond. Eksperimenter lidt med hvor meget miso I foretrækker i jeres version af suppen. Nogle typer miso er salte, så der skal kun begrænsede mængder i.

Typisk japansk spiller det kunstneriske en meget stor rolle. Man skal henholdsvis have noget i der flyder og noget der synker. De forskellige ingredienser skal også variere i farve og konsistens så det tager sig godt ud både udenfor og indeni munden.

Tofu, kartofler, svampe, løg og forårsløg er nogle af de ingredienser, der oftest går igen. Suppen kan beriges med små stykker fisk eller rejer.

Ingredienserne skæres i små mundrette stykker. Ikke tern! Vær fantasifuld og skær f.eks. gulerødder og forårsløg på skrå.

Kog det i en passende mængde tid, der afhænger af, hvad I har puttet i. Konsistensen af ingredienserne er vigtig, så ikke noget med at skamkoge grøntsagerne til de kan moses med tungen op mod ganen. Der skal være bid i!

Kan I opdrive wakame (japansk tang) vil det være prikken over i´et, men den føres langtfra alle steder og kan godt undværes. Miso og tofu fås efterhånden i alle større dagligvareforretninger.

Misosuppe spises og drikkes med skåle og spisepinde. Det er god træning for finmotorikken at fange grøntsager med pinde og ungerne synes, det er sjovt.

Velbekomme


De senest indberettede arter i Naturbasen: