Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

9. december 2009

FOTOKONKURRENCE: "Julepostkort" 09.12-23.12.09

Temaet er dennegang ”Julepostkort”. Det er altså et foto, som man kan forestille sig kunne anvendes som et postkort, hvis det blev printet ud på karton og påført teksten ”Glædelig Jul”.

Jeg vil gerne se sjove, humoristiske eller æstetiske, kreative/alternative eller traditionelle ”postkort” der giver julestemning eller fortæller noget om vores Jul, juletid og julenaturen, som vi opfatter den.

Julestemning er mange ting og der er frit slag til at gå traditionelle veje, med idylliske, stilrene scenerier eller tage en mere kreativ tilgang til emnet. Der må gerne være mennesker i naturen eller spor af menneskelig aktivitet og lad os prøve at få fotos der bruger det gyldne snit. Det kunne også være fint, hvis man gav venlige foto-tekniske råd til hverandres billeder.

Der er altså frit slag, indenfor de normale rammer af god tone og smag her på siden. Så provoker gerne, lad os se noget der leger med vores julenaturopfattelse, men provoker med måde, stil og visdom!

Naturen ”fylder” meget i forbindelse med Julen. Her tænker jeg ikke bare på alt det vi henter ind i stuen og pynter med, men også f.eks. på udsmykningen på julegavepapiret, i vores julesange, julemærker og julepostkort. Julen er traditionelt også en tid, hvor man tager en tur i naturen.

Ofte er ”julenaturen” på billeder og postkort forskønnet, lidt manipuleret eller anvender clicheer. Vi accepterer uden videre at der på et julekort står et pyntet og lysende juletræ ude midt i skoven – eller at det lille snedækkede landarbejderhus med lys i vinduet er ”idyllisk”, selvom det givetvis har været pivutæt og koldt og det ville være umuligt at komme til købmanden i al den sne. Den lille haremis midt i den metertykke snedrive burde måske se lidt mindre ubekymret ud o.s.v.

Nu er der jo grænser for, hvad vi kan forvente at møde derude af nisser og engle – og der er stadigvæk en mindre statistisk chance for sne og hvid Jul.

Som trådholder og den der afstikker reglerne, vil jeg derfor, i anledning af Julen, tillade de små og diskrete juleting: et lille rødt bånd, en lille nisse eller hvad ved jeg på billedet- sålænge hovedmotivet er ”naturligt”. Man kan også lade være. Men stadigvæk ingen klippe/klistre teknik.

Ved afstemningen (samt når man indsender bidrag) bedes man afveje: I hvor høj grad billedet matcher temaet, om det fortæller en julehistorie, samt kreativitet og udførelse. Man er inviteret til at begrunde sine favoritter i et par liniers tekst. Det kan vi alle lære af.

Iøvrigt gælder de sædvanlige regler for konkurrencen:

Konkurrencen starter 09/12 kl. 21.00 og slutter 23/12 kl. 21.00, hvorefter stemmerne tælles op. Man skal altså have uploaded sit/sine foto og afgivet stemme inden klokken 21. Det forventes at ihvertfald alle bidragsydere afgiver stemme, men alle læsere er naturligvis mere end velkomne til at være med i afstemningen og det kunne være godt at se nogle nye bidragsydere til konkurrencen. Resultatet foreligger den 23. inden midnat.

Hver deltager må up-loade 2 billeder, max, 75 kb, taget i den DANSKE NATUR, i konkurrence perioden. (se de normale regler for upload af fotos)

Billedbehandling er tilladt, men ikke klippe/klistre. Fotoet skal forsynes med en titel.

Vinderen har æren og fornøjelsen af at finde et nyt emne samt være trådholder på selve konkurrence-tråden samt ”parallen”.

God julefoto-jagt.


De senest indberettede arter i Naturbasen: