Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

18. december 2009

Tiden løber ud for Rødby Havn...

På et møde for et par dage siden drøftede Danmarks Naturfredningsforenings forretningsudvalg et forslag til fredning af banearealerne ved Rødby Havn.

De fleste med interesse for insekter og edderkopper vil være bekendt med, at dette område huser en efter danske forhold helt enestående fauna af varmeelskende arter. Faktisk er området levested for en meget lang perlerække af sjældne arter der kun er fundet få gange i Danmark. Hele 14 arter er i Danmark kun fundet på arealet ved Rødby Havn – heriblandt den blåvingede steppegræshoppe, Sphingonotus caerulans, og den hjerteplettede blomsterbuk, Corymbia cordigera. Også blandt sommerfuglene findes der i Rødby arter der ikke formodes at yngle andre steder i Danmark. Den store smukke natlyssværmer, Proserpinus proserpina, og den grønne lav-ugle, Cryphia algae, er pt. de vigtigste. Andre arter har derudover brugt området som koloniseringspunkt på deres migrering sydfra, og er siden fortsat nordpå i landet. Ingen anden dansk lokalitet anses i dag for vigtigere til dette formål.

Området har siden 1963 været et vigtigt knudepunkt for godstransport via jernbanenettet. Med tiden er store dele af denne transport overgået til lastbiler, hvorfor dele af rangérområdet i Rødby er blevet overflødigt. Således henlagt til naturens ”tilfældigheder” er området langsomt groet til, og kan i dag bedst sammenlignes med stenede overdrev i Mellemeuropa. De mange sten og skærver på arealet opvarmes om dagen, og sikrer et varmt mikroklima – også om natten. Det er denne varme tørre naturtype, uforvarende skabt af mennesker, der muliggør kolonisering af migrerende dyr sydfra. En nødvendig trædesten på vejen nordover.

Forelagt et meget udførligt materiale om områdets vigtighed, besluttede Danmarks Naturfredningsforenings forretningsudvalg desværre alligevel IKKE at rejse sagen om fredning. Argumenterne skulle bl.a. være, at man ikke vurderer at området er en naturlokalitet og at fredningens formål var meget snævert, idet det kun omhandlede beskyttelse af insekter og edderkopper.

Nu sidder jeg så og græmmes! Kan det virkelig være sandt? Danmark er internationalt forpligtet til at standse biodiversitetens tilbagegang indenfor landets grænser i 2010. Her var en oplagt chance for, på et lille geografisk område, at sikre en lang række truede dyr. At lokaliteten et langt stykke hen ad vejen er menneskeskabt, burde vel ikke være en hindring. Stort set al natur i Danmark i dag er resultatet af massiv menneskelig påvirkning. Natur, der af denne grund er unaturlig, og derfor kræver konstant menneskelig indgriben for at forblive det vi kalder natur.

Området ved Rødby Havn trues i den umiddelbare fremtid på flere fronter: Byggeriet af Femern Bælt forbindelsen de kommende år vil kræve omfattende køreveje og oplagringsplads. Derudover må man formode, at lokale kræfter vil påvirke områdets ejere til at tage visse forskønnelseshensyn. Det har været på tale at fjerne granitskræver, påføre muldjord og tilplante med træer og buske.

Der har mange gange været debat her på F&N, hvor brugerne har rygklappet hinanden og gejlet en stemning op, hvis politiske eller økonomiske interesser har truet vores sparsomme natur. Desværre har disse anstrengelser kun sjældent medført nogen egentlig handling, trods alle de gode intentioner. Kunne vi ikke prøve at ændre den uvane? Vi er så mange naturinteresserede brugere her på sitet. Kunne det ikke tænkes, at vi for en gangs skyld kunne gøre vores indflydelse gældende? Der må være mange af os, der har kontakter til det politiske miljø, pressen eller andre indflydelsesrige grupper. Hvem stiller op?

Med venlig hilsen,

Erik Steen Larsen



Foto: Foto: Per Stadel Nielsen

De senest indberettede arter i Naturbasen: