Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

26. februar 2010

if you can''t beat them eat them - kvik i koekkenet

En planteart som der bliver brugt enorme belöb på at bekämpe er kvik (Agropyron repens, Triticum repens, Elymus repens) som hurtigt breder sig vegetativt ved de underjordiske stängler. Mekanisk bearbejdning af jorden kan före til spredning gennem fragmentering af jordstänglerne, hvor selv et lille stykke af sådan en stängel kan danne en ny plante. Oprindeligt voksede den måske isär på havstrand, men den trives som alle ved rigtig godt i kornmarker og kökkenhaver, ja, på alle typer dyrket (=permanent forstyrret) jord.

Jordstänglerne er siden lang tid kendt som et af de bedste "nödbrödsemner", altså planteprodukter som kan blandes i bröd i tider af mangel på mel og andre födevarer. De er gode fordi at de let kan indsamles i store mängder, er forholdsvis närende, og

ikke smager altfor dårligt.

I en lille bog af J Henriksson med titeln "Vartill våra växter duga" (Dals-Rostock 1923) er beskrevet analyser af kvikens jordstengler. Den indeholder så meget som 20 procent protein törvägt! Den anbefaldes isär som foder til kväg og heste, men også til menneskeföde. Ved bearbejdning af jorden (isär harvning) kan store mängder samles. Efter vaskning kan de törres for senere brug, for eksempel til bröd eller foder. Henriksson beskriver hvordan den kan bruges til drik (alkoholholdig eller ej) og giver også denne opskrift på sirup:

Skyl 10 kg jordstengler grundigt, hakke dem fint og skyl igen. Iblödsät over nat et koldt sted og lad koge i to timer. Siv massen, og lad väsken koge i 6 timer på meget svag varme eller indtil konsistensen er sirup-agtig. Henriksson fik 1,3 liter sirup af de 10 kg rhizomer. Smagen siges at väre malt-agtig. Den kan bruges i sirup-bröd (af sigte-mel, meget populärt i Sverige) eller i f.eks. denne brunkageopskrift:

1 dl sirup

0,5 til 1 dl sukker

0,5 til 1 dl flöde

1 tsk ingefär

1 tsk bagepulver (blandes i lidt hvedemel)

hvedemel til önsket konsistens

mvh,

Mats


De senest indberettede arter i Naturbasen: