Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

8. august 2011

Strandengens Aristokrater: Eng-Klaseskærm og Vild Selleri

Skærmplanteentusiasten Niels Faurholdt og jeg har lovet URTs chefredaktør et indlæg om udbredelsen af strandengens 2 hvide skærme inden feltsæsonen 2012. I vor serie om arter med sydøstlig udbredelse i Danmark er hidtil udkommet bidrag om Strand-Loppeurt (URT 2002:1) og Håret Kartebolle (2005:1).

Niels tager sig af det sjællandske arkipelag, jeg af det fynske, men mht. hovedlandet er vi lidt på Herrens mark og håber på medvirken fra aktive jyske feltbotanikere på fugleognatur.dk. Trods nær sin nordgrænse forekommer Eng-Klaseskærm tilsyneladende udbredt i Jylland, hvor den endog har et udbredelsescentrum så langt mod nord som omkring Limfjorden.

Observationer af Eng-Klaseskærm og Vild Selleri i Jylland (men naturligvis også i resten af Danmark) modtages med taknemmelighed. Projektet kører dog efter den slovenske model "frivilligt arbejde med mikroskopisk mulighed for fondsstøtte", så vi kan desværre ikke love fx befordringsgodtgørelse.

Der bør ikke være de store bestemmelsesproblemer, men se gode floraer eller ikke mindst bogen Nordiske Skærmplanter. Brugerne er selvfølgelig meget velkomne til at uploade billeder.

Vedr. dine enkelte fund modtager vi gerne oplysninger om bestandsstørrelse (antal blomstrende skud), max. højde af planterne, følgearter (voksende op til en meter fra vore arter), obs. om besøgende insekter, pleje af eller trusler mod lokaliteten, etc.

Tråden vil køre godt og vel halvanden måned, idet begge vore arter just nu nok er over højflor, men de kan normalt uden problemer erkendes også i september. I mandshøje rørsumpe er de hvide skærme dog nemmest at erkende i august.

på forhånd tak for dine meddelelser om fund, Niels & Henrik

De senest indberettede arter i Naturbasen: