Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

15. februar 2012

Sabeltandet Egern fra Argentina

Sabeltandet Egern og Sabeltandet Ilder er, frit oversat, de to navne, de engelske og amerikanske medier har givet et spektakulært fund af et 94 millioner år gammelt pattedyr fra Argentina.

Og det er ikke helt uden grund, for den ligner Scrat, egernet fra Disneyfilmene Ice Age. Scrat er selvfølgelig ren fiktion, men det viser sig, at han faktisk har stor lighed med et lille pattedyr, der levede samtidig med dinosaurerne.

Cronopio dentiacutus er en art i den uddøde orden Dryolestida, der menes at være en fælles stamform til de placentale pattedyr og pungdyrene.

Fundet er iøjnefaldende af flere grunde. Fossiler af små pattedyr fra dinosaurernes periode – Mesozoikum – er sjældne, ikke fordi, der ikke var ret mange af dem, men fordi små dyr er mere skrøbelige og derfor har et dårligere bevaringspotentiale.

Det er også iøjnefaldende, fordi små kræ som Cronopio viser, at pattedyrene var forbløffende specialiserede allerede for næsten 100 millioner år siden.

Kilde: Nature, vol. 479, pp 98-102

National Geographic har en notits og en fin tegning af den her (på engelsk):

news.nationalgeographic.com...


De senest indberettede arter i Naturbasen: