Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

2. februar 2013

Dronninger af Kravejordhumle (Bombus magnus)?

Gjern Bakker, 25. juli 2010. To lokaliteter: Vældmose med klokkelyng i/ved kommunens plantage (3 stk.) og bakkerne med hedelyng ved Store Troldhøj (6-7 stk.).

Humlebierne så lidt anderledes ud end de Lys- og Mørk Jordhumle, jeg plejer at se: - de virkede længere (eller måske mere slanke), og den gule farve var ikke så varm, men mere sart eller afbleget.

Det var som taget ud af den understregede tekst: - Bombus magnus synes tilknyttet hedelokaliteter, hvor overvintrede dronninger i det sene forår samler nektar og pollen fra mosebølle, tyttebær og blåbær (Vaccinium spp.). Arbejdere og nye dronninger søger føde på bl.a. klokkelyng (Erica tetralix) og hedelyng (Calluna vulgaris)., vildebier.dk/..., side 34.

Jeg er klar over, at de 3 nævnte arter hører til i det såkaldte “lucorum complex”, og at de er anerkendt som selvstændige arter, se linket ovenfor under Bombus lucorum, side 34.

Hvis det kan bekræftes ud fra billederne, at det er dronninger af Kravejordhumle, må arten oprettes her på hjemmesiden (det burde den vel under alle omstændigheder)...

Venlig hilsen

Johnny


Foto: Johnny Lund Jeppesen

De senest indberettede arter i Naturbasen: