Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

20. februar 2013

Indsamling af dødfundne mårdyr

Kære Naturinteresserede,

De døde dyr kan fortælle om forholdene for de levende. For at få større viden om de små og mellemstore mårdyr er Institut for Bioscience, Aarhus Universitet meget interesseret i at modtage dødfundne husmårer, skovmårer, ildere, lækatte og brude. Nogle af de indsamlede mårdyr skal blandt andet undersøges for indhold af rotte- og musegift for at få et billede af hvordan dyrene er udsat for forgiftning i dag sammenlignet tidligere indsamlede mårdyr.

Vi er interesseret i at modtage hele mårdyr, men om kraniet er knust og ikke helt friskt er ikke så vigtigt, hvis blot de indre organer stadig er der. Husk venligst at notere funddato, lokalitet, mulig dødsårsag på en seddel der følger dyret. Det er væsentlige informationer for videre undersøgelser. Husmårer og ildere nedlagt ved jagt eller regulering vil vi også gerne have, husk blot at notere dødsårsagen.

Og fundene skal selvfølgelig indrapporteres her i Naturbasen med præcise koordinater.

I bedes sende de nedfrosne dyr til:

Institut for Bioscience - Kalø

Aarhus Universitet

Grenåvej 14, Kalø

8410 Rønde

Att. Morten Elmeros eller Aksel Bo Madsen

Vi kan desværre ikke refundere udgifter til forsendelsen. Men blandt indsenderen af intakte mårdyr (dvs. med pels og hoved og indre organer) trækker vi lod om en nyudstoppet mårdyr efter eget valg når indsamlingen er afsluttet. Så husk at sætte jeres kontaktoplysninger på de indsendte dyr.Vi gør status over resultatet af indsamlingen efter vinteren 2014.

Alternativt kan I indlevere dyrene hos en af landets zoologiske konservatorer, hvor vi så samle det op. Send evt. en mail til os om at I har afleveret et dyr og hvor, så vi ved der ligger et mårdyr til os.

Når vi har taget vores mål og prøver sendes kadaveret videre til Zoologisk Museum, Statens Naturhistoriske Museum i København, så skelettet kan indgå i deres samlinger og andre efterfølgende kan foretage yderligere undersøgelser på dyrene.

På forhånd tak for hjælpen.

Venlig hilsen

Morten Elmeros (tlf: 8715 8916, elm@dmu.dk) & Aksel Bo Madsen (tlf: 8715 8863, abm@dmu.dk)



Foto: Hugh Jansman (c)

De senest indberettede arter i Naturbasen: