Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
23. september 2017
 

Ulv (Canis lupus)


>> Galleriet >> Ulv >> Hunde >> Rovdyr >> Pattedyr


Foto/billede af Ulv (Canis lupus)
Dette billede er større end vist her. Klik på billedet for original størrelse (787 x 515)


Log på og giv karakter til dette billede | Brug af dette foto | Use of this photo
Tilføj en kommentar
Kommentar fra Lars Jørgen Grønbjerg d. 15-10-12 kl. 22:04

Hold da kaje! En ægte Ulv!!?

Så har de nationalparker alligevel en gunstig indvirkning på artsdiversiteten

Fortæl gerne mere om den opsigtsvækkende iagttagelse.

Mvh Lars Jørgen

  

Kommentar fra Lars Jørgen Grønbjerg d. 15-10-12 kl. 22:07

... jeg kan se der er lidt mere at hente under turkommentarer....

Fandt også dette: - se linket HER

/LJ

 

Kommentar fra Henrik Dissing d. 15-10-12 kl. 23:39

Det var da en ganske interessant observation!

Men med al respekt for de observerende ville det da være godt med lidt mere 'håndfaste beviser'.

Indrømmet, det ligner lidt en ulv...

Gad vide hvor lang tid der nu går, før det i Thy bliver forbudt for dagplejere, vuggestuer o.a. at lade børnene sove udenfor?

 

Kommentar fra Eva Hansen d. 15-10-12 kl. 23:58

Meget spændende.

Indrømmet, det ligner en ulv, men det er der altså også mange hunde der gør.

Foråret 2011 var der adskillige personer der var sikre på at have set en ulv i Tranum Klitplantage og kort tid efter i langdal klitplantage, men de observationer blev afvist med forklaring om det måtte være en hund

 

Kommentar fra Louise Widenborg d. 16-10-12 kl. 00:09

Spændende.

Ja det ligner godt nok en ulv, som jeg tidligere har set i naturen i Tjekkiet, og selfølgelig i forskellige zoos og dyreparker ;)

Den eneste hunderace, som jeg kan komme på kan ligne en ulv så meget, må være en tjekkisk ulvehund, som jeg vist ikke er ret almindelig, at have her i landet. Selvom jeg godt ved at alle hunde stammer fra ulvene, eller ihvertfald nogle hunderacer (Det er der vist lidt delte menninger om)

Det er vel også lidt mærkeligt med en løs hund i en nationalpark, uden antydningen af ejer? - Må man overhovedet medtage hunde?

Mvh. Louise.

 

Kommentar fra Michael S. Jensen d. 16-10-12 kl. 08:08

Vildt spændende!

Umiddelbart synes jeg den ser lidt for kompakt og velnæret ud. Vi skal lige være 110% sikre på, at vi kan udelukke Siberian Husky, norske elghunde, schæfer osv.

Jeg kan, med andre ord, ikke helt få proportionerne til at passe, men billedet er dårligt og måske snyder vinklen.

Er der flere billeder af den?

Louise: ALLE hunde nedstammer fra ulvene, og det er der ingen som helst tvivl om.

Mvh Michael

 

Kommentar fra Martin Bjerg d. 16-10-12 kl. 08:09

Ja den ligner da. Sjovt sted at dukke op, hvis det virkelig viser sig at være en Ulv og en vild sådan. Så må vi jo "håbe", at der er mere end éen; Ulveunger ser søde ud. Kan alle jer med rigtig lange linser så tage at komme afsted og bemande det fugletårn mere permanent, så den kan bleve en 100%'er.
 

Kommentar fra Kevin Kuhlmann Clausen d. 16-10-12 kl. 09:08

Der må da findes en lokal thybo i bessidelse af et vildtkamera og et stykke gammelt kød! Kan vi ikke få ham på banen, og så (forhåbentligt) få den vilde vovse på artslisten?!
 

Kommentar fra Morten DD Hansen d. 16-10-12 kl. 09:18

Tjo... det kunne da godt ligne sådan en. En han? Under alle omstændigheder ligger der et bette udredningsarbejde og venter, før vi kan være 100% sikre. Men vi nærmer os.

Men hvordan sådan en bandit i så fald er endt i Thy, må da være lidt af et mysterium. Thy er jo ikke just landfast med os andre

 

Kommentar fra Sebastian Klein d. 16-10-12 kl. 09:24

Jeg har tænkt, at der ville komme Ulv i Danmark indenfor en overskuelig årrække, men den her undrer mig dog. Hvis det vitterligt er en ulv (det ligner, men billedet er for dårligt til at være sikker!), hvordan pokker er den så kommet nordenfjords?

Som det kløgtigt nævnes kunne man måske få syn for sagen ved at udlægge kød/ådsler ved Nors Sø på kikkert/teleafstand af fugletårnet.

Mvh Sebastian

 

Kommentar fra Jan Kristensen d. 16-10-12 kl. 09:25

Tak for kommentarene. Vi fulgte dyret i 5-6 scoop gennem en halv time hvor den foraugerede.

[Redigeret af Moderator]

Alle hunderacer med undtagelse af Tjekkisk ulvehund kan efter min mening udelukkes 100%! Naturstyrelsen har siden februar modtaget 3-4 henvendelser om mulige ulveobs i Hanstholm reservatet.

Så kom ud og kig i Nationalparken i efterårsferien. Der er masser at se lige nu. Kan anbefale områdets fugletårne og Isbjerg som gode observationssteder. Så selv 3 havørne fra Isbjerg igår

 

Kommentar fra Martin Bjerg d. 16-10-12 kl. 09:28

Ja udseendet på kræet?

I linket synes jeg faktisk, at den "mangler" lidt mere ører. De ser for små og pelsede ud. Men billedet her var blevet fremvist af en, der havde været på tur i det svenske for at fotografere ulve og havde fremvist det her skud, havde jeg bare sagt; "Sejt så fik du den".

Men en Ulv i Danmark skal altså være et par 100% sikker, da det jo ikke er hverdagskost. 199 år er også en slat.

Forresten var der en sidste (forrige?) år, der også meldte en ulv ind, men den blev forkastet i kvalsikringen. Han havde også set den i længere tid, men uden fotobelæg (og jeg tænker ikke på det billede af udstoppet fra Estvad, eller den snerrende i Tranum Klitplantage (som jo ellers ikke er langt væk for en ulv)). Nu gemmes gamle forkastede obs jo ikke, men kan "forkasteren" ikke lige grave lidt i sin hukommelse. Var det ikke samme område?

Og hvis den er en ulv og vild, viser det bare noget om, hvor langt de kan bevæge sig uden opdagelse. Var der ikke en ung han i Sverige der rendte fra langt oppe i Dalarna til det sydligste Skåne på en måneds tid for et par år siden?

 

Kommentar fra Morten DD Hansen d. 16-10-12 kl. 09:35

Martin har helt ret - havde det være Sverige eller Estland, havde man bare knaldet til den og sagt: "Ulv 1" - videre til næste mål

Hvis den ydermere er blevet skopet i en halv time, og ulv stadig står højest på listen over muligheder, så har vi aldrig-aldrig-aldrig siden begyndelsen af 1800-tallet været tættere på.

 

Kommentar fra Sebastian Klein d. 16-10-12 kl. 09:46

Enig med DD. Det her lugter lovende, men hvis den er set gennem en halv time er der vel også flere fotos?

Al dokumentation skal/bør fremlægges, for at minimere muligheden for forveksling.

Mvh Sebastian

 

Kommentar fra Michael S. Jensen d. 16-10-12 kl. 09:52

Der var en tysk turist, der indberettede ulv fra samme lokalitet her i foråret. Han havde ingen billeder af kræet, og hans beskrivelse var desværre ikke nok til en verificering, så jeg blev nødt til at give den kniven.

Derudover var der mindst en ulveobs. fra samme område sidste år, men jeg husker ikke detaljerne, udover at den heller ikke var 100%.

Mvh Michael

 

Kommentar fra Martin Bjerg d. 16-10-12 kl. 09:53

Hvis den er osv, er den vel kommet luskende op gennem Jylland. Oddesundbroen en sen nattetime er vel ikke umuligt, og Thy for dens fødder. Har Oddesundbroen ikke noget videoovervågning Så forresten en eller anden naturudsendelse om ulve i vist Rumænien; de tussede rundt inde i byer og tømte skraldespande, gik langs jernbanerne i beboelses område og åd nedkørte hunde og alt muligt. De kan tilpasse sig; ellers var de uddøde for længe siden, da der vel næppe er mange europæiske dyr, der i manges øjne mere har fortjent en riffelkugle.

Og hvis nu den er der, hvordan undgår vi så et forgiftet ådsel à la havørnene igen igen.

 

Kommentar fra Henrik Dissing d. 16-10-12 kl. 10:04

Jeg kan ikke helt blive begejstret over, at vi måske aldrig har været tættere på...

Enten er det en ulv, eller det er ikke en ulv

I følge artiklen fra Morsø Folkeblad, som Lars Jørgen Grønbjerg linker til ovenfor, så har Skovrider Ditte Svendsen, Naturstyrelsen Thy, kendskab til flere observationer (det hænder jo at nogle ser noget uden at melde det på F&N!).

I øvrigt er Thy af og til (dog mest om vinteren...) 'isfast' med resten af verden, så mulighederne for at komme dertil for en ulv er eksisterende.

Håber den har slæbt en partner med... Tænk at være helt alene. Og så i Thy...

 

Kommentar fra Kjeld Smed d. 16-10-12 kl. 10:14

Kunne evt. være en jæmthund. Svensk Elghund.

Samme tegninger og farver som jeg kan se.

Ikke Norsk Elghund. Den er lille og kvadratisk med sort hoved.

 

Kommentar fra Morten DD Hansen d. 16-10-12 kl. 10:38

Find en bæ, og kør en DNÆ
 

Kommentar fra Bo Skelmose d. 16-10-12 kl. 10:42

Man kan kun være bange for at det går som med vildsvin og elge der forsøger at indvandre - de får en kugle for panden. Vi mangler vel stadig at få færdigdiskuteret hvad vi skal gøre med de dyrearter som indvandrer af sig selv og som ikke kan siges at være nogen trussel mod vores natur.

Hvis det er en ulv så er det fantastisk og et vildt scoop for Nationalpark Thy

Men er det ikke for vildt til at være sandt?

 

Kommentar fra Jon Detlefsen d. 16-10-12 kl. 10:46

Er dette virkelig en ulv, er det her en meget glædelig nyhed! Og så er det bare med at lukke Hansted-reservatet for adgang året rundt!
 

Kommentar fra Michael S. Jensen d. 16-10-12 kl. 10:54

Her tråden om den sønderjyske ulv i 2010.

- se linket HER

 

Kommentar fra Kent Hald d. 16-10-12 kl. 11:01

Det er vel kun et spørgsmål om tid inden der kommer en 100% OBS på Ulv i Danmark, jeg tror at den megen tvivlen og fornægtelse af muligheden, skal dæmpes en smule og ikke forkastes pr. automatik.

Med hensyn til landfasthed, er det en smal sag for en ulv at svømme over Limfjorden f. eks. ved Oddesund, jeg har et par gange set Råvildt svømme over fjorden ved Aggersund. senest først i maj måned i år, og ikke p.g.a. pres, det var tidligt inden bukkejagten.

Og med hensyn til ørernes størrelse, har en ulv ofte ørerne lagt tilbage mod hovedet, så man ikke ser størrelsen på afstand.

En ting som jeg bemærker ved de to fotos er, at det ser ud til, at den ser mod den menneskelige aktivitet, hvilket en hund nok ikke ville finde interessant, men det kan jo være tilfældigt.

Med de mange obs., der har været den seneste tid, kan det tyde på, at der ikke er røg uden ild, en ulv kan leve fint og skjult i de store klitområder, langs næsten hele den jyske vestkyst, hvor der er rigeligt med fødeemner.

Men absolut spændende hvad fremtiden bringer.

Mvh. Kent B. Hald

 

Kommentar fra Michael S. Jensen d. 16-10-12 kl. 11:10

Hej Kent

Nu ved jeg ikke, om den var møntet på fugleognatur.dk men:

Jeg tror godt, jeg kan udtale mig på vegne af hele KV-udvalget, når jeg understreger, at der ingen fornægtelse er, og at der aldrig sker forkastelser pr. automatik. Og det gælder i øvrigt også for observationer af alt muligt andet end ulve.

Hvad resten af befolkningen tror, har jeg til gengæld ingen mening om.

Mvh Michael

 

Kommentar fra Henrik Dissing d. 16-10-12 kl. 11:13

Jeg tror bestemt det er sandsynligt, at det er en ulv. Skepsis i mit tilfælde er mere i retning af, at det næsten er for godt til at være sandt

At der er flere observationer er næppe i sig selv et tegn på, at der er en ulv. Hvis man færdes i området, så ser man nok af og til noget, hvor man 'normalt' bare tænker "Der løb en stor hund". Fordi tanken at det kunne være en ulv slet ikke strejfer en. Men hvis man nu har hørt rygter om en ulv...

Observationer af den slags har en tendens til knopskydning.

 

Kommentar fra Sebastian Klein d. 16-10-12 kl. 11:16

Jeg tror ikke der er nogen, der forkaster denne observation på forhånd - dertil ser den for "lovende" ud. Øvrige fotos af dyret bør dog offentliggøres for yderligere vurdering.

De tidligere påståede fund fra området gør ikke fundet mindre sandsynligt.

Jeg formoder at der er vedtægter, love eller cirkulærer fra DK eller EU, som ( i modsætning til Elge og Vildsvin) forhindrer at en evt. Ulv på dansk grund nedskydes.

Mvh Sebastian

 

Kommentar fra Michael S. Jensen d. 16-10-12 kl. 11:20

Hej Sebastian

Jeg har kontaktet fotografen.

Mvh Michael

 

Kommentar fra Jan Kristensen d. 16-10-12 kl. 11:22

For god ordens skyld skal det oplyses at ingen af de tilstedeværende i tårnet var bekendt med rygter/observationer på forhånd! Kun en opringning til den lokale skovløber, bragte disse oplysninger for dagen.
 

Kommentar fra Sebastian Klein d. 16-10-12 kl. 11:23

Har lige set tre billeder af dyret på Dofbasen (se selv). Jeg tror kraftedeme den er god nok!

Det ligner sgu en ulv...

 

Kommentar fra Michael S. Jensen d. 16-10-12 kl. 11:28

Har du et link?

Mvh Michael

 

Kommentar fra Sebastian Klein d. 16-10-12 kl. 11:31

Jeg kan ikke linke fra min IPhone. Der er direkte link på Netfugl (se forum under "Tudeulv") eller søg på "Ulv" på Dofbasen.

Hvad synes I andre?

Mvh Sebastian

 

Kommentar fra Henrik Dissing d. 16-10-12 kl. 11:39

Link til observationen i DOFbasen:

- se linket HER

 

Kommentar fra Lars Michael Nielsen d. 16-10-12 kl. 11:47

Jeg har for sjov skyld sendt et link til DOFbasens billeder til nogle bekendte i sverige som er meget inde i ulve. Bl.a. den Rovdyrsansvarlige i Kalmar län og ejeren af - se linket HER. de har begge gode erfaringer med ulve. HVad med at komme ud i området og se om man kan spore den, hvis jorden er blød burde spor kunne ses og dokumenteres.

men en ulv ligner det i mine øjne.

Her er et link til en artikel fra SLU i Sverige om den skandinaviske ulvs udseende.

mvh

 

Kommentar fra Kjeld Smed d. 16-10-12 kl. 11:47

Inden tårerne suser op og ned af kinderne af bare glæde så find noget afføring som DD skriver.

Ulven skal nok komme.

I Sverige er der mange. I den seneste uge er der observeret 5 forskellige inden for få kilometer. En hund overlevede på grund af kraftigt halsbånd efter angreb fra 2 ulve.

 

Kommentar fra Lars Michael Nielsen d. 16-10-12 kl. 11:47

Link til artikel

- se linket HER

 

Kommentar fra Michael S. Jensen d. 16-10-12 kl. 11:53

Puha! Den er svær.

Men: Vi kan godt udelukke schæfer. For langbenet, ryggen lige og for lange bagben.

Jeg synes stadigvæk, den ser lidt (for?) buttet ud. Har de skiftet til vinterpels allerede nu?

Til gengæld synes jeg heller ikke, proportionerne passer til diverse elghunde. Det er kroppen lidt for lang til, og de fleste af den type hunde, har halen mere eller mindre buet hele tiden.

Lad os få nogle flere argumenter på banen. Jeg bor kun halvanden time i bil derfra. Måske man skulle rykke en dag ud af kalenderen i morgen.....

Mvh Michael

 

Kommentar fra Niels Aagaard d. 16-10-12 kl. 11:59

Ja. Det skal da ikke være nogen hemmelighed, at min første reaktion, da jeg så billedet var: "Nå, nu har den gamle filur til Kim Frost fundet et uklart billede af en ulv og klistret det på et uklart billede fra Hansted-reservatet."

Prøv at kigge på billedet igen. Ligner det ikke grangiveligt et falsum?

Nuvel, da jeg så læste, at der var en større flok ornitter, der havde set kræet over en længere periode, måtte jeg jo erkende, at der nok var noget derude alligevel . Noget der i det mindste "ligner en ulv" (hvilket en ægte ulv jo i sagens natur også vil gøre...).

Og dette, at dyret "ligner en ulv" gør det jo også oplagt, at andre, der har set den vil reagere som Kim m.fl. :"Det er en ulv".

MANGE obs af et ulvelignende dyr øger troværdigheden af, at der er "noget" derude; men det gør ikke artsbestemmelsen sikrere.

---------------------------

Når det er sagt, så må jeg da indrømme, at tanken om en ulv nordenfjords ikke i mine øjne er spor usandsynlig.

Unge ulve strejfer meget langt omkring (300 km er ingenting for en rask ulv) og ulve er forsigtige dyr, måske ikke ligefrem sky, men klogt tilbageholdende . Så der er ikke noget som helst mærkeligt i, at den ikke er blevet set på vejen deropad.

Hvis der ikke er nogen, der eftersøger dens lort (der skal nok en god hund til hjælp; for hunde er oftest bange for ulvefært!), så vil en strejfende ulv næppe blive erkendt, så længe den opholder sig i områder, den ikke er tryg ved. Først når ulven måske slår sig fast ned et sted - fx i Hansted - vil den efter en tid begynde at jage- og vise sig også om dagen.

Da man først for alvor i Norge begyndte aktivt at eftersøge ulve, der kom over grænsen fra den svenske bestand fandt man ud af, at der var regelmæssigt op til 10-15 forskellige dyr, der optrådte på den norske side af grænsen. Hvor man før havde troet, der var måske 1-2 dyr pr. år. (det er en 20-30 år gammel undersøgelse, så jeg husker ikke alle detaljer; men jeg husker tydeligt nordmændenes 'rædsel' for at der ville genopstå en egentlig bestand deroppe )

Det bliver spændende med flere oplysninger om kræet. Måske kan man så lige få panteren (eller var det puma?) fra Tved Klitplantage frem fra glemmebogen igen

kh niels

 

Kommentar fra Mikkel Stelvig d. 16-10-12 kl. 12:02

Der kan vel i princippet også være tale en siberian husky. Specielt de husky'er som bliver trænet til de hurtige distancer i slædehundeløb, kan være meget tynde og langbenede. Mon der findes slædehunde- kenneler i nærheden ...??
 

Kommentar fra Per Taudal Poulsen d. 16-10-12 kl. 12:05

Nu får jeg nok på puklen...

-men forleden -i stærk afkræftet tilstand - ... langt, langt ude i de øde klitter ved Lild forskrækkedes jeg af to store Rådyr, der sprang op foran mig -havde det været en Ulv, var jeg nok dånet og FugleogNatur en mand mindre...

-skal man nu til at ha´ nerver på, om man møder en sulten Ulv bag næste klittop derude....???

 

Kommentar fra Henrik Dissing d. 16-10-12 kl. 12:15

Angående slædehunde, så er Wagner Fonseca en kendt mand i området - han har masser af Alaskan Husky (tror jeg det er), som han bruger til hundeslædekørsel. - se linket HER

Men jeg går da ud fra, at når f.eks. skovrideren hører om en mulig ulv, så tager hun som noget af det første kontakt til Wagner Fonseca, for at høre om han mangler en hund.

 

Kommentar fra Poul Holm Pedersen d. 16-10-12 kl. 12:54

Jeg er en af de 8 ornitter, som stod og så på kræet en halv time i søndags. Jeg vil sige at det så fulstændig ud som at kigge på en naturfilm om ulve. Landskab, dyrets måde at løbe/gå på, størelse o.s.v. Jeg er også med på at ulv og Danmark ikke rigtig rimer. De sidste mange gange der har været sagt "ulven kommer" har det jo været en hund, men hvad er det så ? Jeg har været i området idag fra morgen af, men så ingen ulv. Kun lidt Krondyr og en enkelt Havørn. Jeg har lige talt med Wagner Fonseca (kender ham), han mangler ingen hunde...
 

Kommentar fra Lars Michael Nielsen d. 16-10-12 kl. 12:57

Svenskerne har hunde der er trænet til at reagere på Ulv. De bruger dem bl.a. ved angreb på tamdyr hvor predatoren ikke er bestemt. Måske man skulle låne sådan en

 

Kommentar fra Mikkel Stelvig d. 16-10-12 kl. 13:03

Det kunne være nogen skulle spørge skovrideren om Wagner er blevet kontaktet...

Men jeg synes nu også, at det ligner en ulv temmelig meget og det er kun et fåtal af slædehundene (både alaskan og siberian), der har samme farvenuancer som en ulv

 

Kommentar fra Henrik Dissing d. 16-10-12 kl. 13:07

"Den norske adfærdsekspert Runar Næss anses for at være en af skandinaviens førende ulve-eksperter, og han har undersøgt de fotos, som en flok ornitologer tog i søndags, da de spottede et mystisk dyr i Nationalpark Thy.

- Ingen kan med 100 procents sikkerhed sige at et individ er ren ulv eller ej udelukkende baseret på et foto, men når det er sagt, så ser det for mig ud som om, at det er en ren ulv, der er taget fotos af, forklarer han i et svar til NORDJYSKE."

- se linket HER

 

Kommentar fra Bo Skelmose d. 16-10-12 kl. 13:14

Se Wagners slædehunde her: - se linket HER

Ligner ikke rigtig ulve....

 

Kommentar fra Jens Jørgen Andersen d. 16-10-12 kl. 13:22

Prøv eventuelt at se det nye billede der lagt ind.
 

Kommentar fra Henrik Bringsøe d. 16-10-12 kl. 13:22

Ville det ikke være meget usædvanligt, hvis man får mulighed for at betragte en vild ulv i en halv time? Når jeg hører beretninger fra f.eks. Bialowieza og det centrale Spanien, så har de meget heldige typisk blot fået lov at se ulven i få sekunder. Og typisk meget tidligt om morgenen, inden det blev ordentligt lyst. Her er der hele 8 personer, der får lov at betragte dyret i en halv time. Godt nok på afstand og med teleskop, men alligevel. Og så var det endda langt op af formiddagen (kl. 09:10-10:50).

For mig at se (og meget subjektivt vurderet!) er det ikke et forhold, der taler for Ulv. Men lad os slå koldt vand i blodet og se, hvor meget vand der løber i åen den kommende tid. Der skal nok komme flere observationer eller andre relevante oplysninger!

Venligst

Henrik Bringsøe

 

Kommentar fra Louise Widenborg d. 16-10-12 kl. 13:31

Henrik: Godt nok kender jeg ikke meget til ulves adfær i naturen, men kan det ikke tænkes at de har været godt kamuflerede i det fugletårn, som de har stået i?

Mvh. Louise.

 

Kommentar fra Michael S. Jensen d. 16-10-12 kl. 13:35

Hej Henrik

Enig, men jeg har lige haft en af observatørerne i telefonen, og ifølge ham, stod de ca 800 m fra ulven med vinden i den rigtige retning, så det er ikke sikkert, den har set dem eller fået færten af dem.

Ja, det bliver spændende at se hvad der kommer ind de kommende dage.

Mvh Michael

 

Kommentar fra Bo Skelmose d. 16-10-12 kl. 13:38

Nu har jeg aldrig set en ulv før - men det ser da mere og mere overbevisende ud med de andre billeder der er uploadet.

- se linket HER

 

Kommentar fra Henrik Bringsøe d. 16-10-12 kl. 13:40

Hej Louise.

En hunds eller ulvs syn er ingenlunde den bedst udviklede af dens sanser. Hvad jeg skriver her relaterer sig til hunde, men jeg vil tillade mig videreføre det til ulve!

Lugtesansen er helt uovertruffen. Vindretning spiller naturligvis en væsentlig rolle, men selv under vindforhold, der for ulven er ugunstige (og for observatørerne er gunstige!), er hundes lugtesans så god, at vi har svært ved at begribe det.

Venligst

Henrik Bringsøe

 

Kommentar fra Henrik Hestbech d. 16-10-12 kl. 13:46

Så, nu har vi allerede balladen, og idyllen er forbi.

En vildtkonsulent vil fange ulven.

- se linket HER

 

Kommentar fra Henrik Dissing d. 16-10-12 kl. 13:50

Uanset hvor meget jeg også synes det ligner en ulv, så skal der vel mere til end fotos, før det er sikkert.

Alt hvad jeg har læst/hørt/set tyder på, at ingen 'eksperter' er tilfredse hvis ikke observationer støttes af spor/tegn.

F.eks. i dette norske hæfte om bestemmelse af rovdyr: - se linket HER

--------------

Feiltolkninger

•Sportegn etter rev, gaupe og hund feiltolkes ofte som ulv.

•Ulv og hund kan ikke skilles med sikkerhet basert på poteavtrykk alene.

•En må være oppmerksom på overlapping i atferd mellom hund og ulv.

•Travspor etter hunder viser som regel kortere skrittavstand. De er mer bredbente, mindre målrettet og vimser mye i terrenget.

•Jakthunder beveger seg mye i sprang og galopp (energisløsende).

•Vanligvis er ikke hunder sky overfor mennesker, men det finnes mange eksempler der hunder har vist sky atferd.

•Noen få hunderaser (polarhunder m.m.) kan ha et utseende som likner svært mye på ulv. Mange hunderaser kan ha, eller lærer raskt en adferd som ligner ulvens.

•Synsobservasjoner av ulv er som regel forbundet med stor usikkerhet og må alltid underbygges med spor og tegn.

•Hvis en hund har levd av vilt kan ekskrementene vanskelig skilles fra ulv.

•Når hunder jager og avliver byttedyr, kan de bite overalt på byttedyret. Tannavstander opp til ulvs

størrelse, men hunder bruker vanligvis flere og mindre kraftige bitt enn ulv.

•Ulvens avlivningsbitt blir oftest satt i halsen.

--------------

Er der bevisligt ulv(e) i området, så er dyret på fotoet med meget stor sandsynlighed en ulv. Er der ikke sikre tegn på ulv(e), så er fotos ikke nok.

Så hvis nogle valfarter til området, så husk at gennemsøge Nationalpark Thy med næsen i jorden

Lort må der til!

 

Kommentar fra Martin Stoltze d. 16-10-12 kl. 15:05

Det er sjovt. I Sydskåne, hvor jeg bor, er der også en 99% sikker ulv for tiden. Den har desværre forgrebet sig på en flok får. (Det kan hunde også gøre, men Länsstyrelsens ekspert mener, at måden, den har gjort det på, er et stærkt indicium på ulv og ikke hund). Det er i Skurup, i luftlinie 60 km fra København C.

Nå. Jeg synes som alle andre at dyret på billederne ligner en ulv, men der skal lort eller hår til at afgøre det. Jeg undrer mig også over en observation, som varer en halv time. Er det mon et dyr, som ikke er helt uvant med mennesker, eller havde fuglekiggergruppen et helt usandsynligt held?

HVIS det er en ulv (og især hvis den en dag får en partner), så skal Danmark til at have en rovdyrpolitik. Det skal nok blive spændende.

Jeg synes bestemt, at der skal være plads til ulve (og den er jo iøvrigt også beskyttet af EUs habitatdirektiv), men hvis man lader fantasien spinde og forstiller sig Jylland med en levedygtig ulvebestand, så skal man være forberedt på de konflikter, der uværgerligt kommer med husdyr, frem for alt får og hunde. I Sverige får man statserstatning for skader, og fåreholderne kan desuden få rådgivning og støtte til fornuftige hegn. Jægernes modstand er det sværere at gøre noget ved, men det er bedst at tage debatten så åbent som muligt, når den kommer.

 

Kommentar fra Martin Stoltze d. 16-10-12 kl. 15:25

Man kan læse om den sydskånske ulv her på Länsstyrelsens rovdyrside - se linket HER
 

Kommentar fra Kjeld Smed d. 16-10-12 kl. 15:26

Martin,

Ikke bare får og hunde, men også krondyr,rådyr,(ko)kalve, små heste osv.

I Sverige findes ingen debat eller dialog mellem for-og imod ulv. Situationen er efter min mening totalt rablende.

Politikerne tør simpelt hen ikke tage beslutninger, men overlader alt til embedsfolket.

Gad vide om danskerne er mere civiliserede i dette spørgsmål?

 

Kommentar fra Martin Stoltze d. 16-10-12 kl. 16:06

@Kjeld Smed

Rådyr, hjort og andet vildt er naturligvis ulvens bytte, så det er der ligesom ikke så meget at sige til, at den tager. Et argument for ulv, ud over arten selv, er jo netop at den er god til at tage de svage dyr blandt vildtet.

Angrep på heste/ponnyer er kun kendt i eet tilfælde Sverige (Kilde: Nils Carlsson, rovdyransvarlig, länsstyrelsen skåne)

Det er ikke rigtigt, at der ikke er politisk debat om emnet. Tværtimod har der været omfattende debat riksdagen og i medierne, langt mere end emnet rent økonomisk "berettiger" til. Regeringen har en rovdyrpolitik, som er politisk vedtaget. Forarbejdet og forvaltningen står embedsmænd naturligvis for - hvad ellers?

Det mest cirkusagtige omkring ulveforvaltningen er den ret omfattende jagt som med regeringens velsignelse skete i 2010 unden flag af at være "skyddsjakt". Normal skyddsjakt, altså jagt på bestemte individer som gentagne gange er gået på husdyr, kan tillades af länsstyrelserne.

Et andet spørgsmål er, hvor tungt renavlen i nord skal veje mod ulven. I dag er statens politik, at ulven først og fremmest skal findes i mellem- og sydsverige.

Er det noget af dette, du finder rablende, eller kan du evt. præcisere?

 

Kommentar fra Lars Michael Nielsen d. 16-10-12 kl. 16:35

Jeg har fået svar fra en af mine svenske kontakter. Han siger at det 99% sikkert er en ulv, men så langt er de fleste herinde nok også nået

Dwt hvide i a ansigtstegningen der ikke går så højt op, de små ører, farve og også måden den på dette billede kigger tilbage er typisk for ulve, de er jo nysgerrige af natur.

 

Kommentar fra Kjeld Smed d. 16-10-12 kl. 16:40

Martin,

Jeg så for nylig en udsendelse i svensk tv. Her var der ikke tale om debat, men ren nedgørelse af folk i gleesbygden.

Men jeg ved ikke noget om ulve, så jeg stopper her.

 

Kommentar fra Poul Holm Pedersen d. 16-10-12 kl. 16:42

Så skriver jeg lige igen. Jeg er som skrevet en af de 8 ornitter der så på kræet i en halv time. Jeg har skrevet lidt om obsen tidl., men vil gerne tilføje noget efter de seneste indlæg.

Der er skrevet at vi stod på ca. 800m. adstand, og jeg er sikker på at dyret ikke kunne fornemme os. Aligevel virkede dyret sky. Den var fremme af flere gange, løb lidt frem og tilbage, for til sidst at fortrække ind i reservatet. Bliver stadig spændende om jeg har set en ulv eller ej....

 

Kommentar fra Troells Melgaard d. 16-10-12 kl. 17:02

På mange måder ser dyret ud til at være en klassisk ulv. Ikke mindst farvetegningerne med den grålige ryg og lyst brunlige kropsider er klassiske. Hovedets sider er lyse i ret stærkt kontrast til "ansigtet".

Der er kindskæg og ganske lange bagben.

Så langt så godt.

Jeg har det nok, som flere andre. Der er et andet, som ikke sidder lige i øjet.

Flere har peget på nogle andre karakterer, som trækker i retning af hund:

- de (for) korte ører

- kindskægget sidder tilsyneladende meget højt, nærmest lige under ørerne. Jeg har altid opfattet, at det er stærkest omkring kæberne,

- kroppen virker for kort og nok lidt for fed. Dyrene bør være i god foderstand på dette tidspunkt men alligevel.

Og så er der et helt springende punkt - bevægemønstret.

Der er meget stor forskel på ulves og hundes bevægelser, og det skyldes ikke mindst nogle anatomiske forskelle. Ulve har næsten lige lange for- pg bagben. Derfor bliver deres rygholdning næsten vandret. Gang er mere stivbenet end hundens, den foretrukne gangart er en meget effektiv og glidende trav, der kan bruges op til meget høje hastigheder. Galop bruges sjældent - i regulær flugt, leg eller under angreb.

Det vil være skønt at få nogle beretninger fra observatører.

Og endelig. Uanset resultatet, så er det fedt, at I lægger det her ud.

 

Kommentar fra Mathias Holm d. 16-10-12 kl. 17:24

TV2's version med nogle interessante oplysninger:

- se linket HER

Mvh. Mathias

 

Kommentar fra Henrik Bringsøe d. 16-10-12 kl. 17:39

Nu har jeg ikke den store tiltro til TV2! Kan det virkelig passe, at en norsk ulveekspert (Runar Næss) har turdet konstatere eller konkludere, at det er en ulv, der er observeret? Jeg ville gerne se ordlyden af den mail, som han har sendt til Kim Frost!

Der skal vel tilvejebringes DNA, så spørgsmålet kan opklares uden gætteri.

Venligst

Henrik Bringsøe

 

Kommentar fra Henrik Dissing d. 16-10-12 kl. 17:41

Der er åbenbart lidt forskellige tolkninger af, hvor sikker ham den norske ekspert er. I TV2s version 'konkluderer' han, at det er en ulv, i NordJyskes version (link længere oppe) citeres han for, at 'Ingen kan med 100 procents sikkerhed sige at et individ er ren ulv eller ej udelukkende baseret på et foto'.

Bortset fra det, så brygger TV2/Nord også på historien - se linket HER

Bl.a. med oplysningen om, at en Alaskan Malamut har været forsvundet fra sin ejer i over en måned...

 

Kommentar fra Lars Michael Nielsen d. 16-10-12 kl. 17:45

@ Troells.

At den har korte ører er pro ulv. De lignende hunderacer har store ører i fht ulv.

 

Kommentar fra Ole Spleth d. 16-10-12 kl. 17:51

Ang. halens position, passer det vel bedre på ulv, end Alaskan malamute?
 

Kommentar fra Ole Spleth d. 16-10-12 kl. 17:51

Ang. halens position, passer det vel bedre på ulv, end Alaskan malamute?
 

Kommentar fra Mathias Holm d. 16-10-12 kl. 17:56

Enig med Ole. Og farvetegningen i hovedet passer heller ikke til Alaskan Malamut, men perfekt til ulv, så vidt jeg kan se.

Mvh. Mathias

 

Kommentar fra Henrik Dissing d. 16-10-12 kl. 18:05

Sjovt, at det er så svært (for mig, i alt fald) at lade være med at lege detektiv og gætte løs - vel vidende, at vi nok ikke kommer svaret nærmere før dyret enten er fanget, eller der bliver fundet nogle konkrete spor/tegn der kan bekræfte, at der er en ulv.

Det ville altså være så godt, hvis det er en ulv!

 

Kommentar fra Kent Hald d. 16-10-12 kl. 19:12

Hej Michael,

Det var nu ment helt generelt, man er nødt til at være åben for muligheden.

Hvad denne obs. angår synes jeg det ligner mistænkeligt meget ulveadfærd, som jeg skrev, og nævnt i senere indlæg, tror jeg ikke en hund ville stå og orientere sig, som det ses på et par fotos. Jeg ser også, at bagkroppens holdning virker for langbenet på nogle billeder.

Og, 8 ornitologer følger den gennem kraftige teleskoper i flere minutter, kan de alle tage grueligt fejl?

Jeg vil være ærlig og indrømme, at hvis det viser sig at være en hund, bliver jeg meget skuffet, og er det en ulv, vil jeg håbe, at den får lov til at være i fred, hvilket desværre nok er tvivlsomt.

Vh. Kent

 

Kommentar fra Eva Hansen d. 16-10-12 kl. 19:23

På billede 2 i serien i linket her , kan man i hvert fald se at det ikke er den efterlyste alaskan malamute.

Hunden, som der er link til under det andet ulvebillede herinde, er alt for hvid i hovedet til at ligne "ulven" på billederne her

- se linket HER

 

Kommentar fra lars krogh d. 16-10-12 kl. 19:45

jeg syntes billederne her er for dårlige til at være sikker på at det er en ulv selv om der ligner . Det kan lige så godt være en tjekkoslovakisk ulvehund .
 

Kommentar fra lars krogh d. 16-10-12 kl. 19:55

tjekkoslovakisk ulvehund - se linket HER
 

Kommentar fra Ole Spleth d. 16-10-12 kl. 21:05

Tjekkoslovakisk ulvehund? Det passer godt med den sorte halespids
 

Kommentar fra Carsten Fynbo Larsen d. 16-10-12 kl. 21:16

Det er for mig uhyre glædeligt, at så mange tilsyneladende ønsker ulven tilbage til vor natur, for med vildsvinene i Linnet Skov in mente, er jeg også overbevist om, at der vil være rigtig mange, som ikke ønsker det.

Vedr. fotoerne: Dyret ligner de ulve, jeg har set i danske dyreparker og zoologiske haver samt i nationalparker i Polen og Estland, omend dette dyr har en ret lang hale i forhold til ulve.

Vedr. forveksling med tamhunde: Det ser ikke ud til at være en spidshund (Alaskan Malamute, Sibirian Husky, m.v.) på grund af haleføringen og kroppens højde/længdeforhold.

Det kan muligvis være en grå schæferhund, da denne race har dyr med denne kropsbygning og farve, og det kan sagtens være tjekkoslovakisk ulvehund, som har samme farve, og tilnærmelsesvis samme størrelse og kropsbygning som ulve, idet racen jo er fremavlet på schæferhund og ulve for under 50 år siden, men denne race er sjælden i Danmark, og dette forhold formindsker jo sansynligheden.

-- så jeg venter spændt.

Mvh

Carsten

 

Kommentar fra Louise Widenborg d. 16-10-12 kl. 21:22

Som jeg tideligere har skrevet, så syntes jeg den eneste forvekslings mulighed kunne være tjekkisk(slovakisk) ulvehund, men alligevel, syntes jeg den hunderace har meget smallere hoved og længere ører end denne.

Især hvis denne er den samme som den, der er taget den 6 okt. Der kan man virkelig se den bredde hovedform og de små ører i forhold til tjekkiskulvehunds ret store stritører.

 

Kommentar fra Louise Widenborg d. 16-10-12 kl. 21:28

Se f.eks dette billede af tjekkisklovakisk ulve hund bagfra. Der er meget smallere fra øre til øre, end på dette dyr.

- se linket HER

 

Kommentar fra Louise Widenborg d. 16-10-12 kl. 21:31

Nå den vil ikke linke direkte billedet, men det er nr. 4 fra højre i 3 sidste række.
 

Kommentar fra Gerald Boisen d. 16-10-12 kl. 21:50

Afstanden fra Hanstholm til f. eks. Mecklenburg-Vorpommern er ca. 300 km. i "ulveflugtslinie".

Det er almindeligt kendt, at ulve uden problemer kan tilbagelægge 50-60 km. pr. døgn, og derfor er der i og for sig kun 5-6-7 ulvedagsrejser mellem stederne.

Af de.Wikipedia.org fremgår det under "Wolf" at

"Von drei im Frühjahr 2009 besenderten Wolfsrüden des Nochtener (zwei junge Rüden) bzw. Neustädter Rudels (ca. zwei bis drei Jahre alter Rüde) hatte ein junger Rüde[38] nach einem über 1000 km langen Weg im Sommer 2009 Litauen erreicht"

Her har en ung han med radiosender altså inden for kort tid (foråret 2009) tilbagelagt en afstand på +1000 km. - fra nær grænsen til Frankrig og til Litauen.

Udsagnene i disse links vedrørende ulveobservationer i vinteren 2011 fra Jels området er meget overbevisende og detaljerede:

- se linket HER

- se linket HER

Alt andet lige, er det derfor slet ikke usandsynligt, at der vitterligt kunne være Canis lupus i nationalparken.

Og det er nok mere sandsynligt en indvandret Ulv, end en undsluppen "fangskabsulv", idet der ikke er indberettet sådanne "fangeflugter".

 

Kommentar fra Eva Hansen d. 16-10-12 kl. 21:50

Ved man i det hele taget om dyret på billedet her er det samme som det andet der blev lagt ind i dag, og som er taget en uges tid før dette?

- se linket HER

På det andet ligner det mere en hund, mens på billedet her og de øvrige i denne serie, ser mere ud som en ulv

Nu nævnes tjekkoslovakisk ulvehund, ja den ligner en ulv rigtig meget, men nu er det jo ikke ligefrem en "dusinhund" her i landet og hvis en sådan var blevet væk, skulle den nok være efterlyst, ville jeg mene.

 

Kommentar fra Erland Nielsen d. 16-10-12 kl. 21:59

Jeg fornemmer at der er sat et enkelt øre på at det virkeligt er en ulv.

- se linket HER

Jeg Skyper lige nu med Makedonsk biolog, hun er ikke i tvivl efter at have set billederne fra 6/10 og fra 10/10. Men sikker kan man jo ikke være.

mvh Erland

 

Kommentar fra lars krogh d. 16-10-12 kl. 22:03

nu variere tjekkoslovakisk ulvehund i dragten og udseende det gør ulv også . De andre fotos af dyret der løber væk har den lagt ørerene delvist ned . udfra de fotos der ligger på F&N så er umuligt at bedømme om det er en ulv eller ulvehund . der må DNA på borderet
 

Kommentar fra Gerald Boisen d. 16-10-12 kl. 22:30

Vil give Eva ret i, at Tjekkisk ulvehund ikke er en "dusinhund" i DK.

En Google søgning på Tjekkisk ulvehund + kennel giver ikke et enest konkret resultat.

Der er sandsynligvis færre af dem i landet, end der er ulve i landets dyreparker.

 

Kommentar fra lars krogh d. 16-10-12 kl. 22:50

Hej Gerald . Hvordan skulle ulven være kommet til hanstholm fra Mecklenburg-Vorpommern ?. Det kunne jeg godt tænke mig at vide
 

Kommentar fra Lars Thomas d. 16-10-12 kl. 22:59

Gået? Løbet? Mig bekendt er ulve ret let til bens.

 

Kommentar fra Lars Thomas d. 16-10-12 kl. 23:02

Nu er der også frygteligt meget snak om de mulige iagttagelser der har været i 2010, 2011 og 2012. Det er måske også værd at tage med, at der har været ulveiagttagelser i det jyske i mindst 100 år. Blandt de omkring 50 iagttagelser jeg har samlet ind, går den ældste tilbage til 1923, og de samler sig omkring to bånd op gennem Jylland, som man måske kunne forestille sig var ulvenes vandringsruter op gennem halvøen - hvis det altså var ulve, og det kan vi jo ikke vide med sikkerhed, men det er da tankevækkende.
 

Kommentar fra Gerald Boisen d. 16-10-12 kl. 23:11

Hej Lars

Ved ikke om du har læst mit indlæg kl. 21:50?

Men principielt starter man i Mecklenburg på alle fire poter vestover gennem skove og over marker.

Når man passerer Lübeck drejes mod Nordvest - og ved Kiel - mod nord.

Derefter er det nogenlunde "gerade aus" ad den Jyske Højderyg indtil man på et tidspunkt drejer vestover til det vilde Vestjylland

Jeg forstår ikke helt, hvorfor det skulle være et problem?

 

Kommentar fra lars krogh d. 16-10-12 kl. 23:28

Hej gerald . Hvordan er den kommet over limfjorden gået ?
 

Kommentar fra Mathias Holm d. 16-10-12 kl. 23:37

Hej Lars.

Der har været is på Limfjorden de sidste par vintre. Den har haft rig mulighed for at gå over Limfjorden.

Mvh. Mathias

 

Kommentar fra Louise Widenborg d. 16-10-12 kl. 23:41

"Ulven ligner næsten en stor kraftig schæferhund, og er en udholdende løber, der springer og svømmer godt"

- se linket HER

Den kan også have taget broen ;)

 

Kommentar fra Gerald Boisen d. 16-10-12 kl. 23:48

Hej Lars

Hvordan den skulle krydse Limfjorden?

Tja - ligsom svenskerne kom over Øresund i 1658 - ved om vinteren at gå over isen.

Der var vist ret koldt vinteren 2010/2011.

Skulle der være et smalt isbrudt bælte, kan de rent faktisk også svømme

- se linket HER

Afstanden over Limfjorden ved Oddesund er vist kun ca. 385 meter.

 

Kommentar fra Frits Thomsen d. 17-10-12 kl. 00:10

Alle mulige dyr svømmer hver dag frem og tilbage over limfjorden selv fulde ungersvende gør det når de når til enden af Jomfru Anegade i Aalborg.

Rådyr og dådyr ses jævnlig krydse fjorden , så hvorfor ikke en ulv ?

 

Kommentar fra Niels Aagaard d. 17-10-12 kl. 00:11

Som med alle mulige andre slags usædvanlige fund er det centralt at få en dokumentation.

Der er vel ikke reel tvivl om, at der er et-eller-andet deroppe i Hansted (ellers ville den gennemførte konspiration være en endnu større bedrift end en enlig ulvs vandren op fra Tyskland ).

Som jeg læser dagens indlæg på siden her, netfugl.dk samt diverse offentlige medier, så er reaktionen fra samtlige (mere eller mindre anerkendte) eksperter, at det 'nok' er en ægte Ulv på billederne.

Imidlertid er denne art en ganske kontroversiel fætter i offentligheden. Og det vil oplagt kræve "beviser", ud over hvad eksperter kan læse af nogle fotos, at acceptere forekomsten af en vaskeægte Ulv på dansk grund. Især så langt fra landegrænsen.

Naturbasen her på fugleognatur.dk (som nu er det største og vigtigste database for indsamling af data om pattedyr i Danmark) har en minimums latenstid på 7 dage. Efter denne uge vil en-eller-anden ivrig medarbejder givetvis forlange observationen kvalitetssikret, dvs dokumenteret (man kan håbe, at kontrollørerne vil løsne slipset og vente noget længere; men jeg tvivler!).

Der er i min optik kun to måder at dokumentere obsen på. Enten ved meget klare og tydelige FOTOS af dyret (hvilket ifald det er en vild ulv er om ikke umuligt, så i hvert fald meget svært med en uges frist). Eller vhja DNA. Og dette sidste må siges at være den lettest opnåelige (sic!) og sikreste dokumentation.

Og her kommer lorten ind . Lort der mindre end en uge gammelt kan uden problem DNA-analyseres. Så det er bare med at komme på jagt...

Vi ser således frem til rapporter fra- og billeder af såvel mystiske dyr som 'lortejægere' i Hnastedreservatet i ugen der kommer.

kh niels

 

Kommentar fra Eva Hansen d. 17-10-12 kl. 00:35

"Og her kommer lorten ind . Lort der mindre end en uge gammelt kan uden problem DNA-analyseres. Så det er bare med at komme på jagt..."

Så er det jo godt, at ulve har for vane at skide på steder hævet over niveauet: træstubbe, tuer, sten o.s.v.

Se blot billede 3 i tråden her:

- se linket HER

 

Kommentar fra Kent Hald d. 17-10-12 kl. 01:47

Så er der kommet svar fra "Over there" nærmere bestemt Montana, hvor der som bekendt er masser af ulve.

To personer har set på billeder, som jeg har sendt, og de siger begge, at det med stor sansynlighed er en ulv på billederne. Og tilføjer den ene, hvis ikke, vil de med glæde lade os få nogle af deres.

Vh. Kent

 

Kommentar fra Susanne Primdahl d. 17-10-12 kl. 07:25

Nå, så var jeg jo nødt til at registrere mig som bruger her på Fugle og Natur.

Jeg er en af de 8 observatører fra i søndags, og som jeg skrev på DOF-basen, følte ingen af os i tvivl om, at vi stod og iagttog en ulv. Vi kan selvfølgelig ikke sige det med 100% sikkerhed uden mere sikre beviser i form a f.eks. DNA, som flere også har nævnt.

Det er med hunde, som med fugle og alt muligt andet, at jo flere man har set, des bedre bliver man til at registrere, hvad man ser. Jeg har levet et langt hundeliv som ejer af flere Schæferhunde og belgiske hyrdehunde (Groenendael og Malinois). Jeg har således set mange forskellige hunde i forbindelse med træning, konkurrencer og udstillinger, så jeg tør godt afvise alle de forslåede hunderacer - lige med undtagelse af den Tjekkoslovakiske Ulvehund, som unægteligt ligner en ulv rigtig meget. Jeg kunne godt tænke mig at se, hvordan sådan en hund bevæger sig.

En ting, som ikke har været nævnt i forbindelse med "vores ulv", er dens mørke ørespidser. Jeg er ikke klar over, om det er noget, eksperterne kan bruge til at pege i den ene eller anden retning. Jeg har selv lagt mest vægt på dyrets proportioner og bevægelser, som fuldstændig ligner, hvad jeg har set i dyreparker.

Det har været nævnt, at "vores ulv" burde have været på vagt overfor os. I den forbindelse vil jeg nævne, at den faktisk var meget lyttende på et tidspunkt. Det var ikke, fordi den havde opdaget os, men fordi der lå en lille båd længere henne på søen, som på et tidspunkt kom lidt nærmere. Stadig langt fra ulven, men nok til, at den et stykke tid lyttede vagtsomt.

Jeg håber, vi ved fælles hjælp får fundet beviset for, om der er ulv i Nationalparken eller ej. Og så håber jeg inderligt, at en ulv kan få lov at være i fred. Det ville være fantastisk, hvis vi kunne have en vildtlevende ulveflok i nationalparken.

 

Kommentar fra Lars Michael Nielsen d. 17-10-12 kl. 07:48

Her er et par danske Tjek. Wolfdogs: - se linket HER

Ud over tjek. Findes der også sarloos wolfdog som også er avlet fra schæfer x ulv

 

Kommentar fra Susanne Primdahl d. 17-10-12 kl. 09:02

Tak for linket, som jeg vil studere nærmere, når jeg kommer hjem fra arbejde.

Jeg glemte i øvrigt at nævne en ting som kommetar til dem, der har undret sig over, at ulven opholdt sig i det samme område, så vi kunne iagttage den on&off igennem ca. en halv time.

Vi snakkede om, at der måske lå rester af noget spiseligt på det sted, som ulven flere gange vendte tilbage til, og som også tiltrak nogle krager og et par ravne.

Heller ingen håndfaste beviser her, men en nærliggende tanke.

Og nu til det, som giver mig smør på brødet!

 

Kommentar fra Mogens Trolle d. 17-10-12 kl. 09:32

Hej venner

Så må jeg som zoolog med speciale i pattedyr og ikke mindst rovdyr også lige komme med et indspark til denne her vildt spændende sag. Jeg har nærstuderet billederne, og der er ikke noget ved dem, der får mig til at tænke, at det ikke kan være en ulv. Proportionerne og farverne er i orden, og noget, jeg hæfter mig ved, er, at den holder halen nedad. Det er sådan, man på Grønland genkender en ulv fra en slædehund på lang afstand – hunde holder normalt halen opad, når de går og løber, mens ulven under vandring holder halen under vandret. Havde individet på billedet holdt halen opad, han den ”diskvalificeret” sig selv som ulv (den lavholdte hale beviser altså ikke, at det er en ulv, men det er et godt feltkendetegn). Endnu en karakter ved ulven sammenlignet med hunde er, at den har en halskrave af længere pels, som er tydeligst, når man ser den forfra. Det synes jeg ikke, billederne er skarpe nok til at vurdere, om den har, men det er noget, der er værd at have i baghovedet ifm. fremtidige observationer og fotos. Ulven er på størrelse med en stor schæferhund; den vejer som voksen 20-60 kg. Angående pelsen: Ulven fælder typisk en gang om året, sidst på foråret. Men om efteråret og vinteren fortsætter pelsen med at vokse sig tykkere. Ulven kan variere en del i farverne, men vi snakker overvejende om brunlige og grålige nuancer. I Europa ser man ikke som i Nordamerika og Rusland sorte ulve.

Hvis det rent faktisk er en ulv, der strejfer rundt i Nordvestjylland, og den vel at mærke ikke stammer fra fangenskab (store rovdyr er før sluppet eller blevet sluppet løs i Jylland), så kommer den med overvejende sandsynlighed fra grænseområdet mellem Tyskland og Polen – det er her, den nærmeste faste bestand af ulve, som kan vandre til Danmark, findes (der lever ulve tættere på os i Norge og Sverige, men de ville næppe svømme til Jylland) (se detaljeret udbredelseskort på - se linket HER). Turen fra det nærmeste ulveområde i Tyskland til Nordvestjylland er på minimum 550 km. Men det kan en ulv sagtens tilbagelægge.

Man har for nyligt dokumenteret en hunulv migrere fra Norge til Finland i, hvad der i fugleflugtslinje blev målt til 1092 km. Reelt tilbagelagde den pågældende hun undervejs over 10.000 km. Så for en tysk ulv er det på ingen måde urealistisk at tage til Nordjylland. Og man ved, at ulve kan krydse store områder med kulturlandskaber på deres langture, så det er heller ikke nogen hindring.

Med størst sandsynlighed ville det være en ung ulv, der dukkede op i Jylland. Det er nemlig især unge individer, der strejfer langt. Forskning i Finland har vist, at det her udelukkende er ulve på 10-12 måneder, der migrerer over 200 km. Det er typisk på dette tidspunkt, at de unge ulve forlader deres familie og hjemstavn og søger ud i verden for at finde deres eget sted at slå sig ned og etablere et territorium.

Det ville være fantastisk, hvis vi havde fået ulven tilbage. Og der er ikke noget at være bange for. Selv hvis vi skulle have fået besøg af en ulv, så er det farligste dyr i den danske natur stadig skovflåten. Sammenlignet med andre rovdyr af samme kaliber, så angriber ulven meget sjældent mennesker. Forståeligt nok er ulven, efter i mange århundreder at være blevet jaget af mennesker, udstyret med en naturlig frygt for os og vil i langt de fleste tilfælde stikke af, når den opdager mennesker. I Sverige skal man således helt tilbage til år 1820 for at finde et ulveangreb med døden til følge, og her var der tale om en halvtam ulv, der ikke havde samme respekt for mennesker, som helvilde ulve.

Så fuglefolk: Kom straks af sted med jeres kameraer og få et skarpere billede i kassen – det skulle jeg mene var nok til at konkludere, om det rent faktisk er en ulv.

Mvh. Mogens Trolle, Statens Naturhistoriske Museum

 

Kommentar fra Michael S. Jensen d. 17-10-12 kl. 09:47

Hej Mogens

Længe siden.

Tak for dit indspark, og ja, det er vildt spændende.

Mvh Michael

 

Kommentar fra Jan Lindgaard Rasmussen d. 17-10-12 kl. 10:59

Hej Mogens. Jeg tror de færreste (selv om der nok skal blive pisket en stemning op) er bange for ulveangreb mod mennesker. Det er mere den forudsigelige debat om ulve der tager husdyr, vi kan "frygte". VH Jan.
 

Kommentar fra Mogens Trolle d. 17-10-12 kl. 11:15

Hej Jan. En undersøgelse i Finland, hvor de jo har mange ulve, har vist, at 1/3 faktisk frygter ulven. Det er også noget af det første, de journalister, jeg har snakket med sagen her om, spørger til: om ulven er farlig. Så, jo, jeg tror der er rigtig mange - måske især bymennesker - der er bange for at møde en ulv. Men du har ret i, at ulvens tilbøjelighed til at tage hunde og andre husdyr også giver den et stor image-problem.
 

Kommentar fra Mathias Holm d. 17-10-12 kl. 12:39

Lidt nyt:

"Nationalparken har nu sat vildtkameraer op og man har lagt et rådyrkadaver ud, som ulven kan spise, hvis den bliver lækkersulten."

- se linket HER

Mvh. Mathias

 

Kommentar fra Martin Stoltze d. 17-10-12 kl. 13:47

Tak for god information til Mogens Trolle. Ang. debatten om husdyr, så er der udmærket statistik fra Sverige på rovdyrskader på husdyr. For heste og køer er risikoen forsvindende lille. Derimod kommer man ikke uden om, at ulve og får er en mindre vellykket kombination. Det er dog ikke en debat, som der kommer noget ud af at frygte.

Hvis det kommer så vidt, at Danmark får et etableret ulverevir, så kan der være udsatte steder hvor man skal overveje at lade være med at have frit tilgængelige får, men ellers kan man forebygge det meste med "ulvetætte" elhegn. Skulle det gå galt alligevel, så er det vigtigt at der uden bøvl falder en erstatning. Får er jo brugsdyr, så de fleste fåreavlere vil se ganske praktisk på sagen.

Anderledes hvis det er fido, det går ud over. Jeg tror ikke risikoen for det er så stor i danmark. Hunde bliver ganske vist dræbt af ulve i Sverige, men det er mest i forbindelse med elgjagt.

Nu får vi se. Debat skal der nok komme. Hvis der er kommet et nyt rovdyr til landet, så er der ikke noget at sige til, at folk skal vænne sig til tanken. I den læreproces er det vigtigt, at fagfolk bidrager med fakta.

 

Kommentar fra Mogens Trolle d. 17-10-12 kl. 14:07

Til dem, der vil lidt mere i dybden med sagen, er her to glimrende referencer til, hvor mange hunde, får og andre husdyr, ulven tager i hhv. Sverige og Finland.

Ministry of Agriculture and Forestry (2005) Management Plan for the Wolf Population in Finland.

- se linket HER

Side 17

Liberg, O. (2005) Genetic aspects of viability in small wolf populations with special emphasis on the Scandinavian wolf population. Report from an international expert workshop at Färna Herrgård, Sweden 1st – 3rd May 2002. Naturvårdsverket – Swedish Environmental Protection Agency, Report no 5436.

- se linket HER

Side 15-16

 

Kommentar fra Jan Lindgaard Rasmussen d. 17-10-12 kl. 14:45

Tak for links'ene. Jeg frygter heller ikke debatten, derfor citationstegnene. En eventuel ulvebestands skæbne kan man dog godt frygte for. Der vil helt sikkert ske tab af husdyr før eller siden. Det jeg mest frygter er, at proportionerne med et pust er ude af debatten. De tab der sker hvert år pga menneskelig aktivitet, som ridning, udbrud fra folde, misrøgt osv kan man håbe på vil blive fremført, når tabene fra ulvenes aktivitet skal gøres op. VH Jan.
 

Kommentar fra Jan Lindgaard Rasmussen d. 17-10-12 kl. 14:45

Tak for links'ene. Jeg frygter heller ikke debatten, derfor citationstegnene. En eventuel ulvebestands skæbne kan man dog godt frygte for. Der vil helt sikkert ske tab af husdyr før eller siden. Det jeg mest frygter er, at proportionerne med et pust er ude af debatten. De tab der sker hvert år pga menneskelig aktivitet, som ridning, udbrud fra folde, misrøgt osv kan man håbe på vil blive fremført, når tabene fra ulvenes aktivitet skal gøres op. VH Jan.
 

Kommentar fra Jan Lindgaard Rasmussen d. 17-10-12 kl. 14:49

Tak for links'ene. Jeg frygter heller ikke debatten, derfor citationstegnene. En eventuel ulvebestands skæbne kan man dog godt frygte for. Der vil helt sikkert ske tab af husdyr før eller siden. Det jeg mest frygter er, at proportionerne med et pust er ude af debatten. De tab der sker hvert år pga menneskelig aktivitet, som ridning, udbrud fra folde, misrøgt osv kan man håbe på vil blive fremført, når tabene fra ulvenes aktivitet skal gøres op. VH Jan.
 

Kommentar fra Peder Storup d. 17-10-12 kl. 15:38

Mon ikke den lusker sydpå igen, hvis den ikke finder en mage. Angående bytte vil den nok primært vælge det mest tilgængelige, og for en enlig ulv er det næppe heste eller kvæg. Har man erfaringer med hvad enlige og sunde ulve foretrækker - jeg kunne forestille mig mus, harer og andefugle, suppleret med rådyr og krondyr. Mon ikke en god bestand af vildsvin, kunne blive et foretrukket jagtbytte
 

Kommentar fra Peder Storup d. 17-10-12 kl. 15:39

Mon ikke den lusker sydpå igen, hvis den ikke finder en mage. Angående bytte, vil den nok primært vælge det mest tilgængelige, og for en enlig ulv er det næppe heste eller kvæg. Har man erfaringer med hvad enlige og sunde ulve foretrækker? - jeg kunne forestille mig mus, harer og andefugle, suppleret med rådyr og krondyr. Mon ikke en god bestand af vildsvin, kunne blive et godt jagtbytte
 

Kommentar fra Jan Tøttrup Nielsen d. 17-10-12 kl. 22:08

Jeg mener stadig ikke det er en ulv. Er alle biller der nu er oploadet af samme individ ?. Er enig i at farvetegningerne ligner meget en ulv, men jiitz passer ikke rigtig (ben for korte og på billedet hvor dyret løber væk ser meget "hundeagtig" ud). I øvrigt virker den alt for velnæret (fed). Adfærden virker ikke som en vild ulv - det er midt på dagen. I vildelse kom jeg igår til at skrive det var en schäferhund, men det er selvfølgelig ikke en ægte schäfer, men måske en krydsning mellem en anden ulvelignende race. Har selv set flere individer som ligner en ulv. Måske er der nogen i området som har en ulvelignende hund.

En hund der strejfer i naturen bør skydes (lige som de mere end 1 million katte, som terroriserer den danske fauna).

 

Kommentar fra Jan Kristensen d. 17-10-12 kl. 23:31

Kære Jan Tøttrup Nielsen. Med al respekt det arbejde du iøvrigt udfører for natursagen! Her er du på afveje! Ingen, heller ikke du, kan afgøre oprindelsen på det forelæggende grundlag. Dit indlæg insinuere kraftigt at dyret er en vild hund og bør aflives. Der sidder sikkert nogle som hellere end gerne efterkommer dit ønske. Og hvad ville være mere trist end at opdage at dyret er en ren ulv, efter det er nedlagt.

Efter at have studeret dyret i telescoop gennem det meste af 20-25 min. er det min holdning at der er rigtigt meget (om ikke 100/%) ulv i den. Det bygger jeg på udseende, holdning/størrelse og adfærd. Jeg KAN ta fejl, men jeg mener tvivlen skal komme dyret gode. Jeg tør slet ikke tænke den tanke til ende, at nogen uden for de beskyttede arealer skulle kunne finde på at nedlægge dyret, alene ud fra påstanden om at det skulle være en vildhund!

 

Kommentar fra ole sørensen d. 17-10-12 kl. 23:49

...nu må man jo heller ikke lige uden videre skyde en "vild hund". Det/den skal fremlyses i avisen og man skal briefe politiet osv.

...Jeg synes, det er en super plan med vildtkameraet, de har sat op. Hvis området er kæmpestort, kunne man overveje at låne nogle flere kameraer af de lokale jægere, og udlægge (ophænge,- så ræven ikke hamstrer) noget kødaffald ??.

...Måske er jeg en værre èn, hvis jeg skifter emne, men er der nogen der ved, om "pumaen" ovre ved kolding nogensinde blev verificeret ? Der blev fundet en del halvspiste rådyr og nogle vist endda oppe i træer ? Det er sådan 10-15 år siden-agtigt

Mvh Ole

 

Kommentar fra Louise Widenborg d. 18-10-12 kl. 00:08

Fandt denne video på youtube, som viser fine billeder af den czechoslovakian wolfdag.

- se linket HER

(Må indrømme, at jeg bliver lidt småfoekslet i hunderacen)

Her en video som fint viser den tjekkisk-slovakiske ulvehunds bevælgser, men også en meget opretholdt hale:

- se linket HER

Måske nogle af observatørene kan sammenligne.

Her til sidst også en video af den europæiske ulv. Læg mærke til dens kluntede gang, og dens opmærksomhed hele tiden:

- se linket HER

Mvh. Louise.

 

Kommentar fra Martin Stoltze d. 18-10-12 kl. 00:54

Her er en video fra Norge som minder en del om billederne fra Thy - eller hvad synes I, der så dyret? - se linket HER
 

Kommentar fra Susanne Primdahl d. 18-10-12 kl. 08:06

Til Lars Michael Nielsen:

Af en eller anden grund kunne jeg ikke afspille de videoer, du linkede til.

Så det er ikke, fordi jeg ikke har forsøgt.

 

Kommentar fra Poul Holm Pedersen d. 18-10-12 kl. 08:17

Det ligner rigtig godt, især hovedtegning, måden at bevæge sig på o.s.v. i det hele taget jizz. Dog synes jeg den på videon ser mere "legesyg" ud. Den vi så virkede noget mere sky. Jeg er stadig spændt på hvad vi så den morgen !! Nogen har skrevet om, at det var midt på dagen. Det var formiddag og meget mørkt i vejret, og solen står jo sent op i tiden, så "midt på dagen" var det ikke.
 

Kommentar fra Susanne Primdahl d. 18-10-12 kl. 08:26

Til Louise Widenberg:

Efter at have studeret dine links, siger jeg helt klart ulv.

Hunden ligner i sine bevægelser fuldstændig en hund. Ulven bevæger sig forsigtigt rundt med lav hoved- og haleføring - ligesom den, vi så.

Vores havde mere pels, end den på dit billede, som måske kan være filmet midt sommer.

Jeg synes, ulve har meget bredt og kort hoved, som får næsen til at virke lang og forholdsvis spinkel. Det forhold fremhæves af pelskraven lige bag hovedet og virker især tydeligt, når ørerne er rejst. Det var lige nøjagtig det indtryk, jeg fik af "vores ulv", når jeg så den fra siden.

Hukommelse er en svær ting, men det med hoved-/næseforholdet var netop noget, jeg nævnte, da vi stod og snakkede om det, vi så.

 

Kommentar fra Susanne Primdahl d. 18-10-12 kl. 08:34

Til Martin Stoltze:

Jeg synes, den på videoen ligner rigtig meget. Som jeg husker vores, havde den mere pels om halsen, men kan det mon skyldes forskel i køn eller alder? Det må nogle af ulveeksperterne kunne svare på.

Hvis jeg sammenligner med hunderacen Groenendael, har en voksen han mere krave end både en tæve og en unghund.

 

Kommentar fra Mogens Trolle d. 18-10-12 kl. 08:35

ULVEN KOMMER!

Hvor tæt på Danmark er der ulve i Tyskland? At finde svar på det har udviklet sig til lidt af en detektivopgave – og en meget spændende en af slagsen. De gængse kort (bl.a. IUCN’s) viser, at den nærmeste ulvebestand findes i grænseområdet mellem Tyskland og Polen. Men nu har jeg kommunikeret med to tyske ulveeksperter, og det viser sig, at ulven det sidste gode årti har været stærk på vej i vores retning.

Så sent som i år 2000 blev der for første gang i omkring 150 år født vilde ulveunger i Tyskland. Det var i Oberlausitz i Nordøst-Sachsen i det østligste Tyskland, og forældreparret var kommet fra Polen. I de følgende år indvandrede flere par til Lausitz-regionen. I 2009 registrerede man det første ulvekobbel (forældrepar med unger) uden for Lausitz. I 2006 slog en enlig ulv sig ned i Lübtheener Heide i Mecklenburg-Vorpommern, 80-85 km øst-sydøst for Hamborg; i dette område har man i år registreret en enlig han. Opgørelsen for 2012 vidner yderligere om to par i Niedersachsen (hhv. 50 og 80 km syd for Hamborg), hvoraf det ene par fik tre unger i år (registreret med fotofælde for under 4 måneder siden).

Så nærmer vi os Danmark. I juli 2012 har man både med kamerafælde og DNA-prøve påvist en hanulv i Schleswig-Holstein omkring Segeberg, ca. 100-110 km fra grænsen (DNA-undersøgelsen viste slægtskab med bestanden i Tyskland/Vestpolen). Yderligere ikkebekræftede observationer meget tættere på grænsen er indløbet.

Så det korte med det lange er: Ulven kommer! Hvad enten det viser sig at være en ulv eller ej i Thy, så er ulven på vej til vores breddegradder, det kan der slet ikke herske tvivl om. Lad os byde den velkommen hjem!!

 

Kommentar fra Sofus Ryge Petersen d. 18-10-12 kl. 08:45

Er der andre steder end i Thy hvor der reelt er "plads" til en ulvebestand i DK, og er det overhovedet sandsynligt at en enkelt strejfende ulv (hvis vi nu antager at det rent faktisk er en ulv) er en forløber for en regulær bestand? Er det ikke mere en kuriositet på linje med de elge der i ny og næ finder til Danmark?
 

Kommentar fra Lars Michael Nielsen d. 18-10-12 kl. 09:07

Hos Skandulv, - se linket HER, som jeg har kommunikeret med mener man, citat: att bilderna med stor säkerhet föreställer varg.ctiat slut.

Flere af os har sikkert set mange sjove hunderacer, men når så mange eksperter siger at det med stor sikkerhed er en ulv, så er det nok det. De ser for øvrigt heller ikke noget mærkeligt i at en ulv fra tyskland har bevæget sig til Thy.

Mvh

 

Kommentar fra Ole Spleth d. 18-10-12 kl. 09:11

Hvis det er en ulv, er det en kuriositet, måske endda en sensation. Men det skal jo starte et sted, og dette kunne jo være netop starten.

Jeg synes forøvrigt kræet skal have et navn. Hvad med "Lech Walesa" for at hylde dens Mechlenburg-Vorpommerske ophav. Eller evt. "Felix" det er så meget oppe i tiden

 

Kommentar fra Peter Morell d. 18-10-12 kl. 09:35

Her er et billede af "ulven" i en lidt afslappet position: - se linket HER

 

Kommentar fra Martin Stoltze d. 18-10-12 kl. 09:42

Spørgsmål til Mogens Trolle:

Ulvens vandringer er fascinerende. Ikke mindst deres evne til at bevæge sig flere hundrede kilometer ubemærket, og så pludselig dukke op langt fra nærmeste bestand. Det har vi også set i Sydsverige.

Det er unge dyr, der leder efter nye revirer, men ved man noget om, hvor målrettet de vandrer? Har ulven (hvis det nu er en ulv, hvad jeg efterhånden tror på) i dette tilfælde haft en "idé" om, at den skulle langt nordpå, eller har den bare strejfet rundt, indtil den fandt det formentlig bedste sted i Jylland?

Når en enlig ulv løber langt hjemmefra, skal den så have et usandsynligt held, for at der dukker en partner op, eller kan den have en berettiget forventning om, at andre vil søge i samme retning? Disse vandringer er åbenbart en del af ulvens natur, og det ville jo være mærkeligt hvis de ikke gav resultat.

 

Kommentar fra Jørgen Peter Kjeldsen d. 18-10-12 kl. 10:14

Hatten af for Mogens Trolle og hans grundige research!

 

Kommentar fra Thor Bue Hansen d. 18-10-12 kl. 10:37

"Pumaen" fra Kolding, og det halve Sønderjylland for den sags skyld, blev mig bekendt aldrig verificeret. Man kom dog så langt, bl.a. pga. de der rådyr i træerne at man begyndte at kalde den Los i stedet....

Hvad det egentlig var er svært at give et bud på nu. Det var en anden tid dengang før vildtkameraeer, mobiltlf med 8 mp kameraer, ja selv DNA-analyser var ikke noget man lige rystede ud af ærmet.

 

Kommentar fra Henrik Hestbech d. 18-10-12 kl. 10:45

- se linket HER

(og ja thumbs up til Trolle) !!

 

Kommentar fra Michael Stoltze d. 18-10-12 kl. 11:05

Følger spændt med, og venter som mange andre på det endelige "bevis", som kan fjerne den sidste lille tvivl. Personligt er jeg nu er overbevist om, at den er go' nok, og at ulven er tilbage i Danmark. Det er virkelig breaking news for dansk natur. - se linket HER

 

Kommentar fra Mathias Holm d. 18-10-12 kl. 11:53

Der udloves nu 5000 kr. til den der kan "fange" ulven på film.

- se linket HER

Mvh. Mathias

 

Kommentar fra Torben Møller-Nielsen d. 18-10-12 kl. 11:59

Ulve er IKKE pussenussede og IKKE ufarlige, men store rovdyr, som det vil være ret smart hurtigt at få lavet en forvaltningsplan for.

- se linket HER

 

Kommentar fra Mathias Holm d. 18-10-12 kl. 12:12

Torben:

Det kan ikke rigtigt sammenlignes, da det er andre underarter der findes i Alaska.

Mvh. Mathias

 

Kommentar fra Torben Møller-Nielsen d. 18-10-12 kl. 12:48

Gråulven er circumpolar.

/Torben

 

Kommentar fra Bo Skelmose d. 18-10-12 kl. 13:56

Det tyder på at ulve ikke er mere fredelige end en rottweiler. Måske man kunde forbyde en hunde art og så overføre dens kvota på legemsbeskadigelser til ulvene Hvis vi nu skulle tilgodese naturens dyr lidt. Stadig så er skovflåten farligere og vi sprøjter jo heller ikke hele Danmark med insektgifte. Håber ikke for mange dusørjægere vil gennemtrevle Nationalparken for at filme dyret. Personligt så har jeg opgivet at tage derop da det nok vil gøre det svært at få billeder af et sky dyr, med så mange mennesker i området.

Med hensyn til plads i DK - så mener jeg at der også kunne være plads til ulve i Naturpark Vestjylland som huser Danmarks største bestand af krondyr. Hvert år reguleres bestanden alligevel så der er noget at tolde af for ulvene.

Med hensyn til at strejfe, så er det nok et gammelt instinkt for at sprede gennerne til forskellige bestande. Hvis nu det er en ung han - ville det så være ok at sætte en hun ud til den ?

 

Kommentar fra Martin Stoltze d. 18-10-12 kl. 14:11

Torben, det er vist nu vi skal huske, at det farligste dyr på planeten er mennesket. Derefter kommer en temmelig lang liste, inklusive hunden, før vi kommer til de - på verdensplan - meget sjældne sammenstød mellem ulve og mennesker.
 

Kommentar fra Torben Møller-Nielsen d. 18-10-12 kl. 14:43

Jeg bliver bare heeeelt træt i betrækket, når nogle forsøger at underspille ulvens rolle som stor prædator og dermed potentielle farlighed - også overfor mennesker. Hvis man gør sig den ulejlighed at søge lidt på det, så er der masser af eksempler på, at ulve har angrebet og dræbt mennesker. I Indien er det stadig et stort problem med trecifrede dødstal. Klart at ulven foretrækker anden føde og undgår mennesker mest muligt. Den er ikke dum og ved godt, hvor faren ligger. Der er så til gengæld heller ikke så mange andre farer for den. Og ulve er, ligesom så mange andre rovdyr, opportunister. Dermed ikke sagt, at nu skal alle børn låses inde. Men en afbalanceret debat kræver, at man erkender fakta, også dem der ikke er så rosenrøde.

/Torben

 

Kommentar fra Kjeld Smed d. 18-10-12 kl. 15:11

Citat Torben:

" Men en afbalanceret debat kræver, at man erkender fakta, også dem der ikke er så rosenrøde."

Det er lige netop den debat jeg atter eftersøger og i tidlige ulvetråde har forsøgt at få gehør for.

Vi har en god mulighed her i DK for ikke at gentage de fejl, der er efter min opfattelse er begået i Sverige:

Manglende information og kontakt til den befolkning, der er tættest på dyrene.

Kom væk fra den "vi alene vide holdning".

 

Kommentar fra Kjeld Smed d. 18-10-12 kl. 15:11

Citat Torben:

" Men en afbalanceret debat kræver, at man erkender fakta, også dem der ikke er så rosenrøde."

Det er lige netop den debat jeg atter eftersøger og i tidlige ulvetråde har forsøgt at få gehør for.

Vi har en god mulighed her i DK for ikke at gentage de fejl, der er efter min opfattelse er begået i Sverige:

Manglende information og kontakt til den befolkning, der er tættest på dyrene.

Kom væk fra den "vi alene vide holdning".

 

Kommentar fra Sebastian Klein d. 18-10-12 kl. 15:22

Hej Kjeld og Torben

Jeg tror ikke der er nogen, som betvivler, at vi har med et stort rovdyr at gøre, som potentielt kan give store problemer for f.eks. fåreavlere og lign. Og det siger sig selv, at ulvens tilbagevenden betyder, at der skal udarbejdes en form for forvaltningsplan, der tager hensyn til både ulv, landbrug, mennesker og hvad der ellers måtte forefindes af interessenter.

Mvh Sebastian

 

Kommentar fra Martin Stoltze d. 18-10-12 kl. 16:10

@ Torben

Hvis du bakker i denne tråd, så vil du se at jeg ikke har talt ulven ned som rovdyr, tværtimod. Angreb på mennesker er statistisk set meget sjældne. De flere hundrede ulve i Norden har ikke givet anledning til een eneste skade på mennesker. Jeg kan godt forestille mig, at risikoen er lidt større i lande, hvor mange lever og arbejder i tættere kontakt med vildmarken. Og stadigvæk: At blive spist af en ulv er en af de mest usandsynlige måder at komme af dage på i denne verden.

@Kjeld

Nu nævner du igen den svenske ulveforvaltning som et skræmmebillede, hvilket jeg ikke mener den er. Ulven ER konfliktstof, men jeg mener at det glimrende at staten forsvarer sin politik mod de værste rednecks. Der er en del af de jægere jeg kalder alfahanner, som gerne så ulven totaludryddet igen, og det er nu engang hverken Sveriges eller EUs politik. Der må de altså bøje sig. Staten giver mulighed for dispensation for at nedlægge særligt besværlige dyr, og der findes generøse erstatninger for skader på husdyr. Det mener jeg er en politik, der går på to ben.

Dermed tror jeg jeg vil lade emnet ligge til vi faktisk ved, hvad det er for et dyr der render rundt i Thy.

 

Kommentar fra Kjeld Smed d. 18-10-12 kl. 17:10

Martin

"Der er en del af de jægere jeg kalder alfahanner, som gerne så ulven totaludryddet igen, og det er nu engang hverken Sveriges eller EUs politik. Der må de altså bøje sig"

Ikke forstået. Har jeg talt om udryddelse?

Du vrøvler.

Den smule jeg kender til debatten er baseret på 16 år i sommerhuset i Nordvärmland (Ulveland) med snak med lokale. Jægere og ikke-jægere.

Her under elgjagten i sidste uge blev 4 ulve observeret. 2 angreb en hund og 2 passerede forskellige skytter.

Ingen ulve blev skudt !!

 

Kommentar fra Jan Lindgaard Rasmussen d. 18-10-12 kl. 17:25

Hej Kjeld og Torben. Som før nævnt er der vist ingen, der siger at der aldrig vil ske ulykker. Det kunne bare være rart, hvis problemerne sås i de rette proportioner.

Hvis man er meget optaget af alt husdyrs ve og vel kan man med fordel engagere sig i debatter om: - dyr der kommer til skade i deres bokse og stalde (en del), dyr der kommer til skade i trafikken på grund af utilstrækkelig indhegning (få, heldigvis), dyr der vanrøgtes (nok flere end man tror). Alle disse tal kan sikkert opspores, de er bare helt sikkert større, end hvad de onde ulve lang tid fremover formår at skabe.

En forvaltningsplan vil helt sikkert blive produceret, helt sikkert på fagligt grundlag. Hvor meget hypotetisk frygt kommer til at fylde i dens udformning bliver interessant at se.

VH Jan.

 

Kommentar fra Henrik Dissing d. 18-10-12 kl. 17:30

At forsøge at lokke endnu flere amatører til at fare rundt i reservatet med videokamera, ved at udlove en dusør for levende billeder af dyret, savner da - efter min mening - enhver rimelig begrundelse. Også selv om jeg har læst begrundelsen fra Statens Naturhistoriske Museum.

Jeg er (næsten) målløs... :-

 

Kommentar fra Louise Widenborg d. 18-10-12 kl. 17:38

Ja de skal da nok få jaget dyret ud af national parken...
 

Kommentar fra Sebastian Klein d. 18-10-12 kl. 17:40

Hej Henrik

Der er vel intet galt i at få folk ud i vores naturområder?

Mvh Sebastian

 

Kommentar fra Henrik Dissing d. 18-10-12 kl. 17:47

Sebastian, er der da noget, der tyder på, at interessen for at få fotograferet/filmet dyret er totalt fraværende uden dusør???
 

Kommentar fra Sebastian Klein d. 18-10-12 kl. 17:53

Spøg til side.

Jeg overvejede faktisk selv at udlove en dusør for bedre fotos, men det er jo faktisk noget pjat.

For uanset om man vil det eller ej ER det nemlig nu en ulv - endda også med videnskabens øjne!!

Det vil nogle sikkert bestride, men selvom dyret aldrig bliver set igen er der nu så mange kapaciteter, som har udtalt, at det er en ulv (eller ligner i tilstrækkelig høj grad), at denne iagttagelse med allerstørste sandsynlighed (jeg er ikke i tvivl!) vil gå over i historien som den første dokumenterede observation af ulv i 200 år.

Det eneste som kan forhindre det scenarie er hvis dyret vitterligt bliver set/dokumenteret igen og viser sig at være en hund.

Mvh Sebastian

 

Kommentar fra Peter Morell d. 18-10-12 kl. 18:03

Det var dog en forfærdelig gang sludder!

Så længe der ikke er et 100% håndfast bevis, så er der absolut ingenting der er sikkert!

Lad os nu se, om det ikke er Bossie, der har fået lidt frisk luft...

 

Kommentar fra Kjeld Smed d. 18-10-12 kl. 18:09

Jan,

Her tales om ulve ikke om husdyrs ve og vel.

Læs mit svar til Martin, der allerede graver grøfter. "De onde jægere"!!Det er usagligt og ikke befordrende for et samarbejde.

Jeg gentager:

INGEN ULVE BLEV SKUDT !!

Frygten er det grundlæggende problem, der først nu - alt for sent - bliver til genstand for undersøgelser.

Den onde ulv... Hvad der er godt og ondt er noget vi mennesker opfinder, ikke dyrene?

Vi kan jo forbyde bibliotekerne at udlåne visse bøger, hvad man jo gør i Sverige (TINTIN) og includere Den lille rødhætte og diverse Bjørnebøger og Bamse og kyllingen hvis et realistisk billede af de 2 rovdyr skal inpodes i vores unger.

 

Kommentar fra Sebastian Klein d. 18-10-12 kl. 18:33

Der er for meget dokumentation til at man kan lade det være en "måske'er".

Selvom man reelt ikke kan sige med 100% sikkerhed, at det er en ulv ud fra billederne er der så meget, der tyder på det, at sandsynligheden alene vil gøre observationen "sikker" meget hurtigt.

Sandsynligheden alene taler vel rent faktisk for ulv snarere end hund - i hvert fald hvis man ser på hvor meget den ligner en ulv kontra chancen for at en så ulvelignende hund (og de må være meget sjældne - for det er ikke "bare" en slædehund) skulle dels løbe bort og dels udvise en så ulveagtig adfærd.

Mit postulat er derfor fortsat, at den foreliggende dokumentation vil være tilstrækkelig - også selvom den faktisk ikke helt er det.

Medierne har allerede ædt historien (det skal de jo også), almindelige mennesker synes det er møginteressant og ingen folk med betragtelig viden om ulve (og hunde) vil nogensinde sige andet end, at det ret sikkert er en ulv.

I sidste ende er det nok til at vi (inklusiv både medier og "videnskaben") alle i skøn forening vil sige "ulven er kommet".

Når det er sagt er der en god chance for at dokumentationen bliver bedre i den kommende tid.

Med kameraer installeret ved ådsler og generel øget overvågning vil dyret givetvis blive dokumenteret yderligere de kommende dage/uger. Min påstand vil dermed blive ved med at være en påstand for al evighed - men jeg tvivler nu ikke meget på det alligevel..

Hvorom alting er, er vi jo nok alle klogere til jul!

Mvh Sebastian

 

Kommentar fra Jan Lindgaard Rasmussen d. 18-10-12 kl. 18:35

Hej Kjeld. Det er jo netop det - den bedste løsning er sjældent at give efter for irrationel frygt. Sjovt, som der aldrig er lange debatter om dette eller hint byggeri - selv om vi ved, at et antal mennesker bliver dræbt hvert år ved byggeri. Der er heller aldrig lange debatter om regulering af alkohol, selv om mange menneskers død og ulykke skyldes indtag af alkohol (her tænker jeg kun på ulykker, ikke sundhedsskaderne). Folk dør og kommer til skade på de mest underlige måder, og ikke engang når det er uforskyldt taler nogen om at "det" skal forbydes eller reguleres - men en håndfuld ulve..uha-uha.

Ulve vil give problemer fra tid til anden, og selvfølgelig skal husdyrtab erstattes, men helt ærligt, så står ulveskabte problemer ret langt nede på listen over andre, relevante problemer (der næsten altid er menneskeskabte). VH Jan.

 

Kommentar fra Sebastian Klein d. 18-10-12 kl. 18:43

Hej Kjeld

Jeg opfatter ikke, at der er nogen, der graver grøfter.

Der har tidligere været debatter om ulve her på F&N, som var langt mindre nuancerede end denne.

Tværtimod er jeg positivt overrasket over graden af eftertænksomhed. Jeg synes alle er meget opmærksomme på, at en ulv netop er et af Europas største rovdyr og at en evt. genindvandring kræver at vi tager vore forholdsregler - ikke mindst i respekt overfor de folk, som i sidste ende kan ende med at få besvær/problemer ud af en sådan genindvandring.

Mvh Sebastian

 

Kommentar fra Michael Stoltze d. 18-10-12 kl. 18:53

Nå, da - ulvefeberen har vist allerede fået blodet i kog.

Tag det roligt - det er jo ikke en vild løve . Og så længe, der kun er én eller nogle få ulve, er det mest spændende, og så kan vi vel nok tolerere dem. Hvor mange danske jægere synes mon, at Danmark skal holdes helt fri for ulve?

Men et stort landrovdyr som ulven er naturligvis ikke uproblematisk i et tætbefolket kulturland, og situationen bliver en anden, hvis (når) der begynder at komme mange ulve i Danmark. Derfor er en ulveforvaltningsplan for Danmark en god idé.

 

Kommentar fra Gerald Boisen d. 18-10-12 kl. 18:58

@Peter Morell

Det er fuldstændig evident, at der ikke er tale om din "Bossie".

Malamutten har hvidt ansigt til langt over øjnene.

Den fotograferede "ulv" har tydeligt kun hvide kinder - mens øjene ligger i "det grå felt"

Malamutter kan ejheller få halen ned - den typiske stilling for hunden er med halen op over ryggen:

- se linket HER

 

Kommentar fra Martin Stoltze d. 18-10-12 kl. 19:37

Hej Kjeld.

I stedet for at beskylde mig for at vrøvle, kunne du så ikke fortælle lidt om dine konkrete erfaringer fra Värmland? Hvad er det, der får dig til at mene, at den svenske ulvepolitik er "rablende"? Det skrev du tidligere, men jeg har ikke forstået grunden.

Bortset fra det, er det altså evident at krybskytteri forekommer. Der er faldet domme for det. Det er omdiskuteret, hvor stort mørketallet er og hvor meget det betyder for bestanden. SVT's "uppdrag granskning" har lavet en program om det - se linket HER. Formentlig er problemet større for lossen end for ulven.

 

Kommentar fra Jan Tøttrup Nielsen d. 18-10-12 kl. 20:47

Det var måske en ide at undersøge minkfarme i området. En del af farmene har "ansat" en eller flere mere eller mindre tvivlsomme racer/individer med det formål at holde uindbudte gæster (tyveknægte/dyreaktivister) ude. Disse vagthunde, som oftest er "rene" rovdyr, bor inde på farmen hele året - måske er det sådan en der er stukke af.
 

Kommentar fra Torben Clausen d. 18-10-12 kl. 21:53

Hej

Efter et kig på alle billederne fra Thy, må jeg som Sebastian nok erklære mig enig i at alle mulige kendetegn tyder på en ulv.

Jeg syntes dette billede giver min endelige konklusion: - se linket HER

Det er hvert fald ikke nogen hund!

Får vi svar? Vi er nogen der sidder ude i marken næsten 24 timer og venter og obser....

 

Kommentar fra Louise Widenborg d. 18-10-12 kl. 22:05

Jeg aner ikke hvilke hunde de bruger på minkfarme, men kunne forestille mig det kunne være schæferlignene hunde, som mest bliver brugt som vagthunde.

Jeg tvivler ihvertfald stærkt på, at der er nogle af de sjældne ulve-hunde, som vist kun kan opdrives i udlandet. Ihvertfald ingen kenler af tjekkiskslovakisk ulvehund i DK.

Borset fra det, så har hunde IKKE halen nedaf! Jeg har trænet/set mange hunde gennemåret både trænningsmæssigt og på udstillinger, og ingen ligner denne.

Desuden syntes jeg der er mærkeligt, at ingen har medlt deres hund savnet, eller henvent sig efter det er kommet landsmedierne. Udover Bossie, som jeg godt tør sige det ikke er med 99% sikkerhed, da både hale og ansigttegninger ikke passer. Desuden har jeg set mange lignene hunde på udstilling, og de ligner ikke ulve SÅ godt, som den på fotoet.

Mvh. Louise.

 

Kommentar fra Hjalte Kjærby d. 18-10-12 kl. 22:22

Jeg synes godt nok heller ikke det ligner nogen hunderace. Næsten alt tyder vel på Ulv. Håber ikke den bliver skræmt væk af alle de folk i området eller at en jæger bliver sur over at den spiser rådyr.
 

Kommentar fra Torben Clausen d. 18-10-12 kl. 22:41

Gad vide, om ikke der kommer ulvehyl her til aften. Sidder med optageren klar
 

Kommentar fra ole sørensen d. 18-10-12 kl. 22:44

....nu hvor vi alle fordriver ventetiden indtil der (forhåbentligt) kommer en op&afklaring med at gisne om dette og hint, vil jeg sige, at jeg godt kunne forestille mig de mennesker der IKKE havde lyst til at melde det til politiet, hvis de havde et eksotisk dyr der slap væk. Og der FINDES folk der har eksotiske og mere eller mindre ulovlige dyr i DK. Jeg har kendskab til nogen, der har en blanding af ulv og hund (aner ikke om det er ulovligt eller ej), og for nogle år tilbage, var der et ægtepar hvis serval var på en gevaldig springtur i en tid.

mvh Ole

 

Kommentar fra ole sørensen d. 18-10-12 kl. 22:44

....nu hvor vi alle fordriver ventetiden indtil der (forhåbentligt) kommer en op&afklaring med at gisne om dette og hint, vil jeg sige, at jeg godt kunne forestille mig de mennesker der IKKE havde lyst til at melde det til politiet, hvis de havde et eksotisk dyr der slap væk. Og der FINDES folk der har eksotiske og mere eller mindre ulovlige dyr i DK. Jeg har kendskab til nogen, der har en blanding af ulv og hund (aner ikke om det er ulovligt eller ej), og for nogle år tilbage, var der et ægtepar hvis serval var på en gevaldig springtur i en tid.

mvh Ole

 

Kommentar fra Gerald Boisen d. 18-10-12 kl. 22:46

@ Jan Tøttrup

Ved ikke om du selv er bevidst om det, men dine indlæg efterlader mig med det indtryk, at 1) "ulven" partout skal nedgøres til noget hen ad en "aggresiv, skabet hund" og 2) "bare skal skydes".

Her copy-pasted fra dine indlæg under de 2 "ulve" tråde:

"Nej nu må i altså holde - skyd det kræ det er jo kun en stor og forædt schjäferhund som i årevis har huseret i området. Den er alt for fed og kortbenet til at være en ulv. Om igen"

"I øvrigt virker den alt for velnæret (fed)........En hund der strejfer i naturen bør skydes (lige som de mere end 1 million katte, som terroriserer den danske fauna)."

"En del af farmene har "ansat" en eller flere mere eller mindre tvivlsomme racer/individer med det formål at holde uindbudte gæster (tyveknægte/dyreaktivister) ude. Disse vagthunde, som oftest er "rene" rovdyr,"

 

Kommentar fra Mogens Trolle d. 18-10-12 kl. 23:01

Hej ulvevenner

Så har jeg – efter at have været i kontakt med medier stort set non-stop hele dagen om ulvesagaen – tid til at kigge nærmere på de nye indlæg i tråden her. Der er mange gode spørgsmål og relevante overvejelser, og jeg vil efter bedste evne forsøge at komme med faglige indspark til et par af dem.

KAN ULVEN LEVE/OVERLEVE I DANMARK?

Den grå ulv er det pattedyr i verden, der har den største naturlige udbredelse. Den findes fra Jordens allernordligste landområder, det nordlige Grønlands tundra, via taiga og tempereret løvfældende skov til ørknerne i Indien og Nordafrika og højt op i bjergene – jeg har selv set ulvespor i over 5000 meters højde i Himalaya. Ulven er det, man kunne kalde en ”+100 art”: I dens udbredelsesområde udsættes den for temperaturer fra plus 50 grader til minus 56 grader, altså et spænd på over 100 grader, hvilket ikke ret mange dyr kan kapere. Alt det skyldes, at ulven er et af verdens allermest tilpasningsdygtige pattedyr. Den lever i Tyskland relativt tæt på Danmark i kulturlandskaber og med en byttedyrsammensætning, der minder meget om, hvad man kan finde i Danmark. Så med alle disse ting taget i betragtning kan jeg slet ikke se nogen god grund til, at ulven ikke skulle kunne trives fint herhjemme. Vi ville givetvis ikke kunne nå op på en kæmpe bestand og store ulveflokke – ulven kræver jo trods alt store territorier – men en mindre bestand kan jeg sagtens forestille mig. Og jeg tror faktisk ikke, når man tænker på, hvor hurtigt ulven inden for bare de sidste 5-10 år har spredt sig ind i Tyskland og til lige syd for grænsen, at der nødvendigvis går mange år, før ulven begynder at etablere sig i Jylland (hvis den vel at mærke får lov). Om ulven, vi eventuelt har besøg af i Nordjylland, så bliver i Danmark, eller den vender snuden sydpå i søgen efter mage, det er ikke til at forudsige.

ER ULVEN FARLIG FOR MENNESKER? ELLER MED ANDRE ORD: SKAL VI VÆRE BANGE FOR AT GÅ I SKOVEN, HVIS DER LØBER ULV RUNDT?

Man må selvfølgeligt aldrig glemme, at ulven er et vildt rovdyr, der potentielt kan bide fra sig, og som skal omgås med respekt og almindelig sund fornuft. Men det være sagt, så viser erfaringerne fra det moderne Europa (post 2. verdenskrig), at ulveangreb på mennesker er yderst sjældne. Jeg spurgte den tyske ulveekspert, jeg har kommunikeret med i sagen her, om der havde været nogle eksempler på ulve, der havde angrebet mennesker i Tyskland i nyere tid, og hun mente ikke, at der havde været et eneste. Ifølge en opgørelse fra Norwegian Institute for Nature Research (NINA) har der de sidste 50 år været 9 dødsfald pga. ulveangreb i hele Europa. Som jeg har skrevet tidligere, så var det sidste dødelige ulveangreb i Sverige helt tilbage i 1820, og det blev foretaget af en halvtam ulv uden den samme naturlige respekt/angst for mennesker, som ellers ligger dybt i vilde europæiske ulve efter i århundreder at være blevet jagtet intensivt af os. Det er rigtigt, at der andre, fattigere steder i verden, bl.a. Indien, stadig den dag i dag dræbes en del flere mennesker af ulve end i dagens Europa - det gjorde der også tidligere i Europa, ikke mindst under 1. verdenskrig, hvor store ulvekobler hærgede visse steder. Men situationen i det moderne Europa er helt anderledes end i fx Indien, og ulvene her har en helt anden adfærd og en helt anden historie med mennesker (man skal altid passe på med at tro, at fordi pattedyr opfører sig på en bestemt måde i et område, at det så automatisk gælder andre områder også – især pattedyr så intelligente og tilpasningsdygtige som ulve har ofte signifikant anderledes adfærd og kultur, om man vil, fra region til region). Så min pointe er, at selvom ulven andre steder og på andre tidspunkter i historien har vist, at den kan være meget farlig for mennesker, så er den det i praksis meget sjældent i dagens Europa. Med andre ord, så mener jeg ikke, at man bør være bange for at gå rundt i et naturområde herhjemme, hvor der er ulve.

HAR VI EN GOD OBSERVATION?- LAD OS LIGE TAGE EN DYB INDÅNING

Kim Frost har været så venlig at sende mig en mere komplet serie af sine billeder fra ulveseancen i Thy i søndags, så jeg har haft et større ”bevismateriale” at forholde mig til. Jeg synes unægtelig, stadigvæk, at det meget ligner en ulv. Jeg har haft en længere snak med Kim Frost, der beskrev den langvarige observation af kræet (ca. ½ time) og dets adfærd undervejs. Kim Frost har set ulv adskillige gange før, inkl. i naturen i Polen, hvilket jeg også synes giver observationen stor seriøsitet. Endeligt viser det sig, at der inden for det seneste halvandet års tid har været flere andre rapporter om observationer af ulv og potentielle ulvefodspor på egnen. Disse ting tilsammen overbeviser mig om, at der med stor sandsynlighed er tale om en ulv.

Men!!! Hvis jeg som pattedyrekspert, der i årevis har arbejdet med at registrere sky pattedyr i Sydamerika, ikke mindst med fotofælder (der ofte giver uskarpe billeder), lige skal få armene ned et øjeblik og kigge på det her med hardcore videnskabelige øjne, så har vi endnu ikke en ”god” observation. Billederne er simpelthen for uskarpe til at nogen med 100% sikkerhed kan sige, at der er tale om en ren ulv og ikke en krydsning af en hund og en ulv med en stor procentdel ulv i sig. De findes, og jeg har i dag haft en lang telefonsamtale med en lokal, der lader til at kende ret meget til ulve og slædehunde og siger, at han tidligere i år har mødt et par fra egnen med, hvad han er overbevist om, er en ren ulv eller i hvert fald en ulvehund med meget ulv i sig. Jeg har svært ved at vurdere validiteten af dette udsagn. Men jeg mener, at vi skal have bedre bevis, før vi kan været helt sikre. Og er der så tale om en ren ulv, så er der jo desværre ingen garanti for, at den er kommet af sig selv fra Tyskland og ikke er udsat eller undsluppet fra fangenskab (har hørt rygter om, at man på det sorte marked i Østeuropa kan købe ulve til at holde i privat fangenskab; på den engelske hede render der jo tilsyneladende pumaer og/eller leoparder rundt, udsat fra privat fangenskab, så det ville ikke være noget nyt; det er formodentlig også sket i Danmark før). Næste skridt bliver derfor – som de har gjort med ulven registreret i Schleswig-Holstein for tre måneder siden - at Nationalparkfolkene eller andre eksperter indsamler materiale, man kan lave DNA-analyser på (det være sig ekskrementer eller hår). Herigennem kan man konstatere, om en given ulv er beslægtet med de vilde ulve i Tyskland og Polen, hvilket ville være et godt bevis for genindvandring. Så, folkens, vi må op på hesten igen, og se om ikke vi kan få indsamlet helt vandtætte bevismaterialer. Men for pokker hvor er det spændende.

Er man interesseret i at læse mere om ulven, kan jeg varmt anbefale følgende bog:

Mech, L.D. & L. Boitani (eds.) (2003) Wolves – behavior, ecology, and conservation. The University of Chicago Press.

 

Kommentar fra ole sørensen d. 18-10-12 kl. 23:19

....spændende og god informativ læsning

....9 dødsfald igennem de sidste 50 år i Europa. Det er alligevel langt flere, end jeg havde gættet på. Er det inklusiv "tamme ulve" i dyreparker osv ? Kan man finde noget (nogenlunde videnskabeligt) information/læsestof om ulvene under 1.ste verdenskrig ?

Mvh Ole

 

Kommentar fra Mogens Trolle d. 18-10-12 kl. 23:28

Hej Ole

På Wikipedia (hvor ellers) er der en bemærkelsesværdigt detaljeret gennemgang af ulveangreb på mennesker i historiens løb, der går helt tilbage til før 1700-tallet (med lokaliteter og ofte navn, køn og alder på ofrene), og gennemgang kontinent for kontinent. Ganske interessant læsning.

- se linket HER

 

Kommentar fra ole sørensen d. 18-10-12 kl. 23:35

....tak skal du ha. Du er min nye bedste ven

mvh Ole

PS : nu, hvor vi har udsat bævere og er glade for den stigende bestand af krondyr, og nu, hvor vi er mange der ville synes, det var spændende med indvandrende elge eller ulve i DK, hvad er så din holdning til Los i DK ? . Ville de ikke i langt højere grad kunne "falde i med tapetet" i Danmark og trives her ? Jeg er selvfølgelig godt klar over, der ville ryge en del rådyr i svinget, men DK har jo en kæmpe bestand af disse ? .....

 

Kommentar fra Martin Stoltze d. 18-10-12 kl. 23:35

Endnu engang tak til Mogens Trolle.

Angående dagens debat i øvrigt: Diskussionen om ulvens fremtid og forvaltning i Danmark tegner sig allerede her, og den vil helt sikkert komme i gang for alvor, hvis der kommer DNA på bordet.

Jeg er selv kommet med lidt input fra det svenske, men måske skulle vi flytte selve forvaltningsdebatten til en anden tråd.

Jeg mener det er meget vigtigt at se på erfaringerne fra udlandet, ikke kun Sverige men også Tyskland og Polen, som Jylland nok bedre kan sammenlignes med.

Her mener jeg erfaringer både med ulvene og med hvordan folk reagerer på dem. En ting er sikkert, og det er at rovdyr er et hedt emne. I de andre nordiske lande finders der ud over de almindelige natur- og jagtorganisationer et antal foreninger og lobbyorganisationer som arbejder specielt med rovdyr - altså enten for flere eller færre af slagsen. Og jo, synspunktet at ulven skal helt væk bringes skam til torvs. Det tror jeg også, man vil opleve i Danmark.

I de kastevinde mener jeg det er vigtigt, at staten har en både realistisk og fremsynet rovdyrforvaltning. Det kan betyde, at man skal ud og forsvare linjen, når den møder modstand lokalt. Det var derfor jeg i denne tråd tillod mig at stå på mål for det svenske statsapparat, selvom det er noget der kan give øretæver, selv i danmark

Jeg vil nødig starte tråden, for det føles som en forpligtelse til også at deltage, og jeg tror selv jeg har fået afleveret det jeg skulle. Bolden er hermed givet op til en af forummets gamle rotter.

 

Kommentar fra Bo Skelmose d. 18-10-12 kl. 23:42

Kan den have været på vej allerede i 2010 ?

- se linket HER

Ee eller anden skriver det ikke er ulvespor - videoen er desværre ikke i linket længere.

 

Kommentar fra Michael Stoltze d. 19-10-12 kl. 11:16

Natur & Samfund har oprettet en debatside om ulven i Danmark

- se linket HER

 

Kommentar fra Lars Michael Nielsen d. 19-10-12 kl. 11:16

Nu har jeg også fulgt den svenske rovdyrs og "ulvepolitik" i nogle år efterhånden og jeg er ikke nødvendigvis imponeret over den.

SLU, Skandulv og andre videnskablige organisationer der prøver at skabe et forvaltningsgrundlag gør et god stykke arbejde.

De svenske jagtorganisationer har dog en relativ stor indflydelse på politiken og hvis det ikke var for EU er jeg sikker på at der var licensjagt i Sverige på trods af hvad forskningen viser. Det har flere miljøministre lovet, og det virker som om man prøver på at indføre den under andre navne, måske i mindre målestok, ad bagdøren fordi man vil please jagtorganisationerne.

Jeg kan godt forstå at visse folk på "landet" føler deres livsstil presset af rovdyrene, men samtidigt er der også en stor del som byder dem velkomne. Debatten er bare ikke altid funderet på deres og videnskabelige udsagn, men meget af den debat man hører om, er desvärre udført i stor stil af folk som enten er rabiate modstandere af ulv f.eks. Svenljungagruppen, der opfordrer sveissførere til ikke at eftersøge vildt der er kommet til skade for at presse politikerne. I den modsatte grøft finder man grupper som P.T.P. (protect the predators), der bl.a. hænger jægere og andre der ikke bryder sig om ulve med navn, adresse og billede.

Det er selvølgelig en svær balancegang, der er mange man kan føle sig tvunget til at please, men som det tidligere er skrevet, er det vigtigt at lytte til forskerne og sørge for, at folk der er udsatfor skader forårsaget af rovdyr får en kompensation som er godtgørende.

Det var mit syn på det.

Nu håber jeg bare Hanstedulven får lov til at slappe af deroppe og bliver genfundet.

mvh

 

Kommentar fra Stig Madsen d. 19-10-12 kl. 11:52

"... har der de sidste 50 år været 9 dødsfald pga. ulveangreb i hele Europa".

Er det så sådan, at ulve altid dræber, når de overfalder et menneske, eller er der 523.984 tilfælde af lemlæstelser udover de 9 dødsfald?

 

Kommentar fra Jan Tøttrup Nielsen d. 19-10-12 kl. 17:29

Lige så ingen er i tvivl. Mit sprogbrug er måske for voldsomt, beklager, men for at ingen skal være i tvivl. Der er ikke noget jeg heller så end at ulven vender tilbage til Danmark, mener også at den fint kunne trives flere steder i Jylland, der er ihvertilfalde mad nok. Men det skal være ulve og ikke "halve eller hele hunde". En ulv skal selvfølgelig ikke skydes, men det skal omstrejfende hunde og da især i en national park.
 

Kommentar fra Peter Morell d. 19-10-12 kl. 22:34

Så er der kommet en interessant artikel i Politiken!!!

- se linket HER

 

Kommentar fra Eva Hansen d. 19-10-12 kl. 22:42

Nu er det bare sådan, at det er flere dage siden, at ejeren af "Bossie" meldte klart ud, at det ikke er hendes hund der render rundt deroppe i Thy.

Den er for øvrigt også alt for hvid i hovedet og har den karakteristiske holdning hvor halen rulles op på ryggen

 

Kommentar fra Susanne Primdahl d. 19-10-12 kl. 22:47

Jeg føler virkelig med Betinna, for det må være forfærdeligt for hende, at hun ikke ved, hvad der er blevet af hendes hund.

Så det gør mig ondt at sige, at det dyr, vi så søndag den 14. oktober, og som blev fotograferet af Kim Frost, er med 100% sikkerhed ikke Bossie (jeg går ud fra, at det er den på billedet i Politiken).

Om det kan være Bossie på det andet billede i Politiken taget af Karl Emil Andersen, kan jeg ikke sige. Det dyr har jeg ikke set i virkeligheden.

 

Kommentar fra Mogens Trolle d. 20-10-12 kl. 09:11

HVORDAN GENKENDER MAN ULVEFODSPOR?

Der er flere rapporter om mulige ulvefodspor, både i Nationalparken og ifm. den tidligere ”ulvesag” i 2010. Fodspor er sammen med fotofælder en af de mest effektive måder at registrere sky og sjældne pattedyr. Imidlertid kan det være meget svært for ikke-eksperter (ja, selv for eksperter) at kende forskel på ulvefodspor og fodspor fra en stor hund. Her er hvad den tyske ulveekspert Elvira v. Schenck fra Wolfsinformationszentrums Schleswig-Holstein skriver ang. id af ulvefodspor og ikke mindst, hvilke parametre man bør måle, registrere og fotografere. Hun skriver bl.a.: ”Only if this track can be followed for several km it will be assessed as proof for a wolf.” Så sørg for altid at have en tommestok og et kamera med i felten:

To be sure that the tracks are really from a wolf the following facts would need to be present:

1. The length of the fore paw has to be minimum 8 cm (without claws!) maximum 12 cm.

The width of the fore paw has to be at least 6,5 cm, maximum 10,5 cm

2. The step length (every second double track) has to be at least 1,10m (max. measured 1,50m). This is provided that we have a trot with double tracks (German:"geschnürter Trab").

3. This special trot (where the hind paw is exactly placed in the tracks of the fore paw) has to be followed for at least 300 m to be a good hint that it could be a wolf. Only if this track can be followed for several km it will be assessed as proof for a wolf. Also dogs can do the double tracking trot, but very seldom they do this for a long distance (unless they are trotting next to a bike).

To be assessed as proof as wolf tracks the tracks have to be documented with:

1. Photo of a folding yardstick 2 cm next to a single track

2. Photo documenting the step length and the course of the tracks having the folding yardstick next to the tracks.

3. Photo showing the track in the landscape.

4. Photo showing all four paws on it.

The easiest way to find good tracks is if you have sandy areas or fresh snow.

 

Kommentar fra Mogens Trolle d. 20-10-12 kl. 10:12

Her tre meget informative tyske ulvehjemmesider, som vi godt kunne lade os inspirere af, hvis (når) vi i fremtiden skal til at formidle til offentligheden om fastboende ulve herhjemme.

Wolfsinformationszentrum Schleswig-Holstein im Wildpark Eekholt - se linket HER

Kontaktbüro Wolfsregion Lausitz - se linket HER

Wolf in Mecklenburg-Vorpommern - se linket HER

 

Kommentar fra Bo Skelmose d. 20-10-12 kl. 10:56

Vi må håbe på sne til vinter - igen. Endelig bliver det rigtigt sjovt at chekke dyrespor.

Da jeg gik hjem fra mit krondyrskjul (Oksbøl) i aftes i mørket tænkte jeg på hvad jeg ville gøre hvis jeg mødte een eller flere ulve. Nu om dage hvor man ikke en gang må have en neglefil på sig kunne man måske tænke sig at ulvene blev fanget og fik tænderne trukket ud Selvom risikoen er minimal så er der for første gang noget man kan være bange for i mørket - også selvom risikoen er minimal og måske ikke eksisterende.

 

Kommentar fra Kjeld Smed d. 20-10-12 kl. 11:33

Sverige har bestemt sig: 180 ulve i landet

- se linket HER

 

Kommentar fra Jes Elnif d. 20-10-12 kl. 11:33

Hvor ville det være fantastisk om Danmark kunne annektere et "farligt" dyr. Indtil nu har vi måttet nøjes med angribende ugler og musvåger, og den gamle grævlingehistorie. Formidable indlæg og oplysninger om ulven. Og så til Bo:

- se linket HER

Kikkerter er en god ting, hvis der er ulve i farvandet. Gid det var i Nationalpark Mols Bjerge, ulven havde taget ophold. Men vi får aldrig andet end skovflåter.

 

Kommentar fra Jes Elnif d. 20-10-12 kl. 11:36

Apropos grævling: - se linket HER
 

Kommentar fra Jørgen Peter Kjeldsen d. 20-10-12 kl. 11:40

(Igen) tak til Trolle for research og information.

Jeg synes at kortet over ulveterritorier i Lausitz-området i det sydøstlige Tyskland (tæt ved grænsen til Tjekkiet) - - se linket HER - med al ønskelig tydelighed viser, at en ulvebestand (12 kendte ulvekobler) godt kan sameksistere med mennesker i et ganske tætbefolket område (som også har store arealer med natur, men tætheden af byer og infrastruktur er mindst lige så høj som de fleste steder i DK).

At Danmark skulle være for tætbefolket er i mine øjne ikke noget argument imod at vi skulle have plads til en ulvebestand.

 

Kommentar fra Mogens Trolle d. 20-10-12 kl. 12:27

KONFLIKTER I NORGE IFM. NYLIG GENINDVANDRING AF ULV

Sidder og læser på Norwegian Institute for Nature Research – NINA’s hjemmeside (- se linket HER); de beskæftiger sig meget med ”Wildlife-human interactions: from conflict to coexistence in sustainable landscapes”. I en af deres rapporter har de nogle interessante overvejelser og pointer omkring de store konflikter, der er opstået ifm. ulvens naturlige og temmelig kontroversielle tilbagevenden til Norge i 1990’erne. Selvom der selvfølgeligt er kulturelle forskelle på os og Norge - og langt færre fårefarmere og fritløbende jagthunde i Danmark - kommer vi givetvis til at forholde os til mange af de samme ting herhjemme, så det er relevant og tankevækkende læsning.

I resumé er nogle af de store konfliktområder følgende:

1) Ulvene tager fritgående får (i Norge er der mange fårefarmere)

2) Ulvene dræber et vist antal jagthunde

3) Konkurrence med jægere om vildt såsom elg

4) Mange mennesker i landområderne er bange for ulven

Her et uddrag af originalteksten:

Wolves in Norway

Although there are historical cases of bears and wolves killing people in Norway, there has been no direct loss of life for over a century. …many of the conflicts have a strong social / cultural component associated with the way in which people view the landscapes in which they live and how they regard the presence of conflict-causing wildlife. In many cases people simply do not feel that the species “belong” in their landscape...

Wolves were exterminated in Norway in the mid-20th century, but naturally recolonised in the 1990’s. Since their return there have been constant studies of their ecology using GPS-collars and DNA techniques and the observations by local people. Their return has been highly controversial and associated with major conflicts. The material conflicts are diverse and include depredation on free-ranging domestic sheep, depredation on valued hunting dogs, and a fear of competition with local hunters for wild game species such as moose. In addition, wolves have become symbols of a wide range of social conflicts between rural communities and the urban population. Finally, many rural people have expressed a great deal of fear for their personal safety following the return of the wolf. In response to these extreme conflicts, the government has placed severe limits on the numbers and range of wolves which are maintained through intensive monitoring and lethal control. Somewhat paradoxically our research has shown that these measures, which were designed to limit conflicts, may have actually increased them instead. This is because a wide range of the public, including those both for and against wolves, feel that this level of management is removing the “wildness” and “naturalness” from the wolves. The main conclusion from our work so far is that wolf conflicts in Norway do not only concern the wolf itself or the reality of wolf recovery, rather they concern the idea of the wolf and all that its return symbolizes.

Linnell, J., J. Thomassen & K. Jones (2011). Wildlife-Human Interactions: From Conflict to Coexistence in Sustainable Landscapes. NINA Special Report 45. 12 pp. - se linket HER

 

Kommentar fra Kent Hald d. 20-10-12 kl. 13:12

Straf for at skyde ulv i Norge:

- se linket HER

 

Kommentar fra Kent Hald d. 20-10-12 kl. 13:12

Straf for at skyde ulv i Norge:

- se linket HER

 

Kommentar fra Mogens Trolle d. 21-10-12 kl. 13:27

HAR ULVEN BRUG FOR VILDNIS?

- Kan ulven herhjemme kun overleve i store naturområder såsom Thy Nationalpark?

For mange mennesker symboliserer ulven de store vidder, og vi har en tilbøjelighed til at tænke, at ulven kræver store, uforstyrrede vildnisområder. Denne holdning kommer også til udtryk i flere af kommentarerne i tråden her og i disse dages medieomtale af ulvesagen i det hele taget: Der synes at være en bred opfattelse af, at ulven herhjemme nok kun ville kunne overleve i omfattende naturområder såsom Thy Nationalparken. Men ulven er langt bedre til at omgås os mennesker og udnytte det menneskeskabte landskab, end de fleste er klar over. Flertallet af verdens ulve lever faktisk relativt tæt på mennesker og møder i deres færden dagligt civilisationen og dens lyde og lugte. Her nogle eksempler på, hvor tilpasningsdygtig og lidt sart ulven er; noget der bør nuancere vores overvejelser omkring, hvor i Danmark ulven ville kunne trives.

I Finland lever der ulve tæt på byer, og de har lært at færdes i bebyggede områder og krydse motorveje uden at komme i kontakt med mennesker. I Rumænien har man opdaget, at ulve kan besøge mindre byer om natten uden at blive opdaget af beboerne. I deres søgen efter føde kan de her krydse store industriområder, motorveje og travle jernbaner flere gange om natten. I Italien besøger ulve bjerglandsbyer om natten, og man kender endda et eksempel på et ulvepar, der slog sig ned i et tomt hus. Selv i udkanten af Rom, kan man finde ulve. I Fort Ripley, Minnesota lever der ulve tæt på et militært øvelsesområde, hvor der ofte er eksplosioner, lavtflyvende fly, råben, troppebevægelser og larmende køretøjer. Og i dele af Spanien lever ulve primært i solsikke- og hvedemarker.

Ulven afhænger altså tydeligvis ikke af store vildnisområder. Men den har brug for steder, hvor den kan være i fred for mennesket – ikke mindst, når den skal have sine unger. Og så selvfølgeligt, at den ikke bliver dræbt af mennesket.

Flere af de ovenstående observationer demonstrerer også, hvor god ulven er til at færdes diskret omkring os mennesker. Især ulvene, der lever i de befolkede dele af Europa, er højt specialiserede i at undgå at blive opdaget, bl.a. ved primært at være natteaktive – det har ganske enkelt været en nødvendighed for deres overlevelse. (Derfor ville det ikke være mærkeligt, hvis en ulv havde kunnet vandre fra Tyskland og hele vejen op igennem Jylland uden at blive set.)

Hvordan reagerer ulven på at støde på mennesker? Her kan vi passende kigge på erfaringerne fra Tyskland, hvorfra vilde ulve i Danmark vil komme. Ifølge de tyske eksperter er ulven, der lever i kulturlandskabet, forsigtig, men ikke ekstremt sky. Når den opdager et eller flere mennesker, vil den løbe roligt bort, men uden at gå i panik. Derfor er tætte møder mellem mennesker og ulve i Tyskland meget sjældne.

 

Kommentar fra Martin Bjerg d. 21-10-12 kl. 15:01

Mogens. Du er ved at blive min pattedyrs-viden-helt
 

Kommentar fra Peder Storup d. 21-10-12 kl. 15:29

Det er ikke utænkeligt at ulven er blevet set flere gange, men at den er blevet forvekslet med en hund

Det kunne være interessant at se observationer af ulve i Danmark de sidste 100 år plotte ind på et kort. Hvis der er tale om at det er hunde som er blevet set, burde observationerne være spredt jævnt over hele landet. Er der et mønster i observationerne, kunne det tyde på at det har været ulve. Man kan måske få en grov indikator på færdselsåre og om den er forbundet til kendte bestande.

 

Kommentar fra Mogens Trolle d. 22-10-12 kl. 23:05

NY FACEBOOKSIDE: ULV I DANMARK / - se linket HER

Nu er det jo ikke alle danskere, der har set lyset og kommer her på Fugle og Natur, så jeg har oprettet en facebookside med titlen ”Ulv i Danmark”. Her er det idéen, at folk skal kunne følge med i de seneste potentielle ulveobservationer i Danmark – og dele deres egne – samt kunne finde facts og få svar på spørgsmål om ulven. I er meget velkomne til at være med til at gøre siden levende. På siden er der bl.a. en mere detaljeret nøgle til genkendelse af ulvefodspor med illustrationer og billeder til.

 

Kommentar fra Bo Skelmose d. 25-10-12 kl. 12:59

En fuld ulv på spil igen ?

- se linket HER

 

Kommentar fra Mogens Trolle d. 28-10-12 kl. 11:47

KAMERAFÆLDER I THY NATIONALPARK. I går var jeg i Nationalpark Thy med 12 kamerafælder for at sætte dem op i samarbejde med vildtkonsulent Tommy Hansen fra Naturstyrelsen. Håbet er selvfølgeligt at få gode, skarpe nærbilleder af ulven, så vi bedre kan vurdere, om det kunne være en vild ulv. Vi satte bl.a. et kamera op præcis der, hvor dyret gik rundt, da Kim Frost tog de kendte billeder af det for to uger siden. Kamerafælderne, der er udstyret med infrarød sensor og fotograferer alt, hvad der går forbi af pattedyr dag og nat, skal stå der de næste fem ugers tid og vil løbende blive tjekket af Naturstyrelsens folk. Så må vi spændt vente på, hvilke dyr der tager deres eget selvportræt. Jeg har tidligere brugt kamerafælder i en årrække i Sydamerika til at registrere rovdyr som puma, jaguar og mankeulv, og det er en effektiv og skånsom måde at dokumentere hemmelighedsfulde og sjældne pattedyr, man sjældent ser.

Se et par billeder fra felten på ”Ulv i Danmark” - se linket HER

 

Kommentar fra Mogens Trolle d. 29-10-12 kl. 19:56

HVOR LANGT KAN ULVEN SVØMME? Når jeg nu sidder og genlæser tråden her med kommentarer til en mulig vild ulv i Thy, så er der mange, der stiller sig skeptiske over for, hvordan en ulv skulle kunne krydse Limfjorden. Det er naturligvis muligt, at den er gået over isen om vinteren, men det ville nu heller ikke være noget problem for den at svømme. Ulven har faktisk en smule svømmehud mellem tæerne og er en fremragende og udholdende svømmer. Man har set den svømme så langt som 13 km i stræk.
 

Kommentar fra Michael Stoltze d. 31-10-12 kl. 11:40

Ulvens formodede genkomst i landet er god timing op til debatten om, hvor vild naturen skal være i vores gamle kulturland forud for "Naturplan Danmark", som regeringen fremsætter næste år.

Deltag i debatten "Hvor vild skal naturen være":

- se linket HER

 

Kommentar fra Bo Skelmose d. 01-11-12 kl. 11:34

Snakkede med en jæger igår. Han fortalte at når de var på jagt i Polen så fik de at vide at de skulle skyde ulvene hvis de så nogen - ellers var der også altid polakker med som sørgede for at skyde dem hvis det var muligt. Jagt er en indbringende forretning - også i Polen. Så meget for BERN konventionen.
 

Kommentar fra Lars Jørgen Grønbjerg d. 07-12-12 kl. 16:45

Hold da kæft!! Så VAR det sgu' en ulv!!!

- se linket HER

Tillykke til de heldige og dygtige observanter

Mvh Lars Jørgen

 

Kommentar fra Thomas Kehlet d. 07-12-12 kl. 16:49

Og et Kæmpe tillykke herfra.

Vh. Thomas

Fedt.

 

Kommentar fra Martin Bjerg d. 07-12-12 kl. 16:56

Interessant at de kan se, at DNA''en stammer overens med de nordtyske ulve, hvordan de så kan se det, da ulvene i Nordtyskland vel gennem ikke særlig mange generationer er indvandret fra ret langt østpå og vel næppe har ændret meget DNA på de par år. Men det er vel meget lidt sandsynligt, at den er en eller anden tosses undslupne pet-ulv, da tossen næppe ville have en nordtysk ulv.

Fint med afklaring, men federe, hvis den havde rendt rundt deroppe endnu. Lad os håbe, at den havde et halvt dusin venner med derop

 

Kommentar fra Lars Jørgen Grønbjerg d. 07-12-12 kl. 17:00

Hvis vi er enige om ,at dyret på billedet er det der blev fundet dødt, må det være en af de mest kvalitetssikrede observationer på F&N - kan se der netop er "flaget grønt".......

/LJ

 

Kommentar fra Morten DD Hansen d. 07-12-12 kl. 17:39

Det er så ufatteligt fedt, at man næppe kan formulere det! Ulven er igen en dansk art - og selv om den er død, kommer der helt sikkert flere til.
 

Kommentar fra Jørn Bittcher d. 09-12-12 kl. 13:17

Lars Jørgen Grønbjerg skriver:

"Hvis vi er enige om, at dyret på billedet er det der blev fundet dødt, må det være en af de mest kvalitetssikrede observationer på F&N"

Ja, super at DNA'en kunne artsbestemme det afdøde dyr sikkert. Og interessant med et dansk fund af ulv.

Men også principielt lidt tankevækkende, at et indsamlet og artsbestemt belægseksemplar anvendes til at kvalitetssikre ubestemmelige fotos taget adskillige uger tidligere - hvis man nu en dag skulle være i det pedantiske humør...

 

Kommentar fra Michael S. Jensen d. 09-12-12 kl. 13:53

Hej Jørn

Der er ikke KV-sikret ud fra billederne, men ud fra DNA-analyserne, så der er ingen principielle problemer der.

Mvh Michael

 

Kommentar fra Finn Krone d. 09-12-12 kl. 14:08

Sikken en udgang på denne spændende fætter

Vh Finn

 

Kommentar fra Jørn Bittcher d. 09-12-12 kl. 14:20

Hej Michael.

Jeg har brugt kombinationen af en smiley og ordet pedantisk, så min kommentar skal selvfølgelig mest opfattes som lidt venskabeligt dril.

Observationen her fra 14-10-2012 er dokumenteret med utydelige og hidtil ubestemmelige fotos - IKKE med DNA! Kvalitetssikringen må derfor bero på en antagelse om, at dyret på de utydelige fotos hævet over enhver tvivl, må være samme dyr som flere uger senere er indsamlet.

Det kan man sagtens argumentere solidt for at det er; det anerkender jeg fuldt ud. Men personligt mener jeg det er i kanten af en gråzone - principielt set.

mange hilsner, Jørn

 

Kommentar fra Michael S. Jensen d. 09-12-12 kl. 14:29

Hej Jørn

Enig, men for nu at fortsætte lidt den venskabelige drillestil, kan jeg sagtens argumentere for, at det principielt er ligegyldigt, om det er en ulv, der er på billedet, for der er fundet en død DNA-valideret ulv i området kort tid efter.

Og da validiteten af observationen jo netop ikke hænger på billedet, og vi ved, at lokaliteten også er god nok, er det "kun" datoen, der kan være et pedantisk problem. Den kan jeg sagtens sluge.

Mvh Michael

 

Kommentar fra Steen Højmark-Jensen d. 09-12-12 kl. 18:35

Principielt har Jørn jo ret

Men der nu mere end dato og sted, der støtter observationen her, og der var rigtig mange som kunne se det var en ulv på fotoene, og de har jo fået ret, og hvis observationen ikke havde været støttet af foto, så havde den vel også været god nok efter fundet af den døde ulv?

Med et stort antal observations kameraer og sne så burde de mulige andre ulve i området eller deres spor vel været fundet nu

Mvh/Steen

 

Kommentar fra Bo Skelmose d. 09-12-12 kl. 18:40

Dvs. at der for eftertiden ikke burde kunne kvalitetssikres: ulv - medmindre der er belægeksemplar ?
 

Kommentar fra Finn Krone d. 09-12-12 kl. 18:48

Hej Bo

Det må du jo egentlig have ret i, når ID har været så svær som her? What to do?

Vh Finn

 

Kommentar fra Martin Bjerg d. 09-12-12 kl. 18:57

Ja Jørn har ret.

"Ulven" på billedet er vel kun gået fra 80% til 99% sikker. Den jo kunne være en eller andens undslupne møgschäfer, der stadig løber rundt derude, medens den rigtige ulv er død.

 

Kommentar fra Jan Tøttrup Nielsen d. 09-12-12 kl. 21:29

Jeg bøjer mig i støvet - jeg tog "heldigvis" fejl !. Et stort tillykke til Kim Frost og de andre orniter som obsede først. Jeg må indrømme jeg blev mere og mere i tvivl efterhånden som sagen skred frem, men holdt dog på at det ikke var en ulv !!!

Ulvens adfærd på obsdagen var noget underlig, men den var jo syg.

Nu bliver det spændende at se hvad vi nu gør, når det kan ske engang kan det også ske igen. Det er dog meget ærligt den er død.

 

Kommentar fra Svend Ove Jensen d. 09-12-12 kl. 21:51

Det kan vel lære Jer,at have lidt respekt for ornitologernes observationer en anden gang
 

Kommentar fra Michael Stoltze d. 10-12-12 kl. 00:31

Jeg forstår ikke, at nogen stadig kan finde på at betvivle disse famøse billeder af Danmarks første sikre vilde ulv i 199 år. At det ikke skulle være den er helt ude på usandsynlighedens overdrev. Bravo, ornitologer!

Ulven tilbagekomst er en stor og vild begivenhed i den danske naturs nyere historie. Trist, at den var syg og døde. Jeg synes, at den brave ulv fortjener en vise for sit korte liv og død i Danmark og til ære for sin dåd med at ville vinde terræn i vores land. Så her er visen "Ulvens død":

- se linket HER

 

Kommentar fra Michael Stoltze d. 10-12-12 kl. 08:59

Der er nu ikke længere grund til at betvivle disse famøse billeder af Danmarks første sikre vilde ulv i 199 år. At det ikke skulle være den er helt ude på usandsynlighedens overdrev. Bravo, ornitologer!

Ulvens tilbagekomst er en af de største og vildeste begivenheder i den danske naturs nyere historie. Trist, at den var syg og døde. Jeg synes, at den brave ulv fortjener udødelighed ord for sin dåd i Danmark. Derfor har jeg bidraget med:

- se linket HER

 

Kommentar fra Martin Bjerg d. 10-12-12 kl. 16:22

Det her har intet med ornitologer, jyder-sjællændere at gøre.

Det er bare 100%-sikker reglen på F&N for indtast, vi hygger lidt med. Ingen indtastede obs af arter, der ikke er 100% sikre er reglen.

Og ja den døde er 100% sikker. En Ulv er en Ulv.

Men billedet kan vel aldrig blive 100% sikker Ulv, med mindre man kan være 100% sikker på at billedet af Ulven og den døde er det samme kræ. Der kunne jo også rende en af de underlige hunde rundt derude. Rigtigt at det er langt ude på sandsynlighedens overdrev, og ingen betvivler, at billedet er Ulv, men vi hygger også bare lidt med 100%-reglen. Jeg kan ikke bare melde et sjældent dyr ind med et uskarpt ikke 100% sikkert billede, for så at få fundet godkendt, hvis en anden ser den sjældne art i nærheden 3 uger senere.

Men igen hygge. Tror ingen tvivler på ulven på billedet.

Lad os i hvert fald ikke "skændes", men glædes over kræet, så længe det var der. Det kan jo være dens søskende (fx den på billedet) render rundt derude

 

Kommentar fra Keld Skytte Petersen d. 10-12-12 kl. 16:35

Famøse billeder Michael S, mener du ikke sensationelle trods kvaliteten
 

Kommentar fra Keld Skytte Petersen d. 10-12-12 kl. 16:35

Famøse billeder Michael S, mener du ikke sensationelle trods kvaliteten
 

Kommentar fra Keld Skytte Petersen d. 10-12-12 kl. 16:35

Famøse billeder... Michael S, mener du ikke sensationelle trods kvaliteten
 

Kommentar fra Keld Skytte Petersen d. 10-12-12 kl. 16:37

Ja undskyld, men ved ikke lige hvad der skete
 

Kommentar fra Lars Jørgen Grønbjerg d. 10-12-12 kl. 17:48

Vedr. kommentar fra hr. Martin Bjerg d. 10-12-12 kl. 16:22

Vældig klarsynet udredning

"Den der kun tager spøg for spøg,......"

/ LJ

 

Kommentar fra Martin Bjerg d. 10-12-12 kl. 18:18

Tak hr. Grønbjerg. Tror jeg nok
 

Kommentar fra Finn Krone d. 09-08-17 kl. 11:32

Spændende at genlæse her næsten 5 år senere
 
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator