Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
21. januar 2020
 

Hasselmus (Muscardinus avellanarius)


>> Galleriet >> Hasselmus >> Syvsovere >> Gnavere >> Pattedyr


Foto/billede af Hasselmus (Muscardinus avellanarius)
Dette billede er større end vist her. Klik på billedet for original størrelse (1050 x 700)


Log på og giv karakter til dette billede | Brug af dette foto | Use of this photo
Tilføj en kommentar
Kommentar fra Anni & Peter Nielsen d. 25-10-14 kl. 11:42

Meget fortryllende billeder af det sjældne dyr.

Du har været ude midt om natten?

Gad vide om de milde vintre vil influere på denne arts dvaleperiode?

vh/Peter

  

Kommentar fra Henrik Bringsøe d. 25-10-14 kl. 13:22

Tak, Peter.

Det er pragtfuld at opleve denne lille charmetrold! Ja, det var om natten. Halvanden måned senere deltog jeg i en opgave, hvor jeg skulle følge to hasselmus og registrere deres bevægelsesmønstre i skoven, hvilket foregik over to fulde nætter. De var blevet udstyret med radiosendere (på størrelse med en ært). På den anden nat kom signalerne fra den ene hasselmus konstant fra opsatte redekasse, så jeg frygtede, at den lå dernede og var død. Til sidst tillod jeg mig at kigge derned: Den havde såmænd blot formået at pille senderen af, som således lå dernede!

I Danmark befinder vi os på artens nordgrænse. Der er høj vinterdødelighed: I Litauen har studier vist, at den ligger på omkring 50-75% (højest blandt ungdyr). Der er usikkerhed om de nøjagtige dødsårsager. En del prædatorer finder dem om vinteren. Under en lang vinter tæres der meget på fedtreserverne, hvilket kan koste deres liv. Specielt formodes det, at unger, der er født sent på sæsonen, har særligt stor vinterdødelighed.

Venligst

Henrik Bringsøe

 

Kommentar fra Anni Lene Nielsen d. 25-10-14 kl. 21:15

Hej Henrik

Hvor er det spændende at høre om dine undersøgelser af den lille fine syvsover. Ved du, om de tiltag man lavede, da motorvejen skulle bygges har hjulpet bestanden, og hvor stor er bestanden før og nu?

Venlig hilsen Anni

 

Kommentar fra Henrik Bringsøe d. 26-10-14 kl. 11:01

Mange tak, Anni!

Nu har jeg ikke længere så megen kontakt til det sydøstfynske, så nedenstående skal tages med forbehold.

Som jeg forstår det, er der lidt bøvl, som måske godt kunne kaldes "småpolitiske problemer". Jeg tror ikke, at der er fundet nogen hasselmus, som skulle have krydset broen. Det kommer forhåbentlig. I starten var der ikke sat vedplanter på broen, og så vil den strengt klatrende hasselmus næppe bruge den. Men buskene er blevet plantet efterfølgende. Jeg har hørt, at blev sprøjtet med pesticider mod ukrudt, hvilket ikke virker snedigt. Der blev tillige gødet en del, hvilket nok har været årsagen til, at flere buske døde.

Endelig blev projektet besværliggjort af, at ejeren ikke var begejstret for, at der blev overvåget hasselmus i den to måneders periode med bukkejagt (medio maj til medio juli). Så er det ikke let at køre et videnskabeligt baseret projekt!

Mig bekendt vides det ikke, hvilke konkrete ændringer der har været i svendborgbestanden.

Venligst

Henrik Bringsøe

 

Kommentar fra Anni Lene Nielsen d. 26-10-14 kl. 13:16

Hej Henrik

Ja, du har ret. Det er nødvendigt, at alle parter tager sagen til sig, som deres egen, hvis sådan et projekt skal lykkes. Så resultatet er nok, hvad det kan blive til, når det ikke er tilfældet

Håber, at Hasselmusen klarer sig på trods af omstændighederne

Tak for oplysningerne

Venlig hilsen Anni

 
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator