Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
3. april 2020
 

Stellas Mosskorpion (Anthrenochernes stellae)


>> Galleriet >> Stellas Mosskorpion >> Chernetidae >> Mosskorpioner >> Spindlere


Foto/billede af Stellas Mosskorpion (Anthrenochernes stellae)Log på og giv karakter til dette billede | Brug af dette foto | Use of this photo
Tilføj en kommentar
Kommentar fra Michael S Jensen d. 11-03-05 kl. 19:54

Herligt. Mente ellers at have læst et sted, at den ikke var observeret siden 1997, og har selv ledt forgæves efter den flere steder.

Mvh Michael

  

Kommentar fra Mogens Holmen d. 11-03-05 kl. 20:33

Hej Michael,

Ja, selv har jeg også kigget meget forgæves her i NØ-Sjælland, så det er altid noget, at andre kan finde den ind imellem !

Den blev for velsagtens første gang i verden fundet i Jægersborg Dyrehave i 1886, men det var først i 1939 at det bevarede eksemplar herfra sammen med fund fra Göteborg-egnen blev beskrevet som en særlig art. Senere blev den i DK fundet i 1980erne i Vallø-området og igen i 1990 i Jægersborg Dyrehave.

 

Kommentar fra Morten DD Hansen d. 11-03-05 kl. 21:12

Kanont med fund af den lille fætter. Hvordan kommer de egentlig rundt i landskabet, for det er vel ikke en, som bare dukker op, fordi der er et enkelt mørnet træ eller tre i skovbunden?

mange hilsner

DD

 

Kommentar fra Thomas Eske Holm d. 11-03-05 kl. 21:21

De spredes med insekter ved at hæfte sig fast med pedipalperne. I sverige er der fundet et stankelben med 40 hunnen af Stellas Mosskorpion hængende på sig
 

Kommentar fra Morten DD Hansen d. 12-03-05 kl. 06:56

Cool. Så har den jo også nogen til at vise vej Nå, men nu skal der eddermame sigtes noget smuld på Mols, når jeg har elever næste gang!

mange hilsner

DD

 

Kommentar fra Henrik Hestbech d. 12-03-05 kl. 09:30

Holy Moly for en svend. Hvor mange mm lang er sådan en een?

Lever den af træsmuld mm, eller skal det være i en fuglerede, den holder til?

 

Kommentar fra Mogens Holmen d. 12-03-05 kl. 10:41

Kroppen bliver henved 2,6 mm lang, så man skal nok være i midestørrelse for at blive bange for alvor .

Erfaringen viser, at SM lever i hulheder i gamle løvtræer i gamle træbevoksninger (i Sverige gerne lokaliteter af stor biodiversitetsmæssig betydning). Her er den især fundet i smuld i hulheder med gammelt redemateriale/dyreboer af fugle, hvepse m.fl. Det har den sådan set til fælles med en del mosskorpion-arter, som reder giver jo også giver et rigt fødegrundlag i form af f.eks. mider og andre ganske små dyr. Det er nok tænkeligt at hulheden, smuldet mv skal være af en særlig beskaffenhed for at tilgodese en sjælden art som SM.

 

Kommentar fra leo kivi kristensen d. 10-09-05 kl. 11:04

Jeg troede ellers at min hukommelse havde spillet mig et puds !

Men da jeg har først nu har set billeder og læst om Stellas Mosskorpion, kom jeg i tanke om at i 1977 da jeg var i kokke lære, oplevede jeg at skulle flå nogle agerhøns og fasaner da der kravlede nogle små skorpion lignende kryb ud fra fjerdragten på fuglene..

Men jeg husker dog ikke at de var så farvestrålende måske lidt mere mørke.. kan det tænkes at det har været Stellas Mosskorpion ?

Hilsen Leo Kivi Kristensen

 

Kommentar fra Mogens Holmen d. 11-09-05 kl. 10:21

Hej Leo,

Ud fra, hvad jeg foreløbigt ved om mosskorpioner, tror jeg ikke at det er sådan nogle, du har set. Ganske vist er en del af vores mosskorpion-arter glade for at leve i bunden af gamle fuglereder. Typisk inde i hulheden af hule træer, hvilket vist ikke er sædvanligt for reder af Fasaner og Agerhøns. Men jeg har ikke hørt om, at de skulle søge op i fjerdragten af fugle f.eks. for at sprede sig til nye levesteder.

Fotoet af Stellas Mosskorpion tog jeg, fordi den trods sin størrelse er en internationalt beskyttet dyreart (på EF-habitatdirektivets bilag 2 siden 1997). Den regnes for sjælden og en indikator for gamle træbevoksninger af høj naturværdi. Men der er en del andre mosskorpion-arter i DK, hvoraf nogle ligner den uhyre meget og kan leve tilsvarende steder.

Men spørgsmålet er jo så, hvad det ellers kan være, du har set ? - Måske mider/flåter...?

mvh MH

 
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator