Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
10. april 2020
 

Fjerdrager (Ptilophora plumigera)


>> Galleriet >> Fjerdrager >> Tandspindere >> Sommerfugle >> Insekter


Foto/billede af Fjerdrager (Ptilophora plumigera)Log på og giv karakter til dette billede | Brug af dette foto | Use of this photo
Tilføj en kommentar
Kommentar fra Barvid Jørgensen d. 17-11-15 kl. 01:34

Fedt fund! Vidste du arten var der, eller var det tilfældigt du fandt den?

Mvh Barvid

  

Kommentar fra Barvid Jørgensen d. 17-11-15 kl. 01:51

Den er faktisk kendt fra Præstø egnen: lepidoptera.dk/utm (indtast plumigera på siden) sidste fund ligger dog tilbage fra før 1980.. Det giver mig lidt mere håb om at finde arten hernede! Så tilykke med dit fund

Mvh Barvid

 

Kommentar fra John Garodkin d. 17-11-15 kl. 09:33

Tak for din positive respons! Nej, jeg vidste ikke, at den var der. I 60'erne og 70'erne samlede jeg på sommerfugle, men har siden fundet det mere interessant at fotografere dem. Et billede afbilleder virkeligheden bedre end end de præparrerede eksemplarer i sommerfuglebøgerne. Eksempelvis voldte Fjerdragren mig lidt besvær med bestemmelsen ud fra "De danske Spindere", så jeg gik en "omvej" og checkede flyvetiderne i "Den lille Grå". Fjerdrageren og Poppelspinderen, som jeg netop har lagt ud på Fugle & Natur sad "bare" under min lampe på husvægen.
 

Kommentar fra Jan Fischer Rasmussen d. 17-11-15 kl. 11:53

Den MÅ bare være flere steder stadigvæk på trods af den kraftige tilbagegang
 

Kommentar fra Barvid Jørgensen d. 17-11-15 kl. 14:34

Hej John.

Du må endelig registrere arten igen hvis du er så heldig den indfinder sig ved lamperne igen jeg overvejer at køre ud og kigge efter den på nord øst Lolland i weekenden, men det skulle være ved at være sidst i artens flyvetid, så ville være fedt hvis du fandt den i mellemtiden så jeg vidste den stadig var på vingerne

Jeg har eftersøgt den på 7 lokaliteter hernede, uden held indtil videre.

Mvh Barvid

 

Kommentar fra John Garodkin d. 18-11-15 kl. 11:55

Jeg holder øje med Fjerdrageren, og skal nok sige til, hvis jeg ser den igen. I aftes var der ingen Fjerdragere ved min havelampe.
 

Kommentar fra Emil Bjerregård d. 18-11-15 kl. 13:43

Tillykke med dit fine fund af plumigera. Mon ikke den burde eftersøges lidt mere systematisk i SZ, især på Stevns?
 

Kommentar fra Jan Fischer Rasmussen d. 18-11-15 kl. 16:21

Jo til Stevns (f. eks. de gamle lokaliteter Olstrup Skov og Ganneskov), men også andre steder ikke mindst i Vordingborg Kommune, hvor jeg selv har den fra Fæby Sønderskov.
 

Kommentar fra Barvid Jørgensen d. 19-11-15 kl. 02:55

Jeg skal til møn i weekenden, så jeg prøver fanefjord skov af hvor arten også er fundet tidligere. Den må være flere steder, som Jan også skriver!
 

Kommentar fra John Garodkin d. 19-11-15 kl. 11:51

Som I kan se, har jeg prøvet at videregive budskabet til TVØst. Nedenstående mangler det supplerende billede og typografien er helt "skæv". Se den rigtige udgave på TVØsts hjemmeside. (Alle stavefejlene er heller ikke mine).

Sjælden natsværmer genfundet i Præstø

Torsdag, 19 november, 2015 - 10:01

af Jesper Bøgh

Foto: Jahn Garodin, Præstø

MIN HVERDAG: John Garodin fik lørdag spottet denne Fjerdrager (billedet), som han vurderer er en sjælden sommerfugl.

Fjerdrager (Ptilophora plumigera) hører til Danmarks sjældne natsommerfugle. Den er ikke set i Præstø siden 1980 – og så sad den bare lige på væggen i lørdags hos mig.

- Sådan skriver John Garodkin på Præstø Overdrev i en mail til TV ØST.

Han mener, at det drejer sig om én af de få sommerfugle, der flyver i november måned.

- Jo koldere det er, jo mindre spredes dufstoffer, hvorfor Fjerdrager-hannen er udstyret med nogle gevaldig buskede følehorn, så han kan lugte sig frem til hunnerne, fortæller han videre.

- Der er fortsat chance for at finde denne sjældne sommerfugle, så det er bare med at iagttage, hvad der sidder ved havelampen. Finder du den, må du endelig indberette den til Fugle & Natur, som prøver at kortlægge Danmarks plante- og dyreliv, lyder opfordringen fra John Garodin.

Som det ses af nedenstående link er billedet af sommerfuglen endnu ikke kvalitetssikret (torsdag formiddag 19. november 2015 red.)

Mere information findes HER

 
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator