Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
20. oktober 2017
 

Hovedlus (Pediculus humanus)


>> Galleriet >> Hovedlus >> Pediculidae >> Lus >> Insekter


Foto/billede af Hovedlus (Pediculus humanus)Log på og giv karakter til dette billede | Brug af dette foto | Use of this photo
Tilføj en kommentar
Kommentar fra Lennart Paludan-Müller d. 23-07-05 kl. 21:47

For 50 år siden skyldtes Lus jo dårlig hygiejne, ikke mange havde badeværelse og så videre.

Trods de bedre boliger synes det stadig at være et problem, hvorfor det? Der må jo være en forklaring!

Mvh. Lennart

  

Kommentar fra Sylvia Rennison d. 24-07-05 kl. 08:03

Hej!

Lus har nu altid elsket rent hår. I dag skyldes plagen vist, at de ubehagelige fyre er blevet resistente overfor kendte bekæmpelsesmidler.

Jeg synes ikke det er fair at kalde det dårlig hygiejne. Lus er ligeså umulige at bekæmpe som Rotter og Kålorme.

Hilsen

Sylvia Rennison

 

Kommentar fra Helle Jørgensbye d. 24-07-05 kl. 10:34

Hej

Ja jeg har også hørt at lus kan lide rent hår, ved ikke om det passer. Mange lus er i dag resistente over for de luseshampooer man kan købe. Det er derfor bedre at bruge kæmningsmetoden. Bugbuster er et godt alternativ til giften. Det er ganske simpelt et sæt tættekamme og så en anvisning på hovrdan man skal kæmme hver 3. dag i 14 dage. Det tager selvfølgelig lidt længere tid men er giftfrit for os alle, og det er jo også værd at tage med.

De fleste børneforældre kender vist til luseplagen. Der synes at være en ubrydelig cirkel af smitte i vuggestuer og børnehaver. Nede i børnehaven hævder de at det mest er pigerne der får det, fordi de har det lange lækre hår, der er godt at gemme sig i. Ofte leger pigerne også "hårlege" og bytter hårpynt. Mange af drengene er helt kortklippede, og det er ikke så lækkert for lus.

Under alle omstændigheder er det sjovt at se dem tæt på. Deres adfærd er perfekt tilpasset til at sidde godt fast i håret og ikke blive opdaget.

Helle

 

Kommentar fra Lennart Paludan-Müller d. 24-07-05 kl. 23:49

Hej Sylvia

Det var på ingen måde for at stemple andre som uhygiejniske, som jeg stadig mener var en væsentlig årsag før i tiden. Tag eksempelvis soldater ved specielt østfronten under 2. verdenskrig, de manglede totalt muligheden og overlevende har fortalt om utøjsproblemerne.

Det jeg ganske enkelt efterlyste var en forklaring, og den har du og Helle, som bragte det udemærkede billede, nu forsøgt at give. Tak for det!

Det var ikke af ond vilje, og jeg mener mig også fri for "rotter på loftet".

Mvh. Lennart

 

Kommentar fra Sylvia Rennison d. 25-07-05 kl. 07:40

Hej igen!

Det er et ,for mig at se, et utroligt godt billede.

Jeg har et barnebarn i Københavnsområdet, en meget kortklippet dreng, hans mor må hele tiden tjekke ham for lus, han har også haft held til at forære både mig og Farmor et par stykker. Og ja, kæmning, kæmning og atter kæmning, så får man bugt med dem. Det var sikkert manglende kæmning som var årsag til de mange Lus under krigen.

Min mor blev helt hysterisk hvis jeg fik Lus, netop på grund af prædikatet "svineri".

Hilsen Sylvia

 

Kommentar fra Ole Sørensen d. 25-07-05 kl. 08:16

At soldaterne ved fronten havde lus, skyldtes nok også at de var mange tæt sammen, ligesom i skolerne og børnehaverne nu. Det har intet med dårlig hygiejne at gøre ud over manglende kæmning.
 

Kommentar fra Lennart Paludan-Müller d. 25-07-05 kl. 15:07

Ja man skal passe på hvad man skriver, det bliver nødvendigvis ikke opfattet som det er ment.

Eksemplet med Soldaten ved fronten, var for at give et eks. på en der ikke havde mulighed for kæmning, daglig vask og rent tøj (uden utøj) gik der vist også langt imellem.

Jeg har også børnebørn, og kender til det af Sylvia nævnte problem, hvilket dog ikke ændrer ved at det ikke er lykkedes at kæmme sig ud af problemet.

Mvh. Lennart

 
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator