Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
14. oktober 2019
 

Sortspidset Skovsmælder (Ampedus praeustus)


>> Galleriet >> Sortspidset Skovsmælder >> Smældere >> Biller >> Insekter


Foto/billede af Sortspidset Skovsmælder (Ampedus praeustus)
Dette billede er større end vist her. Klik på billedet for original størrelse (801 x 1000)


Log på og giv karakter til dette billede | Brug af dette foto | Use of this photo
Tilføj en kommentar
Kommentar fra Claus Grahndin d. 14-05-19 kl. 22:34

Imponerende - både foto og det stykke tømmer fra Orlogsværftet. Det er lige før man kan sige, at du har den danske bestand af Sortspidset skovsmelder i din baghave.
  

Kommentar fra Ole Martin d. 14-05-19 kl. 22:55

Det er lige før, du har ret. Dog er jeg for nylig blevet informeret om et par nye fund fra fristaden Christiania, så der er stadig håb for arten på Christianshavn. Noget gammelt bolværkstømmer fra området, hvor imagines og larver fandtes ret talrigt for få år siden, blev i.f.m. nybyggeri flyttet nogle få km væk til Kløvermarken. Men jeg har ingen viden om, hvordan arten nu trives på dette sted.

Vh. Ole

 

Kommentar fra Bo Valeur d. 19-05-19 kl. 20:36

Imponerende der stadig er liv i din bestand Ole. De kommer da ikke meget omkring må man sige.

Håber bestanden i Kbh også er der endnu efter flytningen af træ, så jeg en dag kan se denne flotte smælder.

Mvh

Bo

 

Kommentar fra Jørn Bittcher d. 19-05-19 kl. 21:53

Interessant beskrivelse, Ole.

Hvis billerne nu lever frit i en have, bør de så ikke strengt taget registreres på denne lokalitet og ikke på det sted, hvor de for længe siden er flyttet fra? Selvfølgelig med en passende note om oprindelse.

mvh Jørn

 

Kommentar fra Ole Martin d. 19-05-19 kl. 22:32

Hej Jørn.

Det er en problemstillimg, jeg selv har overvejet mange gange i alle de år, der er kommet individer frem fra træstykket. Strengt taget har du ret, men arten er jo kun fundet på dette stykke træ, og er altså ikke truffet fritlevende andre steder i haven.Jeg har valgt at betragte habitaten som et hjembragt stykke træ, hvorfra der er fremkommet biller, som i dette tilfælde alle stammer fra Christianshavn i lighed med andet hjembragt materiale i klækkebure - glas f.eks. fra træer andre i DK. Jeg har naturligvis overvejet at sætte trådnet omkring træstykket, som skulle forhindre billerne i at forlade stedet og flyve hen til andre lokaliteter for at undgå faunaforurening. Men da de tilsyneladende ikke vil forlade træet, og chancerne for at finde andre egnede ynglesteder i nabolaget er små, har jeg valgt at lade stå til.

Vh. Ole

 

Kommentar fra Frank Overgaard Nielsen d. 19-05-19 kl. 22:41

Interessant historie med et fint dyr og foto, og man kunne jo gå videre er det Pommersk fyr? så skal den jo obses i det nordøstlige Tyskland eller Polen
 

Kommentar fra Jørn Bittcher d. 19-05-19 kl. 22:50

Tak for dine overvejelser, Ole, som jeg udmærket forstår.

mvh Jørn

 

Kommentar fra Ole Martin d. 19-05-19 kl. 22:52

Hej Frank.

Det er formentlig indført Pomnmersk fyr, som man brugte til skibsbyggeri på Holmen. Arten blev i øvrigt fundet første gang på Orlogsværftet på Holmen i 1924, og den har i hvert fald levet længere på øen eller i gammelt bolværk i nabolaget i alle årene fremtil sidste år, hvor den fandtes på Christiania.

Vh. Ole

 

Kommentar fra Frank Overgaard Nielsen d. 19-05-19 kl. 23:02

 
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator