Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Anton Markvard
    Foto: Anton Markvard
  • Fotograf: Jan Svejgaard Jensen
    Foto: Jan Svejgaard Jensen
  • Fotograf: Ruth Ahlburg
    Foto: Ruth Ahlburg

Kendetegn

: Den eneste art i familien af Piroler (Oriolidae) på disse kanter. Piroler er fortrinsvis sky og rastløse tropefugle, der lever højt i trækronerne, men i Danmark er vi beriget med denne umiskendelige og farverig fugl.

Længde: 22-25 cm. Slank og stærelignende. Hannen er umiskendelig i gul krop med mørkerødt øje, sorte vinger og hale, tertiærer og tøjlestribe samt rødligt næb. Hannens ben og fødder er grå. Bemærk at hannens hale er sort med gule hjørner.

Hunnen kan være falmet i farverne sammenlignet med hannerne, selvom nogle hunner kan blive ligeså gule i kroppen som dem. Hunnen har normalt en grøngul overside med hvid/gråhvid underside med svage striber. Juvenil har et olivengrøn indtryk med blegt næb og lyst stribet underside, hvor 1. sommer han kan være svær at skelne fra adult hun, som dog kan kendes fra 1. sommer ved at have en grønlig tone på tertiærer og mørkegrå tøjle.

Stemme:

Sangen/stemmen høres før den sky Pirol ses. Sangen er smuk og fløjtende (kan måske kort forveksles med solsortens skønsang), et blødt og vellydende ply-luli-loo med noget variation og sommetider blot et bioh. Kaldet minder mere om en Skovskades hæse skrig, vjææekh.

Pirol
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Mathias Bjerregård

Variation

: Variation findes i de grågrønne og olivengrønne toner.

Forveksling

: Ingen hjemmehørende arter.

Udbredelse

: Ses primært i sydøst Danmark til og med Østjylland. Mange fugle observeres desuden ved Skagen.
Pirol - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Pirolen er en sommergæst (hyppigst ultimo maj-august). Dog kan den allerede ankomme fra det tropiske vinterkvarter i Afrika ultimo april og trække fra Danmark primo september. Få ynglende og oversomrende fugle.

Tidsmæssig fordeling

af Pirol baseret på Naturbasens observationer:
Pirol - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Pirol - månedlig fordeling

Biologi

: Piroler lever af insekter og bær. Det er en sjælden ynglefugl herhjemme, men når det sker, væver piolerne deres rede, der hænger ned, højt fra trækronen. Den observeres sjældent, da den selv i den gule dragt går i et med solens stråler på trækronerne.

Levested

: Kystnære områder i Danmark, i forbindelse med store parker og ældre bøge- og egeskove, men en blanding af nåletræer afskrækker ikke. Dog også gerne i forbindelse med åer og søer.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Gejl, L. (2013): Fugle felthåndbogen. Gyldendal 2. udgave.

Svensson, L., Mullarney, K. & Zetterström, D. (2012): Fugle i felten. Lindhardt og Ringhof. 5. udgave

De senest indberettede arter i Naturbasen: