Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
28. november 2021
 

Indhold på Fugleognatur.dk

Brugeroprettelse.

Men hvis du vil have fuld udnyttelse af www.fugleognatur.dk, er det en god idé at oprette dig som bruger. På denne måde vil du eksempelvis kunne deltage i forummet, indtaste fund af flora og fauna og uploade billeder. Klik her for at oprette dig som bruger.


Hjælp

Hvis du har du et problem eller et spørgsmål kan du få svar på det under "Hjælp".


Naturbasen

Der er indtil videre indsamlet 3871635 observationer af Danmarks flora og fauna i naturbasen. Denne folkelige indsamling er noget af det vigtigste på hjemmesiden, bl.a. fordi vi for mange arter ikke kender den geografiske eller den tidsmæssige udbredelse særlig godt - en viden der er nødvendig i forhold til at kunne bevare arterne og de naturtyper de lever i.


Eksempel udbredelseskort baseret på brugernes observationer

Som bruger kan du være med til at delagtiggøre andre i dine iagtagelser af dyr, planter og svampe og dermed hjælpe med til at indsamle information som kan bruges til forskning og forvaltning af vores natur.

For at kunne indtaste naturobservationer kræves det at arterne er korrekt artsbestemt. Det er derfor en god ide at bruge eksempelvis feltbøger og kamera, samt nedskrive kendetegnene på de observerede dyr og planter i felten. Dette og meget mere er beskrevet i artiklen "Gode råd til korrekt artsbestemmelse og dokumentation" som du finder her.

Observationerne biver løbende kvalitetssikret, således at de til stadighed er en del af et pålideligt datasæt som kan bruges videnskabeligt og i naturforvaltningen. Læs mere om kvalitetssikringen her.

Lokaliteter

Menuen lokaliteter viser lister over de steder hvorfra der er rapporteret observationer af dyr og planter. Når man vælger en specifik lokalitet vises kort over området, natur- og landskabsbilleder, samt links til hvilke observationer der er set på stedet.


Eksempel på side der præsenterer den valgte lokalitetArtslister

Menuen Artslister kan bruges hvis du er interesseret i informationer om en bestemt klasse, orden, familie eller art. Du kan også søge efter bestemte arter ved at bruge søgefunktionen "Find en art" som der er en genvej til i i øverste venstre hjørne af hjemmesiden.


Artikler

Menuen Artikler er en nyheder, turrapporter og andre artiker om naturen. Alle tilmeldte brugere har adgang til at skrive artikler og nyheder, bare man overholder retningslinierne.


Forum

Forummet er en meget vigtig del af hjemmesiden og her kan man stille spørgsmål om alt der har med naturen at gøre. Forummets mest betydningsfulde funktion er at få artsbestemt de mange fund af flora og fauna som brugerne finder og lægger i Naturbasen. Samtidig giver det den store bonus at der i forummet faktisk bliver fundet 5-6 nye arter for landet hvert år, blot ved at brugerne spørger om hvad de har taget billeder af med deres digitalkamera. Dette er bl.a. beskrevet af Jyllandsposten og af DR2 DEADLINE.


Galleriet

Galleriet består af 6 underkategorier: Flora og fauna | Landskaber, Folk i felten, Vejrfænomener, Astronomi og Sten & fossiler

Flora og fauna er det største med 1146837 billeder som primært er fotodokumentation for observationer af flora og fauna i Naturbasen. Når du indtastet dine observationer i Naturbasen kan du straks herefter uploade billeder af dine fund og på denne måde dokumentere dem. Der er nogle specifikke krav til billedeformat og -størrelse, som du kan læse om på upload-siden.

De andre fem galleriet er alle tilknyttet lokaliteterne og viser hvordan landskaberne og dets omgivelser ser ud, hvordan mennesker bruger naturen, hvilke spændende sten og fossiler der findes, og hvordan stjernehimmelsen og vejret er på stedet.


Eksempel på fotodokumentation af Silkehale. Foto: Niels Holm

FelthåndbogenFelthåndbogen på Fugleognatur.dk er et elektronisk opslagsværk med den danske flora og fauna. Den blev lanceret i september 2004 og bliver løbende udbygget.

Felthåndbogen skal fungere som en hjælp til sikker artsbestemmelse af dyr og planter. Den er ikke ment som en nøgle, men en systematisk oversigt der i første omgang skal dække de almindeligste arter. Især dem der ofte forveksles.

Ideen til Felthåndbogen udspringer af de mange spørgsmål i forumet omkring artsbestemmelse. Eksempelvis har artsgrupper som guldsmede og sommerfugle voldt mange besvær. Med Felthåndbogen vil man få en liste over hver gruppe krydret med billeder og en beskrivende tekst, der netop forklarer kendetegnene og forvekslingsmulighederne for de enkelte arter. Det vil for mange være en hjælp til en mere sikker artsbestemmelse.

Artsbeskrivelserne er en wiki, dvs. de laves at brugerne i fællesskab.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator