Forside » I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
4. august 2021
 
Naturbasen ID

Forside | Statistik | Seneste artsbestemte observationer

VIGTIGT INFORMATION OM NATURBASEN ID!

Naturbasen ID viser observationer, der er indsendt af observatører der står i felten, og som enten ikke kender eller husker artsnavnet. Naturbasen ID’s observationer er alle indsendt via knappen ”Hvad er det?” på Naturbasens app.

Observationerne har et vedhæftet billede, en dato, et fundsted og et observatørnavn, men mangler oplysninger om bl.a. artsnavn.

Hvis du er aktiv observatør og har tid og lyst til at hjælpe andre med at artsbestemme og færdiggøre deres observationer med et 100% korrekt artsnavn, alder, antal mv., kan du klikke på billederne og udfylde de manglende oplysninger.


Husk at du indtaster en observation i naturbasen

Når du sender oplysningerne ind, ender de som en fuldgyldig observationen i Naturbasen. Du skal derfor sikre dig følgende:
 1. Din artsbestemmelse skal være 100% korrekt.

 2. Tjek fundstedet på kortet – telefonens GPS kan have svigtet.

 3. Billedet af observationen skal være taget i naturen i Danmark– ikke fx indendørs eller steder hvor arten ikke lever. Nogle observatører viser arten i fx et glas eller i hånden, hvilket er tilladt, sålænge billedet er tager ved fundstedet.

 4. Billeder taget af en computerskærm eller af en mobiltelefonskærm der viser en art skal afvises, da både fundsted og dato for observationen oftest vil være forkerte. Retningslinjerne i App'en beskriver at sådanne billeder ikke er tilladte.

 5. Arten skal leve vildt i Danmark. Potteplanter, husdyr, udplantede arter og eksotiske havesorter er ikke tilladt.


 6. Vær desuden opmærksom på følgende:

 7. Husk at Naturbasen ID IKKE er et forum. Du kan ikke komme med et forslag til en art som kun måske er rigtigt og der foregår ingen dialog mellem dig og observatøren før observationen ender i Naturbasen. Observatøren får dog altid besked når observationen er behandlet, uanset resultatet.

 8. Kommentarfeltet har samme formål som når man indberetter andre observationer i Naturbasen, fx at beskrive, hvilke kendetegn på billedet arten er bestemt ud fra.

 9. Brug ikke kommentarfeltet til at stille spørgsmål til observatøren - han/hun har ikke noget sted at besvare dem. Se punkt 6.

 10. Brug ikke kommentarfeltet til at besvare eventuelle spørgsmål fra observatøren. Hans/hendes indsendte tekst er ment som en hjælp til dig som artsbestemmer observationen og gemmes ingen steder når observationen er indberettet i Naturbasen. Derfor vil dit svar stå uden et spørgsmål og derfor ofte ikke give mening i forhold til observationen. Se også punkt 6.

 11. Observatøren får automatisk et link til artens beskrivelse i felthåndbogen, når han/hun får svar på mobilen. Link derfor ikke til galleriet eller felthåndbogen i kommentarfeltet - det er ikke nødvendigt.

 12. Hvis du er i tvivl om hvad du skal skrive i feltet ”Antal”, skal du skrive ”1”. Observatøren kan rette antallet hvis han/hun ved at det er forkert. Bemærk at det oftest ikke er observatøren der er den bedste til at sætte antal på, da han netop ikke kender arten og derfor ofte ikke kan skelne den fra eventuelle andre arter på billedet/fundstedet.

 13. Det vil fremgå på hjemmesiden, at du har artsbestemt og færdiggjort observationen. Se fx her.

 14. statistiksiden kan du se hvem der er de mest hjælpsomme.

 15. Den person der artsbestemmer, kan blive kontaktet af kvalitetsudvalget, hvis der er spørgsmål til fundet.

Hvis arten ikke kan bestemmes

Hvis arten overholder retningslinjerne, men ikke kan bestemmes ud fra det tilsendt dokumentationsfoto, klikker du på knappen [Kan ikke artsbestemmes] og giver her en kort begrundelse. Så får observatøren en mail hvor begrundelsen fremgår.


Hvis retningslinjerne ikke er overholdt

Hvis arten IKKE overholder retningslinjerne for en observation i Naturbasen, skal du også her trykke på knappen [Kan ikke artsbestemmes]. Det kan fx være i de tilfælde hvor der er tale om et billede af et husdyr, en haveplante eller hvis billedet er taget indendørs (dvs. arten er flyttet fra fundstedet og observationens position derved er forkert). Der kan også forekomme billeder der slet ikke viser dyr, planter eller svampe. Når du har trykket på knappen [Kan ikke artsbestemmes] gives en kort begrundelse, så observatøren ikke sender flere billeder ind af samme slags. Observatøren modtager en mail hvor begrundelsen for afvisningen fremgår.


Hvad skal det hele gøre godt for: Fordele ved Naturbasen ID

Naturbasen ID har mange fordele: Som observatør i felten kommer alle ud for, at de ser et dyr, en plante eller en svamp som de ikke kan bestemme, men som de gerne vil kende navnet på. Samtidig vil man som observatør gerne indberette ens observationer i Naturbasen og gerne så præcist som muligt.

Når man benytter “Hvad er det?”-funktionen på Naturbasens app får man både artsbestemt sine fund og indberettet observationerne så præcist som muligt.

Når man får svar på sin mobiltelefon linkes der automatisk til artsbeskrivelsen i Felthåndbogen, og man kan herved direkte læse om artens kendetegn. Man lærer således samtidig arterne at kende, så man næste gang har en større chance for artsgenkendelse og vil kunne indberette arten uden hjælp.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Rettigheder | Kvalitetssikring | Nyhedsbrev | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator