Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
22. oktober 2019
 

Historik

Trips er små, smalle og flade insekter med sugende munddele. Som regel har Trips to par vinger, som i hviletilstand ligger hen over ryggen. Disse vinger er smalle, men overfladen er forøget af en masse på randen hæftede hår, der får vingerne til at ligne små fjer.

På dansk har Trips mange navne, blandt andet: blærefødder, frynsevinger, tordenfluer og kolerafluer.

Trips er generelt ret ensartede i farverne. Mange er sorte, men lysegule, næsten farveløse, gule, brune og grå farver forekommer også. Benene er korte løbeben, og fødderne er i enden udstyret med en såkaldt hæfteblære, der er grund i, at Trips sidder så godt fast på overflader. Almindeligvis har Trips 7-9 følehornsled.

Larverne ligner de voksne dyr, men exoskelettet er tyndt og farverne lyse. De har færre led i følehornene, og deres øjne består ikke af flere, sammensatte øjne, sådan som hos de voksne insekter, men af enkelte, mindre øjne

På verdensplan kendes til mere end 6000 arter, men dette tal er uden tvivl meget højere, og især troperne er dårligt undersøgt. I Danmark kendes til 113 arter af Trips, men gruppen er herhjemme ret dårligt undersøgt, hvor kun en mand står bag næsten alt den viden der om de danske Trips; J. Maltbæk. Fra Norge er kendt 163 arter (Kobro 2013), fra Sverige 131, i Finland 148 arter og på Island er der fundet 12 arter (Kobro, 2011). Fra Færøerne kendes én art (Maltbæk 1929) og fra Grønland kendes ligeledes kun få arter (Böcher 2001). I Danmark er der tidligere udkommet nogle faunistiske værker om Trips (Maltbæk 1928, 1929 og 1931).

En del Trips er skadedyr, og forekommer f.eks. i drivhuse. Flere arter forekommer herhjemme kun som såkaldte "drivhusarter". I Storbritannien (og antageligvis også i Danmark) er størstedelen af arterne planteædere, i modsætning til troperne, hvor de fleste Trips lever af svampe eller blade (Pitkin 1976).Litteratur:

Kobro, S.: Norske Insekttabeller 19: Trips (Thysanoptera). Norsk Entomologisk Forening 2013

-: Checklist of Nordic Thysanoptera, Norwegian Journal of Entomology, nr. 58 2011

Maltbæk, J.: Danmarks Fauna: Frynsevinger eller Blærefødder (Thysanoptera). G. E. C. Gads Forlag 1932

-: Thysanoptera, Zoology of the Faroes XXXV, Copenhagen 1929

-: Thysanoptera Danica, Entomologiske Meddelelser 1928, 16. bind, hæfte 3

-: Tillæg til Thysanoptera Danica, Entomologiske Meddelelser 1929, 16. bind, hæfte 7

-: 2det tillæg til Thysanoptera Danica, Entomologiske Meddelelser 1931, 17. bind

R. Pitkin, B.: The hosts and distribution of British thrips, Ecological Entomology 1976, 1

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator