Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
6. august 2021
 

Historik

Sommerfuglene er en stor insektorden med ca. 160.000 beskrevne arter i verden. I Danmark er der fundet knap 2.500 arter.

Sommerfuglene kendes på at de 2 par hindeagtige vinger og kroppen er dækket af skæl. Ordenen er uden tvivl en naturlig gruppe (monofyletisk), idet der kendes i alt ca. 23 specialiseringer som ikke findes hos andre insektgrupper. Det er også ret sikkert at deres nærmeste slægtninge er vårfluerne (Trichoptera), som de har yderligere ca. 20 specialiseringer fælles med.

De mest primitive sommerfugle har bidende munddele, som de æder pollen med (I Danmark repræsenteret ved urmøllene, familien Micropterigidae).
Alle andre sommerfugle har en sugesnabel, som bruges til at indtage flydende føde; hos nogle grupper er den dog sekundært reduceret og her indtager de voksne sommerfugle ikke føde til sig.
Et andet træk som kendetegner primitive grupper af sommerfugle er at for- og bagvinger har samme facon og ribbenet og at vingerne under flugten en koblet sammen med en hæftelap (jugum). Hos de mere udviklede grupper er ribbenettet og vingefaconen på for- og bagvinger forskellige og vingekoblingen sker vha. en hæftebørste (frenulum) eller blot ved et stort vingeoverlap.

Hos gruppen Ditrysia, som omfatter 99% af alle arter, har hunnerne 2 kønsåbninger: Én til parringen og én til æglægningen.
Hvor slægtskabsforholdene mellem de tidlige udviklingslinjer af sommerfuglene er godt belyst, er det samme ikke tilfældet inden for Ditrysia, idet denne gruppe strukturelt set er meget ensartet.

Klassifikationen af sommerfuglene baserer sig på karakterer som er vanskelige at iagttage pga. kroppen og vingernes skælklædning.

Ordenen indeholder både meget små arter, f.eks. er dværgmøllene (familien Nepticulidae) ofte ikke mere end 5 mm i vingefang, og meget store arter: Dødningehovedet (Acherontia atropos) har et vingefang på 9-13 cm. De fleste arter er nataktive, men der er også dagflyvende grupper. En markant gruppe er dagsommerfuglene, som formentlig er den mest populære insektgruppe, og som er det de fleste forstår ved begrebet "sommerfugl".

Sommerfuglene er insekter med fuldstændig forvandling: De genne
mløber følgende livsstadier: Æg, flere larvestadier, puppe og imago (voksen sommerfugl). Larverne af de allerfleste arter lever på levende planter.
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator